Brownie z cukinii o smaku czekoladowym – w tym wydaniu cukinii jeszcze tutaj nie było!
Jakie jest brownie z cukinii?
To ciasto jest mega delikatne, mega czekoladowe i mega puszyste.
Nie zawiera ono zbędnych składników, dzięki temu wiesz, co jesz!
Ciasto powstało z połączenia kilku składników w odpowiednich proporcjach. Cieszy ono na sam widok, ponieważ można je pokroić w małe kwadraciki, które prezentują się uroczo.
To puszyste brownie można podawać zarówno solo, jak i z polewą truskawkową czy malinową. Świetnie sprawdzą się na niedzielny deser do kawy lub herbaty, jak wolisz.
Oprócz tego brownie z cukinii dobrze smakuje na zimno, dlatego łatwo można spakować je do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż.
Dlaczego warto jeść cukinię?
- jest źródłem potasu, żelaza i magnezu,
- obfituje w witaminę C oraz beta karoten,
- może być pierwszym z warzyw urozmaicającym dietę już półrocznego dziecka,
- ma niski indeks glikemiczny – zalecana dla osób z cukrzycą,
- niskokaloryczna, dlatego śmiało można jeść ją w większych ilościach.
Wolisz słodzić stewią czy cukrem? Obojętnie, którą wersję brownie wybierzesz, to na końcu znajdziesz wyliczone makroskładniki.
Czy wiesz, że śniadanie może smakować równie dobrze co deser i to będąc na diecie? Nie wierzysz? Pozostając w czekoladowym klimacie. Zachęcam Cię do przetestowania czekoladowej owsianki, ponieważ robi się ona w kilka minut w piekarniku, a później możesz zabrać ją w lunch boxie, gdziekolwiek idziesz.
Zresztą sama jestem ciekawa, czy mam tu jakiś fanów czekoladowych wypieków? Jeśli jesteś, daj o sobie znać w komentarzu! 🙂 Możesz również napisać, z czym najbardziej, który czekoladowy deser najbardziej lubisz.


Browni z cukini
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady 50-70% kakao
- 40 g masła
- 60 g mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej
- 200 g cukinii
- 2 szt żółtka
- 1 szt białko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek cukru lub 10 tabletek stewi
- ekstrakt waniliowy
Wykonanie
- Obrać cukinię i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W garnku lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem na płynną masę.
- Do miski dodać jajka, mąkę, sodę, kakao, ekstrakt waniliowy i cukier lub rozpuszczoną stewię.
- Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki o wymiarach
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
- Gotowe! Smacznego
Uwagi
Całe ciasto ma 8 kawałków. W 1 porcji:
słodziki | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
z cukrem | 200 kcal | 3,7g | 9,7g | 25g |
ze stawią | 155 kcal | 3,5g | 7,7g | 13,7g |
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony, zmusza do myślenia i refleksji. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂