Zwykle marchewka kojarzy nam się ze słodkim smakiem, która przełamuje smak wytrawnych dań. Jednak marchewka niejedno ma wydanie i jest warzywem, z którym warto poeksperymentować. Co powiesz na ciasto marchewkowe?
Nie tylko dzieci ciężko przekonać do jedzenia warzyw. Z dorosłymi często nie ma lżej. 🙂 Jednak przemycając źródło beta-karotenu w cieście marchewkowym o smaku orzechowym, nie sposób odpędzić myśli o zjedzeniu jeszcze jednego kawałka.
Ile nasion jesz dziennie? Każdego dania warto zjeść około 30 g orzechów, nasion lub pestek, które są źródłem wielu cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, owsianek czy wypieków, w których podkreślą smak.
Ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawki czy herbatki

Ciasto marchewkowe na drugie śniadanie, co Ty na to?
Ta zdrowa słodycz zawiera:
- marchewki, czyli źródło beta-karotenu,
- orzechy włoskie, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Nie znajdziesz w tym cieście utwardzonych tłuszczy ani podejrzanego syropu glukozowo-fruktozowego, które często dodawane są do sklepowych słodkich wyrobów. Masz ochotę na więcej deserów, które zachwycają nie tylko składem, ale i smakiem? Wypróbuj w takim razie czekoladowy deser z fasoli, gdyż jest on również świetnym źródłem wartościowych kalorii.

Ciasto marchewkowo-orzechowe
Składniki
- 4 szt jajka
- 100 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 szt marchewki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g serka ricotta
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na puszystą pianę i dodać do niej stopniowo, cały czas ubijając, cukier. Następnie dodać stopniowo żółtka.
- Wszystkie suche produkty połączyć i dodawać do masy, cały czas mieszając łyżką.
- Na koniec dodać startą na małych oczkach marchewkę i wszystko wymieszać.
- Przelać do foremki o średnicy 18 cm.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 min.
- Serek ricotta wymieszać z miodem.
- Po upieczeniu ciasta poczekać aż wystygnie i przekroić go na pół.
- Wyłożyć masę z serka ricotta i znów połączyć obie części.
Uwagi
Lubisz roślinne ciasta?