Z czym kojarzą Ci się gofry? Większości osobom kojarzą się one z beztroskim czasem, z dużą porcją bitej śmietany i polewą czekoladową. Ich charakterystyczna woń zwykle unosi się kilka metrów od budki z nadmorskiej przystani. A ja chcę Cię dzisiaj nieco zaskoczyć, dlatego przygotowałam przepis na gofry z niskim ig, które możesz zaserwować sobie lub całej swojej rodzince na śniadanie, obiad lub podwieczorek.
W zbilansowanej diecie jest miejsce na różne produkty, ponieważ nie ma co popadać w skrajności. Dlatego jeśli jest możliwość wkomponowania w codzienność pysznych gofrów w ramach obiadu, to czemu nie?
Gofry z niskim ig
Przepis na poniższe gofry bazuje na mące orkiszowej typu 2000, czyli pełnoziarnistej o niskim indeksie glikemiczny (25 ig). Stworzyłam ten przepis w ramach artykułu o skórze, który już jest dostępny na blogu. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawostek o tym, jak prawidłowo dbać o skórę od wewnątrz. Wprowadzenie większej ilości produktów z niskim indeksem glikemicznym jest pierwszych krokiem do lepszego stanu cery, ponieważ są one przyjazne skórze. Trądzik i inne problemy skórne mogą pojawić się w różnym wieku, dlatego warto wdrożyć zdrowe nawyki jak najszybciej.
Gofry z niskim ig są również odpowiednio zbilansowane pod kątem sytości. Znajdują się w nich pełnoziarniste zboża (mąka orkiszowa typ 2000), pełnowartościowe źródło białka (jaja) oraz źródło roślinnego tłuszczu (oliwa z oliwek). To połączenie sprawia, że po posiłku jesteś syty i pełen energii do działania!
Gofry o niskim indeksie glikemicznym – z czym podawać?
Gofry można zrobić w wersji na słodko lub na wytrawnie:
- na słodko – świetnie sprawdzą się domowe konfitury, ponieważ osłodzą podniebienie, a jednocześnie wiemy, co się w nich kryje oraz bita śmietana zrobiona z mleczka kokosowego;
- na wytrawnie – raj dla osób chcących zwiększyć ilość produktów o niskim indeksie glikemicznym w swojej diecie, ponieważ dużo warzyw ma niskie ig, np.: burak, bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, kalafior, marchew, pieczarki, pomidor, por.
Nie ma co zwlekać, dlatego ubieraj fartuch i działaj!




Gofry z niskim indeksem glikemicznym
Składniki
- 2 szt jajek
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarniastej typ 2000
- 200 ml wody gazowanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić z szczyptą soli.
- Żółtka wymieszać z oliwą z oliwek oraz wodą.
- Dodać suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia).
- Do całej masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę i piec gofry przez 7 minut. Po tym czasie sprawdzić czy są już gotowe. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.
Uwagi
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
150 kcal | 5,8 g | 7,1 g | 15 g |
Indeks glikemiczny | IG = 50 |
Ładunek glikemiczny dla porcji (1 gofr) | ŁG = 7,5 |
Zapraszam na IG, gdzie coraz częściej będą pojawiać się ciekawostki odnośnie insulinooporności. Do zobaczenia!
A Ty z czym najbardziej lubisz jeść gofry? Podziel się swoimi ulubionymi dodatkami w komentarzu!
Świetny przepis. Często korzystam. Dziękuję i pozdrawiam 😊
Dziękuję i cieszę się, że gofry smakują. 😉