Marchewka w niecodziennym wydaniu? Na słodko i w duecie z płatkami owsianymi. Ciasteczka owsiane z marchewką można jeść zarówno na deser, jak i na śniadanie.
Nie ukrywam, że najpierw budziły się we mnie wątpliwości co do marchewkowych ciasteczek. Czy to się może udać? A jednak! To zauroczenie od pierwszego chrupnięcia. Ciasteczka owsiane z marchewką okazały się być bardzo miłym zaskoczeniem. 🙂
Możesz osłodzić ciasteczka zamiast miodem innym słodzikiem, np. ksylitolem, stewią, cukrem lub erytrolem. Osoby zmagające się z glikemią proponuję użyć stewii lub erytrytolu.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to możesz wypróbować zrobić te ciastka z czekoladą lub bakaliami.
Daj mi znać w komentarzu, jeśli wypróbowałeś przepis! Z chęcią dowiem się, czy i Tobie marchewkowe ciasteczka przypadły do gustu.


Ciasteczka marchewkowo-owsiane
Składniki
- 100 g płatków owsanych błyskawicznych
- 100 g mąki ryżowej, orkiszowej, razowej
- 100 g marchewki
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 szt jajko
- 3 łyżki miodu lub syropu kolonowego/daktylowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie
- Włączyć piekarnik na 180 stopni.
- Wrzucić do miski wszystkie składniki suche (mąka, płatki, proszek, sól, cynamon) – wymieszać.
- Nastęnie dodać marchewkę, jajko, miód i roztopiony olej. Dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłażyć papierem do pieczenia i uformować ciasteczka.
- 1 łyżka = 1 ciastko
- Piec w piekarniku przez 15 minut.
Uwagi
Całość = 16 sztuk
Wartości odżywcze dla 1 sztuki:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
115 kcal | 1,6 g | 5,5 g | 15 g |
Masz ochotę na więcej naturalnych słodyczy? Spróbuj deser czekoladowy z fasoli, który potrafi zawrócić pozytywnie w głowie! 🙂