Dlaczego chlebek bananowy z cukinią to świetne połączenie?
Na pewno nie jedna osoba pokocha ten mięciutki chlebek bananowy za smak, niskokaloryczność oraz masę wartości odżywczych. Osobiście lubię go za wszystkie te trzy rzeczy – przykład Super Foodsa zrobionego z naturalnych i ogólnodostępnych produktów!
Chlebek bananowy z cukinią może stanowić podstawę pełnowartościowego śniadania lub dodatek do popołudniowej kawy.
Chlebek bananowy z cukinią – jeść solo czy z dodatkami?
Zależy to w głównej mierze od preferencji. Chlebek bananowy z cukinią nie jest bardzo słodkim wypiekiem, dlatego jeśli jesteś smakoszem słodziutkich wypieków, możesz urozmaicić chlebek. Smakuje on dobrze z takimi dodatkami jak:
- owoce,
- dżem,
- jogurt naturalny,
- twaróg,
- masło/pasta orzechowa.
Dla mniej wymagających słodkich doznań, wystarczy sam chlebek i już będzie pysznie!
Dodatek warzyw do wypieków sprawia, że mają one większą objętość jednocześnie zmniejszając kaloryczność jednej porcji. Jest to dobra opcja dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, które chcą zjeść coś słodkiego. Czasem lepiej jest upiec ciasto, które zaspokoi ochotę na coś słodkiego, niż rzucić się na ptasie mleczko schowane w szufladzie (oczywiście, kupione w razie nagłego najazdu znajomych na naszą posiadłość..).
Czy ten chlebek bananowy z cukinią będzie odpowiedni dla insulinoopornych?
Jest okej, jednak lepiej będzie, jeśli osoby z IO w chlebku zamiast cukru wykorzystają jego zamienniki – ksylitol, erytrytol lub stewię. Słodziki te mają niskie IG, co wpłynie na obniżenie IG całego chlebka. Co więcej, zmniejszy się również kaloryczność wypieku.
Osoby z insulinoopornością powinny zwrócić szczególną uwagę na ilość. 1-2 kawałki chlebka bananowego nie powinny wpłynąć szczególnie na gospodarkę glikemiczną. Wręcz taka ilość będzie optymalna!
Jakie wybrać dodatki, jeśli masz IO?
Super sprawdzą się:
- jogurt naturalny,
- serek niesłodzony,
- owoce niskocukrowe (borówki, jagody, maliny),
- masło orzechowe,
- pasta orzechowa.
Nie będzie dobrym pomysłem dodanie dżemu, konfitury czy kawałków czekolady, ponieważ wpłynie to na zwiększenie indeksu glikemicznego chlebka.



Chlebek bananowy z cukinią
Składniki
- 80 g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 80 g mąki owsianej lub zmielone płatki owsiane
- 200 g cukinii
- 2 banany
- 2 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru lub ksylitol
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli.
- Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, banany rozgnieść widelcem i dodać do cukinii.
- Następnie dodać pozostałe składniki żółtka, słodzik, olej, mąki, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia – wszystko wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać z masą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
- Opcjonalnie- chlebek polać masłem orzechowym lub czekoladą. Można również przed pieczeniem dodać pokrojone orzechy na górę i zapiec.
Uwagi
Wartości odżywcze dla 1 kawałka
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
165 kcal | 4 g | 8 g | 18 g |
Indeks glikemiczny ŚREDNI (z cukru) | 55 IG |
Ładunek glikemiczny dla 1 porcji NISKI | 10 ŁG |
Indeks glikemiczny NISKI (z ksylitolem) | 48 IG |
Ładunek glikemiczny dla 1 porcji NISKI | 8 ŁG |
Wraz ze zwiększaniem porcji będzie rósł proporcjonalnie ładunek glikemiczny.

Masz ochotę na więcej pysznych przepisów z niskim indeksem glikemicznym? Sprawdź ten przepis na niskokaloryczne ciasto rabarbarowe.
Chcesz więcej dowiedzieć się o insulinooporności? Zapraszam Cię na pierwszy z cyklu o insulinooporności artykuł, w którym wyjaśniam przyczyny, objawy i zalecenia dietetyczne dla osób z IO.
Witam, co można dac zamiast płatków owsianych lub mąki owsianej?
Można dodać jakąś inną mąkę np. ryżową, orkiszową lub pszennej razowej w zasadzie chodzi o proporcje suchych składników do mokrych i mąk powinno być około 150g.