Gofry o niskim indeksie glikemicznym

Z czym kojarzą Ci się gofry? Większości osobom kojarzą się one z beztroskim czasem, z dużą porcją bitej śmietany i sosem czekoladowym. Ich charakterystyczna woń zwykle unosi się kilka metrów od budki z nadmorskiej przystani. A ja chcę Cię dzisiaj nieco zaskoczyć, dlatego przygotowałam przepis na gofry, które możesz zaserwować sobie lub całej swojej rodzince na obiad.

W zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystkie produkty, więc jeśli jest możliwość wkomponowania w codzienność pysznych gofrów w ramach obiadu, to czemu nie?

Przepis na poniższe gofry bazuje na mące orkiszowej typu 2000, czyli pełnoziarnistej o niskim indeksie glikemiczny (25 ig). Stworzyłam go w ramach artykułu o skórze, który za niedługo będzie można przeczytać na blogu.

Te gofry są również zbilansowane pod kątem sytości. Znajdują się w nich pełnoziarniste zboża (mąka orkiszowa typ 2000), pełnowartościowe źródło białka (jaja) oraz źródło roślinnego tłuszczu (oliwa z oliwek). To połączenie sprawia, że po posiłku jesteś syty i pełen energii do działania!

Ubieraj fartuch i działaj!

Gofry z niskim indeksem glikemicznym

Czas przygotowania 40 mins

Składniki
  

  • 2 szt jajek
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarniastej typ 2000
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie
 

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić z szczyptą soli.
  • Żółtka wymieszać z oliwą z oliwek oraz wodą.
  • Dodać suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia).
  • Do całej masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać gofrownicę i piec gofry przez 7 minut. Po tym czasie sprawdzić czy są już gotowe. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.

Uwagi

Z tej ilości wychodzi 6 gofrów. Można je podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują w wersji wegetariańskiej z serkiem twarogowym, burakami oraz oliwkami posypane przyprawami. Możesz zrobić je również w wersji mięsnej i podawać z piersią kurczaka, kukurydzą, papryką i sos jogurtowym o smaku czosnkowo-koperkowym. Eksperymentuj!
Wartość energetyczna BiałkoTłuszcze Węglowodany
150 kcal5,8 g 7,1 g15 g

A Ty z czym najbardziej lubisz jeść gofry? Podziel się swoimi ulubionymi dodatkami w komentarzu!

Posts created 58

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top