Krem z pomidorów można zaliczyć do przepisów z kategorii expresowych. Do wykonania tego pysznego i odżywczego kremu potrzeba kilka chwil i produktów.
Mamy lipiec, więc soczyste, pełne smaku i zapachu, czerwone pomidorki można znaleźć już na nie jednym targu. Lato to zdecydowanie pora sezonowa na to warzywo! Właśnie w tym okresie są one wyjątkowo smaczne i bogate w wartości odżywcze.
Co odpowiada za mocno czerwony kolor pomidorów? Likopen.
Likopen to związek należący do karotenoidów. Główną zaletą likopenu jest jego działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze przyczyniają się do starzenia się organizmu.


Jakie korzyści przynosi spożywanie likopenu?
- Zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
- Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych.
- Zmniejsza cholesterol.
- Zwiększa odporność.
Oczywiście, żeby doświadczyć pozytywnych skutków likopenu, trzeba popatrzeć na swoje żywienie oraz styl życia z szerszej perspektywy i zadbać o całokształt. Oznacza to, że warto zwiększyć ilość owoców i warzyw w diecie(które mają mnóstwo antyoksydantów, flawonoidów czy witamin). Zadbać o odpowiednią podaż wody, regenerujący sen, odpowiednią aktywność fizyczną. Znaleźć równowagę między pracą a odpoczynkiem.
W badaniach stwierdzono, że wysokie stężenie likopenu we krwi zmniejsza ryzyko zawału o 50% oraz spowalnia podziały komórek nowotworowych i przerzuty (szczególnie nowotworów prostaty) o 70%.
Obróbka cieplna a likopen
Obróbka cieplna pomidorów prowadzi do koncentracji likopenu – zwiększa się ilość przeciwutleniaczy w produkcie oraz są one lepiej wchłanialne przez organizm niż z surowych warzyw. Na zwiększoną wchłanialności likopenu wpływa również obecność tłuszczu w daniu.
Krem z pomidorów z passaty a zawartość likopenu
Lepiej jest jeść pomidory w postaci zup, kremów pomidorowych lub pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek lub awokado. Takie połączenia oraz wpływ obróbki termicznej wpływają na lepszą wchłanialność likopenu. Koncentrat pomidorowy zawiera więcej likopenu niż same pomidory, dlatego krem z pomidorów dostarcza organizmowi porządną dawkę przeciwutleniaczy.

Krem z pomidorów
Składniki
- 0,5 kg pomidorów
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szt cebuli
- 50 g sera feta
- bazylia
Wykonanie
- Cebulę pokroić w małą kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, dodać przyprawy (sól, pieprz oraz oregano).
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Dorzucić do zarumienionej cebuli.
- Chwilę wszystko smażyć, ciągle mieszając, dodac passaty i całość zagotować.
- Pozostawic pod przykryciem na 5-10 min.
- Dodać ser feta i całość zmiksować.
- Gotową zupę przed podaniem można udekorować bazylia i posypać serem feta lub dodać jogurt.
Uwagi
Dla porcji
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
190 kcal | 6,5 g | 11 g | 14,5 g |
Indeks glikemiczny NISKI | IG = 28,5 |
Ładunek glikemiczny dla porcji (czyli 1/3 całości) | ŁG = 4,1 |

Szukasz więcej inspiracji na dania obiadowe z niskim indeksem glikemicznym? Co powiesz na sałatkę z kiełkami rzodkiewki i serem feta?
Pyszny, zdrowy i pożywny krem <3
Dokładnie taki jest :D. Teraz sezon na pomidory, więc trzeba korzystać ;).