IMG 20210109 151915 -

Gofry o niskim indeksie glikemicznym

Z czym kojarzą Ci się gofry? Większości osobom kojarzą się one z beztroskim czasem, z dużą porcją bitej śmietany i polewą czekoladową. Ich charakterystyczna woń zwykle unosi się kilka metrów od budki z nadmorskiej przystani. A ja chcę Cię dzisiaj nieco zaskoczyć, dlatego przygotowałam przepis na gofry z niskim ig, które możesz zaserwować sobie lub całej swojej rodzince na śniadanie, obiad lub podwieczorek.

W zbilansowanej diecie jest miejsce na różne produkty, ponieważ nie ma co popadać w skrajności. Dlatego jeśli jest możliwość wkomponowania w codzienność pysznych gofrów w ramach obiadu, to czemu nie?

Gofry z niskim ig

Przepis na poniższe gofry bazuje na mące orkiszowej typu 2000, czyli pełnoziarnistej o niskim indeksie glikemiczny (25 ig). Stworzyłam ten przepis w ramach artykułu o skórze, który już jest dostępny na blogu. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawostek o tym, jak prawidłowo dbać o skórę od wewnątrz. Wprowadzenie większej ilości produktów z niskim indeksem glikemicznym jest pierwszych krokiem do lepszego stanu cery, ponieważ są one przyjazne skórze. Trądzik i inne problemy skórne mogą pojawić się w różnym wieku, dlatego warto wdrożyć zdrowe nawyki jak najszybciej.

Gofry z niskim ig są również odpowiednio zbilansowane pod kątem sytości. Znajdują się w nich pełnoziarniste zboża (mąka orkiszowa typ 2000), pełnowartościowe źródło białka (jaja) oraz źródło roślinnego tłuszczu (oliwa z oliwek). To połączenie sprawia, że po posiłku jesteś syty i pełen energii do działania!

Gofry o niskim indeksie glikemicznym – z czym podawać?

Gofry można zrobić w wersji na słodko lub na wytrawnie:

  • na słodko – świetnie sprawdzą się domowe konfitury, ponieważ osłodzą podniebienie, a jednocześnie wiemy, co się w nich kryje oraz bita śmietana zrobiona z mleczka kokosowego;
  • na wytrawnie – raj dla osób chcących zwiększyć ilość produktów o niskim indeksie glikemicznym w swojej diecie, ponieważ dużo warzyw ma niskie ig, np.: burak, bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, kalafior, marchew, pieczarki, pomidor, por.

Nie ma co zwlekać, dlatego ubieraj fartuch i działaj!

gofry o niskim indeksie glikemicznym
gofry z niskim indeksem glikemicznym
gofry z niskim indeksem glikemicznym
1 1 -

Gofry z niskim indeksem glikemicznym

Czas przygotowania 40 mins

Składniki
  

  • 2 szt jajek
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarniastej typ 2000
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie
 

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić z szczyptą soli.
  • Żółtka wymieszać z oliwą z oliwek oraz wodą.
  • Dodać suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia).
  • Do całej masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać gofrownicę i piec gofry przez 7 minut. Po tym czasie sprawdzić czy są już gotowe. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.

Uwagi

Z tej ilości wychodzi 6 gofrów. Można je podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują w wersji wegetariańskiej z serkiem twarogowym, burakami oraz oliwkami posypane przyprawami. Możesz zrobić je również w wersji mięsnej i podawać z piersią kurczaka, kukurydzą, papryką i sos jogurtowym o smaku czosnkowo-koperkowym. Eksperymentuj!
Wartość energetyczna BiałkoTłuszcze Węglowodany
150 kcal5,8 g 7,1 g15 g
Indeks glikemiczny IG = 50
Ładunek glikemiczny dla porcji (1 gofr)ŁG = 7,5

Zapraszam na IG, gdzie coraz częściej będą pojawiać się ciekawostki odnośnie insulinooporności. Do zobaczenia!

A Ty z czym najbardziej lubisz jeść gofry? Podziel się swoimi ulubionymi dodatkami w komentarzu!

Posts created 83

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top