Szukasz doskonałego przepisu na deser czekoladowy? Mus czekoladowo-orzechowy na bazie fasoli spełni Twoje oczekiwania.
Długo ociągałam się przed przyrządzaniem deserów z roślin strączkowych. Niedowierzałam, że to może komuś smakować, aż spróbowałam i przepadłam.
Najpierw miałam zrobić brownie z fasoli, ale ostatecznie wpadł mi w ręce mikser i wyszedł taki sztosik.
Deser czekoladowy
Ma kremową, aksamitną konsystencję. Deser czekoladowo-orzechowy można jeść solo lub smarować nim naleśniki czy gofry! Czemu nie 🙂
Rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka, więc mimo że ten mus jest deserem, to jest on odpowiednio zbilansowany pod kątem makroskładników.
Do tego deseru nie trzeba nikogo przekonywać.
Szybki w przygotowaniu, ponieważ można go zrobić w zaledwie 20 minut. To jak, wyciągasz fasolę z puszki i działamy? 🙂


Mus czekoladowo-orzechowy
Składniki
- 200 g fasoli czerowonej z puszki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyzki miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 200-300 ml mleka może być roślinne
Wykonanie
- Fasolę zmiksować z kakao, miodem i orzechami (80g). Można dodać wodę lub mleko, jeśli ciężko będzie szło miksowanie.
- Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej z mlekiem i dodać do reszty składników.
- Wszystko dokładnie połączyć.
- Mus posypać orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
420 kcal | 14 g | 24 g | 38 g |
Indeks glikemiczny | IG = 37 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 11 |
W celu obniżenia indeksu i ładunku glikemicznego można zastąpić miód erytrolem lub ksylitolem. Wtedy należy dodać około 4 łyżki słodzika. Indeks glikemiczny będzie wynosił 21, a ładunek glikemiczny 7.
