Chcesz wyhodować kiełki, ale nie wiesz jak to zrobić w domowym zaciszu? Nie potrzebujesz do tego kiełkownicy! Wystarczy, że masz szklany słoik. Kiełkowanie jest procesem szybkim i prostym w wykonaniu, dzięki czemu kiełki są tanim źródłem uzupełniającym dzienny jadłospis w cenne substancje odżywcze, witaminy i minerały, szczególnie zimą. Kiełki w słoiku zrobisz już w 5 minut!
Z tego artykułu dowiesz się, jakie nasiona kiełków wybierać, żeby:
- nie były ani za ostre, ani za łagodne, ale w sam raz dla Ciebie!
- fajne pod względem tekstury,
- zawierały określone składniki odżywcze!
Kiełki w słoiku
Do uprawy kiełków nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu. Wystarczy, że znajdziesz kilka chwil, słoik, nasiona, kompres jałowy oraz gumkę recepturkę.
Kiełkami wzbogacisz posiłki w wartości odżywcze, ale również nadasz im świeży, oryginalny smak. Kanapki z kiełkami rzodkiewki smakują znacznie lepiej.

Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki ze swoich cudownych właściwości były znany już w starożytności, jednak swojego prawdziwego odrodzenia doczekały się w XIX wieku. Wtedy to właśnie wegetarianizm zaczął przybierać na znaczeniu i coraz więcej konsumentów świadomie zrezygnowało ze spożywania mięsa.
- Świeże kiełki można zrobić o każdej porze roku.
- Są bardzo łatwe i proste w uprawie. Już 5 letnie dziecko potrafi je samo wyhodować!
- Są tanie, ponieważ jedna paczka nasion zwykle kosztuje ok. 2-3 zł.
- Są gęsto odżywcze, dzięki czemu dostarczają organizmowi niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania.
- Są różnorodne, dlatego można wybrać takie, jakie się lubi. Niektóre kiełki są w smaku bardziej łagodne, inne bardziej pikantne. Można je również śmiało mieszać.

Nasiona na kiełki – jakie wybrać?
Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od kiełek.
Jeśli lubisz ostry, wyrazisty smak to postaw na kiełki brokuła, rzodkiewki, rzeżuchę.
Jeśli zależy ci na łagodnym smaku, dodatku do sałatek lub dań to wybierz kiełki mung, lucerny, pszenicy, z soczewicy lub soi.
Kiełki – wartości odżywcze
Zanim przejdziemy do robienia kiełków, powiem Ci kilka słów o ich prozdrowotnych właściwościach oraz rodzajach.
Kiełki są produktem superodżywczym, ponieważ zawierają sporo:
- białka,
- błonnika,
- minerałów,
- witamin,
- flawonoidów.
To tylko kilka powodów, dlaczego zalicza się je do żywności typu superfoods.
Regularne spożywanie kiełków przyczynia się pośrednio do zmniejszenia zachorowań na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze.
Zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach kiełków różni się zawartością mikro- i makroskładników. Ilość witaminy C waha się od 8 mg do 30 mg w 100g w różnych rodzajach kiełków.
Przyjrzyjmy się bliżej wybranym rodzajom kiełków
Kiełki lucerny mają łagodny smak i są delikatnie chrupiące. Zawierają fitoestrogeny, które są pomocne dla kobiet w okresie menopauzy, a zawarta w nich lecytyna poprawia pamięć.
Wartości odżywcze kiełków lucerny na 100 g produktu
Wartość odżywcza | Witaminy | Składniki mineralne |
---|---|---|
23 kcal 4 g białka 0,7 g tłuszcz 2,1 g węglowodany | Witamina A — 8 μg Witamina C — 8,2 mg | Wapń — 32 mg Magnez — 27 mg Żelazo — 1 mg Cynk — 0,8 mg |
Kiełki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak.
Zawierają cynk, który wspomaga stan skóry, włosów i paznokci.
Wzmacniają odporność, ponieważ zawierają sporą ilość witaminy C.
Wartości odżywcze kiełków rzodkiewki na 100 g produktu
Wartość odżywcza | Witaminy | Składniki mineralne |
---|---|---|
43 kcal 5 g białka 0 g tłuszcz 6,8 g węglowodany | Witamina A — 20 μg Witamina C — 29 mg | Wapń — 51 mg Magnez — 44 mg Żelazo — 0,9 mg Cynk — 0,6 mg |
Kiełki brokuła są ostre w smaku, dlatego nadają potrawom wyrazisty smak.
Badania wykazały potencjał substancji bioaktywnych w kiełkach brokuła. Oznacza to, że zawierają substancje biologicznie czynne, które mogą zmniejszać potencjał wystąpienia nowotworów.
Ponadto kiełki brokułu wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, ponieważ zawierają dużo witaminy C i A.
Wartości odżywcze kiełek brokuła na 100 g produktu
Wartość odżywcza | Witaminy | Składniki mineralne |
---|---|---|
57 kcal 2,7 g białka 0,7 g tłuszcz 5,5 g węglowodany | Witamina A — 346 μg Witamina C — 70 mg | Wapń — 81 mg Magnez — 38 mg Żelazo — 1,3 mg Cynk — 0,2 mg |
Rzeżucha ma ostry, intensywny smak. Rewelacyjnie sprawdzi się dla osób silnie odczuwających przesilenie wiosenne. Wzmacnia odporności i pomaga walczyć z uciążliwym zmęczeniem.
Wartości odżywcze rzeżuchy na 100 g produktu
Wartości odżywcze | Witaminy | Składniki mineralne |
---|---|---|
32 kcal g białka 2,7 g tłuszcz 3,6 g węglowodany | Witamina A — 131 μg Witamina C — 20 mg | Wapń — 108 mg Magnez — 22 mg Żelazo — 2,1 mg Cynk — 0,8 mg |

Kiełki – jak jeść?
Kiełki można dodawać do różnych dań! Polecam jeść je na surowo, ponieważ wtedy dostarczają najwięcej wartościowych substancji.
Warto je wykorzystać do:
- kanapek,
- sałatek,
- jajka Wielkanocnego,
- zupy,
- naleśników z warzywami,
- placków,
- omletów,
- gofrów na wytrwanie.
Jak wyhodować kiełki w słoiku samemu? Prosta metoda krok po kroku!
- Będziesz potrzebować:
- nasion kiełków,
- słoik,
- gumkę recepturkę,
- jałowy kompres,
- kubek,
- 5 minut wolnego czasu. 😁
- Ilość użytych kiełków zależy od wielkości słoika oraz tego, jak dużo chcesz zrobić kiełków. Do słoika o pojemności 500 ml będziesz potrzebować całe jedno opakowanie nasion (ok. 4 dużych łyżek).
- Kiełki zalej wodą i pozostaw na ok. 5h (można na noc) i przykryj gazą.
- Następnie delikatnie przepłucz nasiona, odwróć słoik i pozostaw w kubku.
- Płucz nasiona 2-4 razy dziennie pod zimną wodą.
- Nasiona będą gotowe po 3-5 dniach.
- Można je przechowywać do 7 dni w lodówce.
Na moim instagramie znajdziesz zapisaną relację jak robić kiełki. Zapraszam!

Kiełki w słoiku – podsumowanie
Można uprawiać kiełki w słoiku lub kiełkownicy. Opcją jest kupienie gotowych kiełków w supermarkecie, jednak jest to nieporównywalne do satysfakcji z własnej uprawy. Trwa ona naprawdę króciutko, a smak kiełków wynagradza włożony w ich uprawę wysiłek.
Kiełki brokuła i rzodkiewki charakteryzują się największą aktywnością przeciwrodnikową oraz zawartością polifenoli, witaminy A i C.
Wszystkie kiełki są dobrym źródłem związków bioaktywnych.
Wszystkie rodzaje kiełków zaliczane są do żywności typu superfood.
Warto szczególnie urozmaicić swoją dietę o kiełki w okresie od września do marca, kiedy to nasza dieta jest uboższa w składniki odżywcze właśnie ze względu na porę roku.
To jak, kiełkujesz razem ze mną? 🙂
Daj znać w komentarzu jak się mają twoje kiełki i który rodzaj najchętniej wybierasz!
Dzięki za instrukcję krok po kroku. Mam nadzieję, że teraz w końcu uda mi się zrobić kiełki. Pozdrawiam. 🙂