Projekt bez tytulu 5 -

Ciasto marchewkowe z orzechami

Zwykle marchewka kojarzy nam się ze słodkim smakiem, która przełamuje smak wytrawnych dań. Jednak marchewka niejedno ma wydanie i jest warzywem, z którym warto poeksperymentować. Co powiesz na ciasto marchewkowe? 

Nie tylko dzieci ciężko przekonać do jedzenia warzyw. Z dorosłymi często nie ma lżej. 🙂 Jednak przemycając źródło beta-karotenu w cieście marchewkowym o smaku orzechowym, nie sposób odpędzić myśli o zjedzeniu jeszcze jednego kawałka. 

Ile nasion jesz dziennie? Każdego dania warto zjeść około 30 g orzechów, nasion lub pestek, które są źródłem wielu cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, owsianek czy wypieków, w których podkreślą smak.

Ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawki czy herbatki

ciasto marchewkowe fit

Ciasto marchewkowe na drugie śniadanie, co Ty na to?

Ta zdrowa słodycz zawiera:

  • marchewki, czyli źródło beta-karotenu,
  • orzechy włoskie, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie znajdziesz w tym cieście utwardzonych tłuszczy ani podejrzanego syropu glukozowo-fruktozowego, które często dodawane są do sklepowych słodkich wyrobów. Masz ochotę na więcej deserów, które zachwycają nie tylko składem, ale i smakiem? Wypróbuj w takim razie czekoladowy deser z fasoli, gdyż jest on również świetnym źródłem wartościowych kalorii.

Projekt bez tytulu 12 -

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Czas przygotowania 1 hr

Składniki
  

  • 4 szt jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 szt marchewki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki miodu

Wykonanie
 

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić na puszystą pianę i dodać do niej stopniowo, cały czas ubijając, cukier. Następnie dodać stopniowo żółtka.
  • Wszystkie suche produkty połączyć i dodawać do masy, cały czas mieszając łyżką.
  • Na koniec dodać startą na małych oczkach marchewkę i wszystko wymieszać.
  • Przelać do foremki o średnicy 18 cm.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 min.
  • Serek ricotta wymieszać z miodem.
  • Po upieczeniu ciasta poczekać aż wystygnie i przekroić go na pół.
  • Wyłożyć masę z serka ricotta i znów połączyć obie części.

Uwagi

Zamiast mąki kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.
Zamiast cukru śmiało można użyć ksylitol, erytrytol lub stewię.  
Słowa kluczowe ciasto, marchewka

Lubisz roślinne ciasta?

Posts created 78

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top