Jaglana szarlotka

Do przygotowania jaglanej szarlotki wystarczy kilka składników i kilka chwil. Przepis ten jest dziecinnie prosty. Kasza jaglana jest świetną opcją dla osób nietolerujących glutenu, jednak warto, aby sięgał po nie każdy, bo to zboże ma mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Jednak sprawa z kaszą jaglaną nie jest do końca taka kolorowa. Trzeba być świadomym faktu, że wiele produktów spożywczych pogarsza się pod względem jakościowym. W przypadku kaszy jaglanej nie jest inaczej. Wielu producentów dopuszcza do sprzedaży kasze z przekroczoną normą glifosatu. Jaką kasze jaglaną wybrać, żeby czerpać z niej jak najwięcej korzyści?

Czyste pod względem składu i produkcji są kasze marek:
– Janex
– Ekowital
– Kuchnialidla.pl

jaglana szarlotka

dominikaklimek
Czas przygotowania 1 hr
Czas robienia 4 hrs 25 mins
8 osób

Składniki
  

  • 150 g kaszy jaglanek
  • 400 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 5 szt. jabłek
  • 2-4 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 6 szt. orzechów włoskich
  • cynamon

Wykonanie
 

  • Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. 
  • Do garnka wlać mleczko kokosowe. Gotować, aż kasza pochłonie cały płyn. 
  • Jabłka zetrzeć na dużych oczkach i dodać cynamon. 
  • Jabłka umieścić na patelni i podpiec do momentu, aż zmiękną i puszczą sok, czyli przez ok. 5-10 min.
  • Dodać cukier lub ksylitol.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm lub naczynie o podobnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód wyłożyć kaszę jaglaną. 
  • Następnie wyłożyć jabłka.
  • Górę posypać pokrojonymi orzechami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 min.
Słowa kluczowe jabłka, kasza jaglana, szarlotka

Wartości odżywcze

dla 1 porcji, czyli 1/8 szarlotki 

Kalorie

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

262,5

4 g

13,3 g

34,5 g
Posts created 45

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top