Przepis na pyszny chlebek bananowy fit
Są przepisy, które są dobre i są te, do których wraca się
miliony razy, a one nigdy się nie nudzą. Chlebek bananowy fit z pewnością należy do drugiej grupy!

Od dłuższego czasu eksperymentowałam w kuchni nad stworzeniem pysznego chlebka bananowego.
Po stłuczeniu mojej ulubionej kremowej miski i dymu na pół kuchni, w końcu wyszedł taki, jaki chciałam. Chlebek bananowy jest delikatny, puszysty i doskonale smakuje w połączeniu z twarożkiem lub świeżymi owocami.
Możesz również posmarować chlebek musem czekoladowym z fasoli, jednak wtedy już nie będzie on taki fit, choć dalej będzie składał się z samych naturalnych składników.
Do zrobienia chlebka na słodko warto użyć bardziej dojrzałych bananów, mogą być z kropkami, ponieważ wtedy będzie słodszy. Zwykle robię ten chlebek wtedy, kiedy banany są już bardzo dojrzałe.
Do zrobienia chlebka bananowego można użyć różnych mąk – kokosowej, pszennej, ryżowej, kukurydzianej. Jednak póki co najlepszy wyszedł mi z mąki gryczanej, dlatego zamieszczam tu przepis z wykorzystaniem tej mąki.
Jeśli wypróbujesz, daj mi znać w komentarzu co o nim myślisz. Mam nadzieję, że ten przepis przyczyni się do tego, że Twój poranek będzie jeszcze bardziej udany! 🙂
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów z bananami w roli głównej:



Chlebek bananowy
Składniki
- 3 szt. banany
- 3 szt. jajka
- 180 g gryczanej/orkiszowej/ pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Dojrzałe banany rozgnieć widelcem. Mogą być w czarne kropki. Ważne, żeby nie były zielone, bo chlebek nie będzie słodki (2,5 sztuki).
- Dodaj mąkę, olej, cynamon, proszek do pieczenia, sok z cytryny i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu dobrze ubij białka. Dodaj do nich żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Połącz jajka z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
- Jeśli pieczesz w silikonowej formie to przelej ciasto do naczynia. Jeśli używasz form z innego tworzywa, najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kolejno przelej na nią masę.
- Wymiary naczynia: 23x10 cm
- Na wierzch pokrój pół banana. Możesz posypać gorzką czekoladą, rodzynkami lub orzechami włoskimi (Wartość kaloryczna i makroskładników będzie policzona bez dodatków, natomiast są one dobrym urozmaiceniem i często źródłem witamin)
- Piec około 30-35 minut w 180*C.
Uwagi

Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
175 kcal | 5,25 g | 4,75 g |
27 g |
1 porcja = 1/8 całego chlebka
Smacznego!
Super przepis! Na pewno skorzystam 😁 Mam jedno pytanko dotyczące tego chlebka – jakie wymiary formy powinny być do tych proporcji? ☺️
Cieszę się, że Ci się spodobał! Daj znać, czy Ci smakował 😉
Jeśli chodzi o formę to moja miała wymiary 12 x 25cm.
Witam, chyba coś nie tak w proporcjach, chlebek wyszedł rzadki, nie nadający się do jedzenia.
Dzień dobry!
Dziękuję za podzielenie się opinią :).
Robiłam ten chlebek jakiś czas temu i wtedy wyszedł pysznie.
Jednak nie dał mi spokoju Pani komentarz, dlatego zrobiłam ponownie wczoraj ten chlebek bananowy w dwóch wersjach. Nie wyszedł mi rzadki, ale dodanie więcej mąki wpływa korzystnie na jego konsystencję.
Zmieniłam nieco proporcje. Jeśli będzie miała Pani ochotę, zachęcam do dania drugiej szansy temu chlebkowi.
Pozdrawiam!
Czy zamiast oleju mozna dac masło, margaryne lub oliwe ? 😉
Myślę, że chlebek bananowy wyjdzie smacznie z tymi zamiennikami. 🙂
Jaka ilość dać maki kokosowej zamiast podanej w przepisie?
Ciężko stwierdzić, bo mąka kokosowa jest „ciężka”, zawiera więcej tłuszczu. Nigdy nie próbowałam z tą mąką, na pewno chlebek wyjdzie bardziej zbity i mniej puszysty. Najlepiej spróbować i zobaczyć jak wyjdzie. Jak przetestuje Pani z mąką kokosową to będę wdzięczna za podzielenie się opinią w komentarzu ;).