Frittata to danie pochodzące z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa „friggere”, czyli smażyć. Frittata przepis może składać się z różnych składników. Bazą są jajka, a warzywa, sery czy szynka stanowią dodatek i uzupełnienie dania.
We Włoszech przygotowywanie frittaty wygląda mniej więcej tak: hmm w lodówce mamy kawałek sera, pół mozzarelli z wczoraj, kawałek szynki parmeńskiej i sos pomidorowy. A i są jeszcze jajka! Wszystko wlatuje na patelnię, dodaje się odrobinę oregano i w taki sposób powstaje frittata.
To danie jest dla nich pozbyciem się resztek z lodówki, więc nie ma na niego konkretnego przepisu, dokładnych proporcji, a tym bardziej sztywnych zasad przygotowania.
Frittata przepis
Zazwyczaj na początku warzywa podsmaża się na patelni, następnie zalewa się je jajkami, dodaje się ser czy szynkę i razem z patelnią wkłada się do piekarnika. Oczywiście trzeba mieć patelnię bez rączek czy uchwytów plastikowych. W innym przypadku lepiej użyć foremki.
Z racji tego, że szpinaku aktualnie u mnie pod dostatkiem, to właśnie z nim przygotowałam frittatę.
![]()