Curry z tofu i czerwoną papryką przyrządzisz już w kilkanaście minut. Jest to świetna propozycja na obiad lub kolację, ponieważ syci na długo i składa się z samych wartościowych składników.
Głównymi składnikami curry są ryż i tofu, jednak to właśnie przyprawa curry podkręca smak całego dania. Jeśli lubisz proste i smaczne posiłki, to nie możesz ominąć tego dania!
Co więcej, jeśli nie masz czasu zjeść curry od razu po przyrządzeniu, możesz zabrać je ze sobą do pracy lub na uczelnię. Równie dobrze smakuje na zimno.

Curry z tofu i czerwoną papryką
Składniki
- 180 g tofu
- 200 g ryżu
- 1 szt czerwona papryka
- 1-2 szt marchewka
- kawałek poru lub cebuli
- 400 ml mleczka kokosowego z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- imbir w proszku
Wykonanie
- Na patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej pokrojony drobno por. Gdy się zarumieni, dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli.
- Tofu pokrój w kostkę i otocz w ulubionych przyprawach z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj do pora na patelnię.
- Po 5 min dodaj drobno posiekaną paprykę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.
- Wlej mleczko kokosowe i gotuj przez 15 min cała potrawę.
- W osobnym garnku ugotuj ryż.
- Na koniec gotowania dodaj sól i sos sojowy do curry do smaku.
- Wyłóż na talerz ryż i połóż na nim curry z tofu.
Wartości odżywcze:
Ilość | Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik |
Całe danie | 1771 kcal | 48g | 81g | 206g | 13g |
1 porcja | 442 kcal | 12g | 20,2g | 51,5g | 3g |
Poszukujesz innych przepisów na odżywcze i smaczne dania główne? Koniecznie sprawdź przepis na lasagne ze szpinakiem i ricottą!