Ostatnie czasy utarło się przekonanie, że gluten szkodzi. Jednak najnowsze badania mówią coś innego! Całkowite wykluczenie z diety produktów zawierających gluten może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm zdrowej osoby. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego nie warto eliminować go z diety, w jakich sytuacja trzeba go wykluczyć oraz kiedy pierwszy raz podać dziecku produkt z glutenem.
Gluten – co to jest?
Gluten jest mieszaniną głównie białek roślinnych. Składa się on:
- 75-86% białka (gliadyna i glutenina),
- 10% polisacharydów,
- 8% tłuszczy,
- 2% składników mineralnych.
Gluten znajduje się głównie w zbożach i produktach zawierających zboże.
Ze względu na swoje właściwości często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Ciasta wyrabiane z mąki z glutenem są bardziej pulchne i porowate.
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu się z jadłospisu wszystkich produktów, w których występuje gluten w dużej ilości.
Według WHO tzw. żywnością bezglutenową (gluten-free foods) oznacza się produkty, które:
- naturalnie nie zawierają glutenu (<20 mg w 1 kg produktu),
- wyprodukowano ze zbóż zawierających naturalnie gluten (pszenica, żyto, jęczmień lub ich krzyżówek), które zawierają <20 mg glutenu na 1 kg produktu. W procesie oczyszczania usunięto z nich gluten.
Możesz spotkać się również z nazwą żywność o zredukowanej zawartości glutenu (reduce gluten content). Oznacza się nimi produkty wytworzone ze zbóż pierwotnie zawierających gluten, które częściowo z nich usunięto. Żywność taka zawiera 20-100 mg glutenu na 1 kg produktu. Opatrzone są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa.

Produkty bezglutenowe
W diecie bezglutenowej dzieli się produkty na:
- naturalnie bezglutenowe: kasza jaglana, gryka, komosa ryżowa, ziemniaki, amarantus, bataty, kukurydza, ryż, tapioka, chleb świętojański, maniok, fasola, soja;
- pozbawione glutenu w wyniku modyfikacji żywności, które początkowo zawierały go np. skrobia pszenna bezglutenowa.
W niektórych chorobach dieta bezglutenowa jest konieczna (piszę o nich poniżej), jednak jej sława obiegła już niemal wszystkie kanały w social media i założe się, że to nie pierwszy raz, kiedy o niej słyszysz. Powstało na jej temat sporo artykułów, które mogą wprowadzać w błąd. Jednak zanim przejdziemy do etapu, w którym być może powiesz nie odstawieniu glutenu, dowiedz się, gdzie on tak właściwie jest.
W jakich produktach jest gluten?
Gluten w dzisiejszych czasach znajduje się nie tylko w zbożach. Można go również znaleźć w wielu innych wyrobach gotowych. Zatem gdzie może się on ukrywać?
- pieczywo,
- makarony pszenne, orkiszowe,
- otręby i kiełki niektórych zbóż,
- kasze (m.in. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa),
- wyroby cukiernicze (ciasta, ciasteczka, rogaliki),
- słone przekąski i inne wypieki,
- kawa zbożowa,
- niektóre płatki śniadaniowe.
Często można również spotkać gluten w produktach wysoce przetworzonych. Takimi przykładami produktów są: chipsy, wędliny, słodycze (np. cukierki).
Kiedy trzeba odstawić gluten?
Celiakia
Jest to choroba trzewna, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji na spożyty gluten. Dotyka ona osób genetycznie predysponowanych.
Choroba powoduje zanik i uszkodzenie kosmków jelitowych (pokrywają one ścianę jelit i odpowiadają za wchłanianie). Z czasem dochodzi do wyniszczania kosmków jelitowych, a co za tym idzie, zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej.
Zniszczenie kosmków jelitowych przycznia się do pogorszonego wchłaniania, złego samopoczucia i bólu brzucha. Jedyną skuteczną strategią leczenia chorych na celiakię jest zastosowanie diety bezglutenowej. Jeśli pacjent nie zastosuje się do niej, może to spowodować szereg innych problemów, takich jak: bóle brzucha, niedożywienie, biegunki, zmiany skórne, a w dłuższej perspektywie czasu doprowadzić do nowotworu jelita.
Badania potwierdzające/ wykluczające celiakię:
- P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA
- P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG
- Immunoglobulina IgA w surowicy
- P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgA
- P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG
- HLA-DQ2/DQ8 – badanie genetyczne w diagnostyce celiakii (glutenozależna choroba trzewna)
- P/c przeciw endomysialne IgA
- P/c przeciw endomysialne IgG
- Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA
- Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgG
Powyższe parametry można zbadać ze krwi. Natomiast wykonywanie badań proponuję skonsultować z lekarzem. Są to dość kosztowne badania i czasem nie trzeba wykonywać wszystkich, a jedynie część z nich.

Alergia na gluten
Szacuje się, że alergię na gluten może mieć 0,4-9% populacji.
Póki co alergia na tą mieszaninę białek jest mało znana. Do najczęstszych objawów alergii na gluten zaliczamy:
- reakcje skórne,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- problemy z układem oddechowym.
Diagnostyka tego schorzenia jest dość utrudniona ze względu na niską czujność badań laboratoryjnych.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS)
Istnieje spora grupa osób, u których występują objawy podobne do celiakii, jednak w badaniach nie obserwuje się u nich charakterystycznego zaniku kosmków jelitowych.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten jest diagnozowana u osób, u których wykluczyło się celiakię oraz alergię na gluten.
Osoby z NCGS donoszą o pogorszeniu samopoczucia po spożyciu glutenu. Na diecie bezglutenowej czują one znaczną poprawę lub całkowity zanik nieprzyjemnych dolegliwości.
Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- uczucie splątania lub niepokoju,
- zmęczenie,
- ból mięśni,
- ból głowy,
- niedokrwistość,
- depresja.
Inne choroby, w których dieta bezglutenowa jest pomocna
Celiakia i alergia na gluten są wystarczającymi powodami do stosowania długotrwale dietę bezglutenową. Jednak sprawa nie jest do końca poznana w przypadku chorób autoimmunologicznych, takich jak łuszczyca, stwardnienie rozsiane czy choroba Hashimoto. Zwykle jest to sprawa indywidualna i należy przede wszystkim obserwować swój organizm.
Jakie produkty nie zawierają glutenu?
Do produktów naturalnie niezawierających glutenu zaliczamy:
- warzywa,
- owoce,
- mięso,
- jaja,
- nabiał.
Dieta nie ubiera się u Prady, czyli kiedy lepiej jeść gluten
Mimo że coraz więcej słyszy się o diecie bezglutenowej, na którą przechodzą również osoby zdrowe, nie oznacza to, że trzeba iść gęsiego za tłumem zafascynowanym kolejną, modną dietą.
Osoby zdrowe mogą i wręcz powinny jeść gluten. Wpływa on na wiele funkcji w organizmie. Jest odpowiedzialny za prawidłowe zasiedlenie mikrobiomu, czyli bakterii w jelicie.
W 2011 roku Marcason obalił powszechnie panujący mit, że dieta bezglutenowa ma wpływ na redukcję masy ciała.
Badania pokazały, że u osób, które odstawiły gluten bez powodu na 1 miesiąc, znacznie zmniejszyła się pula prozdrowotnych drobnoustrojów.
Przeprowadzono metaanalizę, w której wzięto pod lupę dietę bezglutenową i glutenową. Wyniki pokazały, że jadłospis zawierający produkty glutenowe jest bogatszy w białka, magnez, potas, witaminy E, kwas foliowy i sód. Co więcej, dieta z glutenem dostarcza więcej błonnika.
W zasadzie nie chodzi nawet o gluten, ale o eliminację produktów, które go zawierają. Warto mieć na uwadze fakt, że te produkty nie składają się tylko z glutenu. Są one również bogate w witaminy, makro i mikroelementy. Kluczowa w tym aspekcie jest różnorodność. 1
Ryzyko odstawienia glutenu
Eliminacja większości produktów z diety wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów. Nie inaczej jest u osób stosujących dietę bezglutenową. Najczęściej osób odstawiających gluten diagnozuje się niedobór:
- żelaza,
- niacyny,
- kwasu foliowego,
- cynku,
- witaminy D,
- witamin z grupy B,
- miedzi,
- selenu.
Dieta bezglutenowa dostarcza zwykle mniej błonnika w porównaniu do diety zawierającej ten składnik.
Podsumowanie – kiedy warto jeść gluten, a kiedy lepiej go odstawić?
Gluten jest dość kontrowersyjnym tematem, jednak w świetle dotychczasowych badań nie stwierdzono jego szkodliwego wpływu na osoby zdrowe. Wręcz przeciwnie, jego eliminacja może wiązać się z szeregiem negatywnych dla organizmu skutków oraz niedoborami substancji odżywczych.
Najważniejsze informacje o glutenie:
- Gluten bezwzględnie zaleca się odstawić osobom chorym na celiakię oraz alergię na gluten. Osoby z nadwrażliwością na gluten powinny obserwować swój organizm i w razie potrzeby wyeliminować produkty zawierające gluten lub ograniczyć ich spożywanie.
- U osób nietolerujących glutenu, korzystne jest wprowadzenie do diety pseudozbóż, takich jak: ryż, kasza jaglana, kukurydza, amarantus, gryka, proso.
- Osoby zdrowe bez obaw mogą jeść produkty z zawartością glutenu.
- Dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą.
- Wyróżniamy żywność naturalnie bezglutenową i o zredukowanej zawartości glutenu, która oznaczona jest na produktach międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa.
Tyle na dziś.
Jeśli masz pytanie odnośnie diety bezglutenowej, zadaj mi je w komentarzu. Możesz również napisać do mnie na priv.
Jeśli podobał Ci się artykuł, udostępnij go.
Miłego dnia! 🙂