Projekt bez tytulu 12 -

Frittata przepis ze szpinakiem i serem

Frittata to danie pochodzące z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa „friggere”, czyli smażyć. Frittata przepis może składać się z różnych składników. Bazą są jajka, a warzywa, sery czy szynka stanowią dodatek i uzupełnienie dania.
We Włoszech przygotowywanie frittaty wygląda mniej więcej tak: hmm w lodówce mamy kawałek sera, pół mozzarelli z wczoraj, kawałek szynki parmeńskiej i sos pomidorowy. A i są jeszcze jajka! Wszystko wlatuje na patelnię, dodaje się odrobinę oregano i w taki sposób powstaje frittata.
To danie jest dla nich pozbyciem się resztek z lodówki, więc nie ma na niego konkretnego przepisu, dokładnych proporcji, a tym bardziej sztywnych zasad przygotowania.

Frittata przepis

Zazwyczaj na początku warzywa podsmaża się na patelni, następnie zalewa się je jajkami, dodaje się ser czy szynkę i razem z patelnią wkłada się do piekarnika. Oczywiście trzeba mieć patelnię bez rączek czy uchwytów plastikowych. W innym przypadku lepiej użyć foremki.

Z racji tego, że szpinaku aktualnie u mnie pod dostatkiem, to właśnie z nim przygotowałam frittatę.

Projekt bez tytułu 43 -
Projekt bez tytułu 43 -

Frittata ze szpinakiem

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 35 mins
2 osoby

Składniki
  

  • 6 szt jajek
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera feta
  • 100 g szpinaku
  • 1 szt pomidora
  • sól, pieprz

Wykonanie
 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  • Dodać pokrojony ząbek czosnku i posiekany szpinak. Ser feta pokroić w kosteczki. 
  • Jajka rozbić do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. 
  • Masę jajeczną wlać na patelnię, posypać serem feta, na wierzch ułożyć pomidor pokrojony w plastry i włożyć do piekarnika. Jeśli nie ma się takiej patelni, to wyłożyć wszystko do foremki. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Słowa kluczowe frittata, jajka, kuchnia włoska

Wartości odżywcze dla 1 porcji, czyli pół frittaty:

Kalorie

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

385 kcal

 30 g

27 g

8 g

Posts created 83

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top