IMG 20211109 161637 1 -

Chlebek bananowy fit na dzień dobry!

Przepis na pyszny chlebek bananowy fit

Są przepisy, które są dobre i są te, do których wraca się 

miliony razy, a one nigdy się nie nudzą. Chlebek bananowy fit z pewnością należy do drugiej grupy!

IMG 20211109 161637 -

Od dłuższego czasu eksperymentowałam w kuchni nad stworzeniem pysznego chlebka bananowego.

Po stłuczeniu mojej ulubionej kremowej miski i dymu na pół kuchni, w końcu wyszedł taki, jaki chciałam. Chlebek bananowy jest delikatny, puszysty i doskonale smakuje w połączeniu z twarożkiem lub świeżymi owocami. 

Możesz również posmarować chlebek musem czekoladowym z fasoli, jednak wtedy już nie będzie on taki fit, choć dalej będzie składał się z samych naturalnych składników.

Do zrobienia chlebka na słodko warto użyć bardziej dojrzałych bananów, mogą być z kropkami, ponieważ wtedy będzie słodszy. Zwykle robię ten chlebek wtedy, kiedy banany są już bardzo dojrzałe. 
Do zrobienia chlebka bananowego można użyć różnych mąk – kokosowej, pszennej, ryżowej, kukurydzianej. Jednak póki co najlepszy wyszedł mi z mąki gryczanej, dlatego zamieszczam tu przepis z wykorzystaniem tej mąki. 

Jeśli wypróbujesz, daj mi znać w komentarzu co o nim myślisz. Mam nadzieję, że ten przepis przyczyni się do tego, że Twój poranek będzie jeszcze bardziej udany! 🙂

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów z bananami w roli głównej: 

Domowe lody z bananów

Chlebek bananowy z cukinią  

Omlet owsiany z bananem na dzień dobry!

IMG 20211109 161753 1 -
IMG 20211109 162010 -
IMG 20210405 151823 -

Chlebek bananowy

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
5 from 1 vote
Czas przygotowania 50 minuty
Czas robienia 20 minuty

Składniki
  

  • 3 szt. banany
  • 3 szt. jajka
  • 180 g gryczanej/orkiszowej/ pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
 

  • Dojrzałe banany rozgnieć widelcem. Mogą być w czarne kropki. Ważne, żeby nie były zielone, bo chlebek nie będzie słodki (2,5 sztuki).
  • Dodaj mąkę, olej, cynamon, proszek do pieczenia, sok z cytryny i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W osobnym naczyniu dobrze ubij białka. Dodaj do nich żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Połącz jajka z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli pieczesz w silikonowej formie to przelej ciasto do naczynia. Jeśli używasz form z innego tworzywa, najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kolejno przelej na nią masę.
  • Wymiary naczynia: 23x10 cm
  • Na wierzch pokrój pół banana. Możesz posypać gorzką czekoladą, rodzynkami lub orzechami włoskimi (Wartość kaloryczna i makroskładników będzie policzona bez dodatków, natomiast są one dobrym urozmaiceniem i często źródłem witamin)
  • Piec około 30-35 minut w 180*C.

Uwagi

Orzechy włoskie są bogate w antyoksydanty i witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne. Wykazuje dobroczynne działanie min. na układ sercowo-naczyniowy. 
Chlebek można jeść z:
- owocami, cynamonem i jogurtem naturalnym/masłem orzechowym i kiwi/twarożkiem i truskawkami
Słowo kluczowe banany, chlebek bananowy, śniadanie
IMG 20211109 162035 -
Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany
175 kcal  5,25 g  4,75 g

27 g

1 porcja = 1/8 całego chlebka

Smacznego!

 

Click to rate this post!
[Total: 26 Average: 3.9]
Posts created 98

8 thoughts on “Chlebek bananowy fit na dzień dobry!

  1. Super przepis! Na pewno skorzystam 😁 Mam jedno pytanko dotyczące tego chlebka – jakie wymiary formy powinny być do tych proporcji? ☺️

    1. Cieszę się, że Ci się spodobał! Daj znać, czy Ci smakował 😉
      Jeśli chodzi o formę to moja miała wymiary 12 x 25cm.

    1. Dzień dobry!
      Dziękuję za podzielenie się opinią :).
      Robiłam ten chlebek jakiś czas temu i wtedy wyszedł pysznie.
      Jednak nie dał mi spokoju Pani komentarz, dlatego zrobiłam ponownie wczoraj ten chlebek bananowy w dwóch wersjach. Nie wyszedł mi rzadki, ale dodanie więcej mąki wpływa korzystnie na jego konsystencję.
      Zmieniłam nieco proporcje. Jeśli będzie miała Pani ochotę, zachęcam do dania drugiej szansy temu chlebkowi.
      Pozdrawiam!

    1. Ciężko stwierdzić, bo mąka kokosowa jest „ciężka”, zawiera więcej tłuszczu. Nigdy nie próbowałam z tą mąką, na pewno chlebek wyjdzie bardziej zbity i mniej puszysty. Najlepiej spróbować i zobaczyć jak wyjdzie. Jak przetestuje Pani z mąką kokosową to będę wdzięczna za podzielenie się opinią w komentarzu ;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top