Projekt bez tytulu 10 -

Brownie z cukinii o smaku czekoladowym – zdrowy deser

Brownie z cukinii o smaku czekoladowym – w tym wydaniu cukinii jeszcze tutaj nie było!

Jakie jest brownie z cukinii?

To ciasto jest mega delikatne, mega czekoladowe i mega puszyste.

Nie zawiera ono zbędnych składników, dzięki temu wiesz, co jesz!

Ciasto powstało z połączenia kilku składników w odpowiednich proporcjach. Cieszy ono na sam widok, ponieważ można je pokroić w małe kwadraciki, które prezentują się uroczo.

To puszyste brownie można podawać zarówno solo, jak i z polewą truskawkową czy malinową. Świetnie sprawdzą się na niedzielny deser do kawy lub herbaty, jak wolisz.

Oprócz tego brownie z cukinii dobrze smakuje na zimno, dlatego łatwo można spakować je do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż. 

Dlaczego warto jeść cukinię?

  • jest źródłem potasu, żelaza i magnezu,
  • obfituje w witaminę C oraz beta karoten,
  • może być pierwszym z warzyw urozmaicającym dietę już półrocznego dziecka,
  • ma niski indeks glikemiczny  zalecana dla osób z cukrzycą,
  • niskokaloryczna, dlatego śmiało można jeść ją w większych ilościach.

Wolisz słodzić stewią czy cukrem? Obojętnie, którą wersję brownie wybierzesz, to na końcu znajdziesz wyliczone makroskładniki.

Czy wiesz, że śniadanie może smakować równie dobrze co deser i to będąc na diecie? Nie wierzysz? Pozostając w czekoladowym klimacie. Zachęcam Cię do przetestowania czekoladowej owsianki,  ponieważ robi się ona w kilka minut w piekarniku, a później możesz zabrać ją w lunch boxie, gdziekolwiek idziesz.

Zresztą sama jestem ciekawa, czy mam tu jakiś fanów czekoladowych wypieków? Jeśli jesteś, daj o sobie znać w komentarzu! 🙂 Możesz również napisać, z czym najbardziej, który czekoladowy deser najbardziej lubisz. 

czekoladowe brownie z cukinii - pyszny deser
Projekt bez tytułu 40 -

Browni z cukini

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 50 mins
8 osób

Składniki
  

  • 100 g gorzkiej czekolady 50-70% kakao
  • 40 g masła
  • 60 g mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej
  • 200 g cukinii
  • 2 szt żółtka
  • 1 szt białko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru lub 10 tabletek stewi
  • ekstrakt waniliowy

Wykonanie
 

  • Obrać cukinię i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • W garnku lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem na płynną masę.
  • Do miski dodać jajka, mąkę, sodę, kakao, ekstrakt waniliowy i cukier lub rozpuszczoną stewię. 
  • Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki o wymiarach
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
  • Gotowe! Smacznego

Uwagi

Obie opcje wychodzą smacznie. Natomiast ze stewią jest mnie słodka.
Słowa kluczowe browni, ciasto, warzywa

Całe ciasto ma 8 kawałków. W 1 porcji:

słodziki Wartość energetycznaBiałko TłuszczeWęglowodany
z cukrem200 kcal3,7g9,7g25g
ze stawią155 kcal3,5g7,7g13,7g

Posts created 90

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top