Frittata to danie pochodzące z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa „friggere”, czyli smażyć. Frittata przepis może składać się z różnych składników. Bazą są jajka, a warzywa, sery czy szynka stanowią dodatek i uzupełnienie dania.
We Włoszech przygotowywanie frittaty wygląda mniej więcej tak: hmm w lodówce mamy kawałek sera, pół mozzarelli z wczoraj, kawałek szynki parmeńskiej i sos pomidorowy. A i są jeszcze jajka! Wszystko wlatuje na patelnię, dodaje się odrobinę oregano i w taki sposób powstaje frittata.
To danie jest dla nich pozbyciem się resztek z lodówki, więc nie ma na niego konkretnego przepisu, dokładnych proporcji, a tym bardziej sztywnych zasad przygotowania.
Frittata przepis
Zazwyczaj na początku warzywa podsmaża się na patelni, następnie zalewa się je jajkami, dodaje się ser czy szynkę i razem z patelnią wkłada się do piekarnika. Oczywiście trzeba mieć patelnię bez rączek czy uchwytów plastikowych. W innym przypadku lepiej użyć foremki.
SKŁADNIKI
- 6 szt jajek
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 100 g sera feta
- 100 g szpinaku
- 1 szt pomidora
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Dodać pokrojony ząbek czosnku i posiekany szpinak. Ser feta pokroić w kosteczki.
- Jajka rozbić do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać.
- Masę jajeczną wlać na patelnię, posypać serem feta, na wierzch ułożyć pomidor pokrojony w plastry i włożyć do piekarnika. Jeśli nie ma się takiej patelni, to wyłożyć wszystko do foremki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
SŁOWO KLUCZOWE frittata, jajka, kuchnia włoska
Wartości odżywcze dla 1 porcji, czyli pół frittaty:
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
385 kcal | 30 g | 27 g | 8 g |
Smacznego!