Pyszne i domowe lody nie muszą składać się z mnóstwa składników. Żeby się ochłodzić, wystarczy kilka produktów, dzięki którym we własnej kuchni można przygotować lody tak smaczne jak z lodziarni.
Skład większości sklepowych lodów pozostawia wiele do życzenia… Mimo że na pierwszy rzut oka najgorszy może wydawać się cukier, to jak się okazuje, nie taki diabeł straszny jak go malują. Gorszymi słodzikami są glukoza lub syrop glukozowo-fruktozowy, które na potęgę dodawane są do popularnych lodów, a niestety wpływają one niekorzystnie na gospodarkę glikemiczną organizmu.
Szczególnie niewskazane są te substancje dla osób prowadzających mało aktywny tryb życia. Warto pamiętać o tym, że ruch wpływa na poprawę wrażliwości insulinowej, podczas gdy produkty bogate w słodziki typu syrop glukozowo-fruktozowy mają działanie odwrotne – pogarszają wrażliwość receptorów komórkowych na działanie insuliny. Jeśli komórki naszego ciała są oporne na insulinę, to automatycznie zwiększa się szansa na rozwój problemów związanych z masą ciała oraz odchudzaniem.
Jak zrobić domowe lody? Wystarczy 5 minut!
Opcji na przygotowanie szybkich i naturalnych lodów jest mnóstwo. W tym wpisie podam Ci kilka (konretnie to 3) moich sprawdzonych przepisów. 🍨



Sorbet truskawkowy
Składniki
- 1 mrożony banan
- 6 mrożonych truskawek
- 3 truskawki świeże
Wykonanie
- Banany i truskawki zmiksować w blenderze ręcznym lub kielichowym, co chwilę mieszając.
- Blendować lody na gładką masą.
- Jeśłi blendowanie idzie opornie, można chwilę odczekać, aż owoce trochę rozmrożą się lub wyjąć wcześniej truskawki, bo one są twardsze od bananów.
Indeks glikemiczny | IG = 45 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 8 |
Domowe lody truskawkowe

Lody truskawkowe
Składniki
- 1 mrożony banan
- 6 mrożonych truskawek
- 2 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie
- Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę. I gotowe! 🙂
Indeks glikemiczny | IG = 46 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 9,2 |

Lody kawowe
Składniki
- 1 mrożony banan
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 g serka typu skyr
Wykonanie
- Kawę rozpuszczalną zalać minimalną ilością zimnej wody i wymieszać.
- Banany, kawę i serek umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę 2-5 min.
Indeks glikemiczny | IG = 45 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 7,2 |


Naturalne lody a insulinooporność
We wszystkich przepisach na domowe lody bazę stanowią banany, dlatego osoby kontrolujące glukozę we krwi (czyli z insulinoopornością i cukrzycą) muszą zwrócić szczególną uwagę na ilość spożytego deseru. Natomiast porcja, czyli 1-2 gałki powinna być ok.
Banany są słodką (bogate w węglowodanowy) bazą lodów i nadają im kremową konsystencję, z kolei owoce, kakao, masła orzechowe, twaróg czy serek nada lodom charakterystycznego smaku i wpłynie na obniżenie indeksu glikemicznego.
Najlepiej jest przygotowywać lody z mrożonych owoców jagodowych (truskawki, maliny, jagody), źródła białka (w postaci nabiału) i tłuszczu (np. masło orzechowe).
Jakie banany wybierać i jak je mrozić?
Banany w lodach najlepiej smakują jak są bardzo dojrzałe, ponieważ im bardziej dojrzały banan, tym słodszy. Oczywiście wraz ze wzrostem słodkości owocu, wzrosta również jego indeks glikemiczny. Natomiast lody to słodki deser, więc w tym przypadku możemy śmiało użyć bananów w czarne kropki.
Banana należy obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Włożyć do pojemnika lub plastikowego woreczka, a następnie umieścić w zamrażarce na około 3h. Oczywiście można banany zamrozić wcześniej. Nawet do dwóch tychodni banany spokojnie mogą chłodzić się w zamrażarce. 🙂
Dodatki do domowych lodów 🍦🍓🥥🥜🍯
Dodatkami do naturalnych lodów mogą być mrożone lub świeże owoce takie jak:
- truskawki,
- maliny,
- jagody.
Jednak lody są znacznie bardziej kremowe, kiedy wszystkie owoce są mrożone. Owoców świeżych trzeba dodać mniej, żeby zachować kremową konsystencję.
Chcąc przygotować lody o smaku słonego karmelu, to świetnym wyborem będą: masło orzechowe, banany, serek typu skyr oraz odrobina soli. Przygotowując lody z serkiem typu skyr lub jogurtem wszystkie owoce powinny być mrożone.
Noi zanim zaczniesz przygotowywać swoje pyszne lody, zwróć uwagę na moc swojego sprzętu do miksowania. Do zblendowania truskawek potrzebne jest mocniejsze urządzenia, dlatego jeśli takiego nie masz, to wystarczy chwilę odczekać, aż truskawki trochę rozmrożą się.
Mam nadzięje, że spodobały Ci się przepisy na lody. A może Ty masz swój ulubiony przepis na chłodzące podniebienie lody? Daj znać w komentarzu!
Pozdrawiam, trzymaj się… chłodno. 🙂