Kutia jest potrawą świąteczną wywodzącą się z kuchni białoruskiej. Tradycyjna wersja tego dania zawiera pszenicę, jednak w tym przepisie nie znajdziesz jej ani grama. Zastąpiłam ją kaszą jaglaną, która jest lżejszą wersją.
Dlaczego warto zrobić kutię na stół wigilijny?
- mak – zawiera mnóstwo witaminy C wzmacniającej organizm oraz wapnia, który jest budulcem kości;
- kasza jaglana – wartościowe źródło witamin z grupy B oraz żelaza;
- orzechy – usprawniają pracę mózgu, dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Kutia z kaszą jaglaną i bakaliami
Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 150 g maku mielonego
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów lub migdałów
- 300 ml mleka
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub olej rzepakowy
Wykonanie
- Kaszę jaglaną ugotować na wodzie w proporcji 2:1 (woda:kaszy) z szczyptą soli, przyprawą do piernika oraz łyżeczką oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia.
- Mak namoczy w gorącej wodzie przez 1 godzinę
- Następnie gotować mak w 200 ml mleka przez 50 minut na małym ogniu.
- Pozostawić do ostygnięcia i dodać jeszcze do lekko ciepłego maku miód.
- Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut i pokroić na małe kawałki. Orzechy również pokroić. Bakalie dodać do maku. Wymieszać.
- Masę makową wymieszać z kaszą jaglaną i 100 ml mleka.
- Nałożyć do małych miseczek lub jednej dużej miski.
Średnio taka ilość to 6 porcji.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Weglowodany |
390 kcal | 11 g | 19 g | 47,1 g |
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]