IMG 20210708 190539 -

Krem z pomidorów / niski indeks i ładunek glikemiczny!

Krem z pomidorów można zaliczyć do przepisów z kategorii expresowych. Do wykonania tego pysznego i odżywczego kremu potrzeba kilka chwil i produktów.

Mamy lipiec, więc soczyste, pełne smaku i zapachu, czerwone pomidorki można znaleźć już na nie jednym targu. Lato to zdecydowanie pora sezonowa na to warzywo! Właśnie w tym okresie są one wyjątkowo smaczne i bogate w wartości odżywcze.

Co odpowiada za mocno czerwony kolor pomidorów? Likopen.

Likopen to związek należący do karotenoidów. Główną zaletą likopenu jest jego działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze przyczyniają się do starzenia się organizmu.

krem z pomidorów z passaty

Jakie korzyści przynosi spożywanie likopenu?

  1. Zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
  2. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych.
  3. Zmniejsza cholesterol.
  4. Zwiększa odporność.

Oczywiście, żeby doświadczyć pozytywnych skutków likopenu, trzeba popatrzeć na swoje żywienie oraz styl życia z szerszej perspektywy i zadbać o całokształt. Oznacza to, że warto zwiększyć ilość owoców i warzyw w diecie(które mają mnóstwo antyoksydantów, flawonoidów czy witamin). Zadbać o odpowiednią podaż wody, regenerujący sen, odpowiednią aktywność fizyczną. Znaleźć równowagę między pracą a odpoczynkiem.

W badaniach stwierdzono, że wysokie stężenie likopenu we krwi zmniejsza ryzyko zawału o 50% oraz spowalnia podziały komórek nowotworowych i przerzuty (szczególnie nowotworów prostaty) o 70%.

Obróbka cieplna a likopen

Obróbka cieplna pomidorów prowadzi do koncentracji likopenu – zwiększa się ilość przeciwutleniaczy w produkcie oraz są one lepiej wchłanialne przez organizm niż z surowych warzyw. Na zwiększoną wchłanialności likopenu wpływa również obecność tłuszczu w daniu.

Krem z pomidorów z passaty a zawartość likopenu

Lepiej jest jeść pomidory w postaci zup, kremów pomidorowych lub pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek lub awokado. Takie połączenia oraz wpływ obróbki termicznej wpływają na lepszą wchłanialność likopenu. Koncentrat pomidorowy zawiera więcej likopenu niż same pomidory, dlatego krem z pomidorów dostarcza organizmowi porządną dawkę przeciwutleniaczy.

IMG 20210708 190539 -

Krem z pomidorów

5 from 1 vote
3 porcje

Składniki
  

  • 0,5 kg pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szt cebuli
  • 50 g sera feta
  • bazylia

Wykonanie
 

  • Cebulę pokroić w małą kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, dodać przyprawy (sól, pieprz oraz oregano).
  • Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Dorzucić do zarumienionej cebuli.
  • Chwilę wszystko smażyć, ciągle mieszając, dodac passaty i całość zagotować.
  • Pozostawic pod przykryciem na 5-10 min.
  • Dodać ser feta i całość zmiksować.
  • Gotową zupę przed podaniem można udekorować bazylia i posypać serem feta lub dodać jogurt.

Uwagi

Krem jest gęsty, więc można dodać trochę wody lub rosołu podczas blendowaniu.
Słowa kluczowe krem z pomidorów, malinowe, pomidory

Dla porcji

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
190 kcal6,5 g11 g14,5 g
Indeks glikemiczny NISKIIG = 28,5
Ładunek glikemiczny dla porcji (czyli 1/3 całości) ŁG = 4,1
krem z pomidorów z passaty przepis

Szukasz więcej inspiracji na dania obiadowe z niskim indeksem glikemicznym? Co powiesz na sałatkę z kiełkami rzodkiewki i serem feta?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

2 thoughts on “Krem z pomidorów / niski indeks i ładunek glikemiczny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top