Co powiesz na bardzo niskokaloryczne ciasto rabarbarowe? Przepis ten składa się z samych naturalnych produktów, a jeden kawałek ciasta zawiera jedynie 100 kcal. To ciasto rabarbarowe jest odpowiednie dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Ma niski indeks glikemiczny.
Na blogu staram się wrzucać jak najwięcej przepisów na dania z warzywami, które są świetnym źródłem wielu witamin w diecie. Żeby nie było nudy na talerzu, warto jeść sezonowo. Końcówka maja i początek czerwca to okres na rabarbar.
Rabarbar to warzywo, które zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Szczególnie jest bogate w witaminy z grupy B i witaminę C.
Ciasto rabarbarowe przepis na wiosenny deser
O tak, to ciasto pachnie wiosną! Nie jest to klasyczne słodkie ciacho. Dzięki rabarbarowi wyczuwalny jest lekko kwaśny smak, który w połączeniu z delikatnym i miękkim ciastem współgra doskonale. Jeden kęs to za mało. Dodatkowo podanie ciasta rabarbarowego z gorzką czekoladą i malinami podbija smak ciacha.

Ciasto rabarbarowe można ozdobić różnymi dodatkami. W końcu wiosną kubki smakowe budzą się do życia!
Oto, czym możesz podkręcić smak swojego ciasta rabarbarowego:
- gorzka czekolada,
- płatki migdałów,
- świeże truskawki,
- dżem z jagód,
- masło orzechowe.
Oczywiście dodatki wpłyną na całkowitą kaloryczność oraz ładunek glikemiczny deseru.


Ciasto rabarbarowe
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 150 ml kefiru
- 4 szt jajka
- 6 łyżek cukru lub ksylitolu
- 100 g mąki żytnej
- 60 g mąki owsianej zmiksowane płatki owsiane
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- gorzka czekolada
Wykonanie
- Rabarabr umyć i pokroić w 1 cm kostkę.
- Do pokrojonoge rabarbaru dodać 2 łyżki cukru/ksylitolu i 1 łyżke skrobi ziemniaczanej – dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypać cukier/ksylitol.
- Dodać żółtka i wymieszać przy użyciu miksera składniki.
- Miksując powoli dodawać kefir.
- Wsypać partiami mąki i sodę odczyszczoną – dokładnie wymieszać składniki.
- Do masy dodać wcześniej pokrojony rabarabar i wszymieszać.
- Ciasto przelożyć do okrągłej lub prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest sylikonowa papier do pieczenia można pominąć).
- Piec w 180 stopniach prze 40 minut.
Uwagi
Wartości odżywcze dla 1 kawałka ciasta
Wartości odżywcze | Białko | Tłuszcze | węglowodany |
---|---|---|---|
100 kcal | 4 g | 2,5 g | 14 g |
Indeks glikemiczny ŚREDNI | 55 |
Ładunek glikemiczny dla 1 porcji NISKI | 9 |
Ładunek glikemiczny dla 2 porcji ŚREDNI | 18 |
Ciasto z niskim ig
Jeśli do ciasta zamiast cukru zostanie wykorzystany ksylitol/erytrytol/stewia to ciasto będzie miało niższe IG równe około 37. Wszystko zależy od tego, jaki słodzik zostanie użyty. Przykładowo, IG ciasta z ksylitolem będzie równe 39, a ciasto rabarbarowe z erytrolem będzie miało IG równe 32.
Wraz ze zmniejszeniem indeksu glikemicznego zmniejszy się ładunek glikemiczny dla porcji. Zachęcam szczególnie do użycia w przepisie słodzika zamiast cukru osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą. Taka zamian wpłynie korzystnie na gospodarkę glikemiczną po zjedzeniu deseru. Natomiast dodatek cukru do ciasta lub spożywanie go w małych ilościach nie jest zabronione dla zdrowej osoby.
Więcej o cukrze i jego wpływie na zdrowie przeczytasz w artykule Dlaczego nie możesz uzależnić się od cukru?
Szukasz przepisów na pyszne desery z niskim indeksem glikemicznym? Zapraszam Cię w takim razie do wypróbowania tych delikatnych i aksamitnych racuchów z jabłkami.