szarlotka przepis

Szarlotka prosto z pieca do lunch boxa!

Ekspresowa szarlotka przyciąga nie tylko swoim delikatnym smakiem, ale również obłędnym zapachem. Zacznij dzień od aromatycznej szarlotki prosto z pieca, a Twoją kuchnię wypełni kuszący zapach świeżo pieczonych jabłek z cynamonem. 

Jeśli wiesz co to jabłko, cynamon i piekarnik, to z pewnością dasz radę upichcić ten pyszny posiłek. Możesz zrobić go tak jak ja w szklanym lunch boxie i zabrać ze sobą, gdziekolwiek idziesz!

Dlaczego warto jeść jabłka częściej niż raz na tydzień?

Jabłka są świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu korzystnie wpływają na gospodarkę glukozowo-insulinową. Zawierają błonnik, który odpowiada za większe uczucie sytości po posiłku. 

Ponadto dodatek cynamonu do szarlotki wzbogaca ją o wiele cennych właściwości odżywczych, takich jak wapń, żelazo i mangan. Pobudza trawienie. Jednak warto go ograniczyć lub wyeliminować przez osoby zmagające się ze stanem zapalnym jelit, żołądka lub wrzodami.

Płatki jaglane są alternatywą dla kaszy jaglanej. Choć może powinnam napisać, że są jej ekspresową wersją, gdyż zastosowanie płatków jaglanych w przepisie sprawia, że robi się szarlotkę w mgnieniu oka. 

Płatki jaglaną są również dobrym zamiennikiem płatków owsianych, jednak w porównaniu do nich zawierają mniej błonnika i są bardziej lekkostrawne. Świetnie sprawdzą się u osób zmagających się z nadwrażliwością lub chorobami układu pokarmowego (oczywiście nie jest to sztywna zasada).

Nie obejdzie się bez turbodoładowania szarych komórek, źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych omega 3 – orzechów włoskich!

ekspresowa szarlotka przepis

Ekspresowa szarlotka na śniadanie, na wynos, na szybko…

Ekspresowa szarlotka doskonale sprawdza się w formie na wynos – mała, poręczna, zmieści się w każdej torbie. Możesz zachwycać się jej smakiem podczas przerwy w pracy, na uczelni czy łapiąc promienie słoneczne nad Wisłą. Napisz w komentarzu, gdzie Ty zjesz swoją ekspresową szarlotkę! Jestem ciekawa, do jakiego miejsca ją zabierzesz. 

Świetnie sprawdzi się również jako posiłek potreningowy. Spójrz tylko na makro – zgadza się! Doda Ci energii i nasyci na dłuższy czas. 

Szukasz więcej inspiracji na proste, szybkie i na wynos dania? W takim razie może zainteresuje Cię pieczona czekosianka, która również jest szyta na miarę lunch boxa!

szarlotka przepis

Pieczona szarlotka

Czas przygotowania 30 minutes
1 osoby

Składniki
  

  • 1 szt jabłka
  • 1 szt jajko
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pierczenia
  • 2 szt orzechów włoskich
  • 120 ml mleka
  • dowolny słodzik 0,5 banan, łyżka cukru, miodu, ksylitolu lub erytrolu
  • cynamonu ilośc dowolna

Wykonanie
 

  • Płatki jaglane zalać mlekiem i pozostawić na chwilę.
  • Następnie dodać proszek budyniowy, jajko, słodzik, cynamon i proszek do pieczenia – wszystko dokładnie wymieszać.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy.
  • Gotową masę przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
  • Całość posypać pokrojonymi orzechami włoskimi i cynamonem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Słowa kluczowe cynamon, jablko, płatki jaglane

Wartości odżywcze

Wartość energetycznaBiałkoTłuszcze Węglowodany
500 kcal18 g14 g76 g
Indeks glikemiczny IG = 58
Ładunek glikemiczny dla porcji ŁG = 44

Pieczona szarlotka zjedzona w całości dostarczy bardzo dużej ilości węglowodanów, świadczy o tym wysoki ładunek glikemiczny. Lepiej jest zjeść połowę szarlotki z dodatkiem masła orzechowego, jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. Posiłek ten może świecie sprawdzić się u sportowców potrzebujących energii na bardzo długi i męczący trening.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top