Owsianka w Polsce rośnie w siłę. Kochają ją zabiegani rodzice, studenci przed i po sesji, osoby trenujące na siłowni, a nawet modelki. Dlaczego czekoladowa owsianka z miodem jest warta wypróbowania?
Płatki owsiane zawierają błonnik. Jest on niezbędnym elementem diety, bo pełni ogrom funkcji w organizmie np. wpływa na uczucie sytości.
Owsianka ma niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi. Stabilny cukier to stabilny nastrój.
Płatki owsiane zawierają duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
Płatki owsiane można użyć na mnóstwo sposobów: jako dodatek do wypiekanego w domu chleba, panierkę do kotletów czy posypkę do ciast. Świetnym pomysłem jest zrobienie na ich bazie ciasteczek, deserów czy klasycznej owsianki o poranku.
Płatki owsiane występują w różnych formach: górskie, błyskawiczne, mąka owsiana, a nawet napój owsiany. Jest z czego wybierać i eksperymentować w swojej kuchni.
Czekoladowa owsianka z miodem
Oczywiście gorzka czekolada! Czekoladowa owsianka jest znakomitym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Można dodać do niej ulubione owoce – do mojej miski najczęściej lądują owoce jagodowe i kiwi.
A jakie Ty lubisz jeść owoce z owsianką?