chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy fit na dzień dobry!

Są przepisy, które są dobre i są te, do których wraca się miliony razy, a one nigdy się nie nudzą. Chlebek bananowy fit z pewnością należy do drugiej grupy!

Przepis na pyszny chlebek bananowy fit

Od dłuższego czasu eksperymentowałam w kuchni nad stworzeniem pysznego chlebka bananowego.

Po stłuczeniu mojej ulubionej kremowej miski i dymu na pół kuchni, w końcu wyszedł taki, jaki chciałam. Chlebek bananowy jest delikatny, puszysty i doskonale smakuje w połączeniu z twarożkiem lub świeżymi owocami. Możesz również posmarować chlebek musem czekoladowym z fasoli, jednak wtedy już nie będzie on taki fit, choć dalej będzie składał się z samych naturalnych składników.

Do zrobienia chlebka na słodko warto użyć bardziej dojrzałych bananów, mogą być z kropkami, ponieważ wtedy będzie słodszy. Zwykle robię ten chlebek wtedy, kiedy banany są już bardzo dojrzałe. 
Do zrobienia chlebka bananowego można użyć różnych mąk – kokosowej, pszennej, ryżowej, kukurydzianej. Jednak póki co najlepszy wyszedł mi z mąki gryczanej, dlatego zamieszczam tu przepis z wykorzystaniem tej mąki. 

Jeśli wypróbujesz, daj mi znać w komentarzu co o nim myślisz. Mam nadzieję, że ten przepis przyczyni się do tego, że Twój poranek będzie jeszcze bardziej udany! 🙂

IMG 20210405 145346 3 -
IMG 20210405 151823 -
Projekt bez tytułu 39 -

Chlebek bananowy

Czas przygotowania 50 mins
Czas robienia 20 mins
2 osób

Składniki
  

  • 3 szt. banany
  • 3 szt. jajka
  • 100 g gryczanej/orkiszowej/ pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie
 

  • Dojrzałe banany rozgnieć widelcem. Mogą być w czarne kropki. Ważne, żeby nie były zielone, bo chlebek nie będzie słodki (2,5 sztuki).
  • Dodaj mąkę, olej, żółtka, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W osobnym naczyniu dobrze ubij białka. Dodaj je do pozostałych składników i dobrze wymieszaj.
  • Jeśli pieczesz w silikonowej formie to przelej ciasto do naczynia. Jeśli używasz form z innego tworzywa, najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kolejno przelej na nią masę.
  • Na wierzch pokrój pół banana. Możesz posypać gorzką czekoladą, rodzynkami lub orzechami włoskimi ( Wartość kaloryczna i makroskładników będzie policzona bez dodatków, natomiast są one dobrym urozmaiceniem i często źródłem witamin)
  • Piec około 30 minut w 180*C.

Uwagi

Orzechy włoskie są bogate w antyoksydanty i witaminę E, która wpływa na poprawę kondycji skóry. Witamina ta posiada również właściwości regenerujące, odżywiające i nawilżające, dzięki czemu skóra wygląda młodziej.
Chlebek można jeść z:
1. owocami, cynamonem i jogurtem naturalnym,
2. masłem orzechowym i bananem,
3. twarożkiem i truskawkami.
Słowa kluczowe banany, chlebek bananowy, śniadanie

Wartość odżywcza:

Ilość

Kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

Cały chlebek

790

30g

35g

95g

12g

1 porcja

200

7,5g

8,7g

23,7g

3g

1 porcja = 1/4 całego chlebka

Smacznego!

 

Posts created 90

2 thoughts on “Chlebek bananowy fit na dzień dobry!

  1. Super przepis! Na pewno skorzystam 😁 Mam jedno pytanko dotyczące tego chlebka – jakie wymiary formy powinny być do tych proporcji? ☺️

    1. Cieszę się, że Ci się spodobał! Daj znać, czy Ci smakował 😉
      Jeśli chodzi o formę to moja miała wymiary 12 x 25cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top