IMG 20210729 133423 -

Bruschetta z pomidorami i oliwkami

Bruschetta z pomidorami i oliwkami to chrupiące danie, którym można rozkoszować się o każdej porze dnia i nocy. Świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach.

Jakie pieczywo wybrać do stworzenia bruschetty?

Jeśli nie jesteś pierwszy raz na moim blogu, to pewnie odpowiedź jest już dla Ciebie oczywista. Najlepiej wybierać pełnoziarniste bułki, chleb i bagietki, graham lub pieczywo razowe. Jeśli zależy Ci na zrobieniu grzanek o niskim indeksie glikemicznym, to wybierz pieczywo z pełnego ziarna oraz na zakwasie. Ogólnie to do zrobienia włoskiej bruschetty nada się praktycznie każde pieczywo, nawet to lekko czerstwe. 

Co to jest bruschetta?

Bruschetta jest rodzajem grzanki pochodzącej prosto ze słonecznej kuchni włoskiej.

Aby przyrządzić bruschettę, wystarczy posmarować pieczywo oliwą, po czym natrzeć czosnkiem i włożyć do piekarnika, żeby chleb był chrupki. Cała magia tej przekąski tkwi w chrupkości i unoszącym się w powietrzu aromacie grzanek.

Przed pieczeniem można pieczywo posypać dowolnymi przyprawami w celu nadania aromatycznego i intensywniejszego smaku np. słodką papryką, suszonymi pomidorami z czosnkiem lub bazylią.

Z dodatkami do grzanki można dowolnie eksperymentować, ale bardzo dobrze smakuje połączenie pomidorów, oliwek i oregano. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Można również grzanki posmarować guacamole, hummusem lub białym serem z rzodkiewką,

Bruschetta z pomidorami i oliwkami – danie na imprezę 

Bruschetta można przygotować na imprezę okolicznościową, taką jak urodziny, spotkanie ze znajomymi czy imieniny. Grzanki są małe, smaczne i fajnie, dlatego uroczo wyglądają na talerzu. Kto nie skusi się na taką przekąskę? 🙂

Bruschetta a indeks glikemiczny i insulinooporność

Bruschetta jest przekąską, która może mieć niski indeks glikemiczny. Podczas przyrządzania bruschetty warto wziąć wtedy pod uwagę 2 aspekty: pieczywo oraz dodatki.

Najlepiej sprawdzi się ciemne razowe pieczywo z ziarnami. Z dodatków trafnym wyborem okażą się warzywa z serem feta polane oliwą. Indeks glikemiczny takiej przekąski będzie niski.

Natomiast jeśli do zrobienia bruschetty użyje się białej bagietki, a z dodatków wybierze się dżem z innymi dodatkami na słodko, to wtedy indeks glikemiczny całego dania będzie znacznie wyższy. Tę opcję odradzam osobom zmagającym się z insulinoopornością.

Bruschetta z pomidorami i oliwkami
IMG 20210729 133523 -

Bruschetta z pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania 30 minutes

Składniki
  

  • Bagietka pełnoziarnista może być inne pieczywo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szt pomidorów malinowych
  • 6 szt oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól i pieprz

Wykonanie
 

  • Piec nagrzać do 180 stopni. Pieczywo pokroić.
  • Pieczywo natrzeć czosnkiem i posmarować oliwą z oliwek.
  • Piec w piekarniku przez 10-15 min.
  • Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę.
  • Oliwki również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pomidorami.
  • Dodać ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego. Wymieszać.
  • Dodać przyprawy oraz łyżkę oliwy. Na chwilę odstawić.
  • Gotowe grzanki wyjąć z pieca. Na wierzch położyć pomidory. Można udekorować świeżą bazylią lub inną zieleniną.
Słowa kluczowe Bruschetta, grzanki, pomidory, Włochy

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top