Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata to danie pochodzące z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa „friggere”, czyli smażyć. Frittata przepis może składać się z różnych składników. Bazą są jajka, a warzywa, sery czy szynka stanowią dodatek i uzupełnienie dania.
We Włoszech przygotowywanie frittaty wygląda mniej więcej tak: hmm w lodówce mamy kawałek sera, pół mozzarelli z wczoraj, kawałek szynki parmeńskiej i sos pomidorowy. A i są jeszcze jajka! Wszystko wlatuje na patelnię, dodaje się odrobinę oregano i w taki sposób powstaje frittata.
To danie jest dla nich pozbyciem się resztek z lodówki, więc nie ma na niego konkretnego przepisu, dokładnych proporcji, a tym bardziej sztywnych zasad przygotowania.

Frittata przepis

Zazwyczaj na początku warzywa podsmaża się na patelni, następnie zalewa się je jajkami, dodaje się ser czy szynkę i razem z patelnią wkłada się do piekarnika. Oczywiście trzeba mieć patelnię bez rączek czy uchwytów plastikowych. W innym przypadku lepiej użyć foremki.

Fritatta

SKŁADNIKI  

  • 6 szt jajek
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera feta
  • 100 g szpinaku
  • 1 szt pomidora 
  • sól, pieprz 

WYKONANIE

  1. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  2. Dodać pokrojony ząbek czosnku i posiekany szpinak. Ser feta pokroić w kosteczki. 
  3. Jajka rozbić do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. 
  4. Masę jajeczną wlać na patelnię, posypać serem feta, na wierzch ułożyć pomidor pokrojony w plastry i włożyć do piekarnika. Jeśli nie ma się takiej patelni, to wyłożyć wszystko do foremki. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.

SŁOWO KLUCZOWE frittata, jajka, kuchnia włoska

Wartości odżywcze dla 1 porcji, czyli pół frittaty: 

Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany
385 kcal 30 g 27 g 8 g


Smacznego!

Dodaj komentarz