IMG 20210304 114315 -

Lasagne ze szpinakiem i ricottą – przepis na obiad!

Lasagne ze szpinakiem i ricottą jest prostym w przygotowaniu, delikatnym w smaku i w pełni roślinnym posiłkiem.

Dziś, 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa, dlatego przygotowałam lasagne ze szpinakiem i ricottą.

Dzień bez Mięsa powstał w 1985 roku w Ameryce Północne przez osoby z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Ich głównym celem było szerzenie korzyści płynących ze stosowania diety roślinnej oraz zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania.

Dlaczego warto ograniczyć mięso?

Nie trzeba całkowicie rezygnować ze spożywania mięsa, a jedynie ograniczyć jego ilość w codziennej diecie, ponieważ ma to bardzo istotne znaczenie zarówno w kontekście praw zwierząt, jak i środowiska.

Podczas hodowli zwierząt zużywane są ogromne ilości wody, co nie jest obojętne dla środowiska naturalnego. Już produkcja 1 kg wołowiny wymaga zużycia ok. 15 000 tys. litrów wody. Jest to porównywalne do ilości wody, którą rocznie wykorzystuje jedna osoba myjąca się pod prysznicem. Dlatego ważne jest ograniczenie mięsa jako w pewnym stopniu zmniejszenia zużycia wody.

Jeśli nie wyobrażasz sobie wyeliminować całkowicie ze swojego jadłospisu mięso, to postaraj się ograniczyć jego spożycie do maksymalnie 70 g dziennie. Przeciętny konsument zjada 200 g mięsa dziennie, co generuje aż 130 g nadwyżki nad normą. Już kilka w pełni roślinnych obiadów w tygodniu korzystnie wpłynie na środowisko, a Tobie pozwoli to spróbować nowych, ciekawych potraw roślinnych.

Nie musisz martwić się o białko, ponieważ spokojnie możesz zaspokoić zapotrzebowanie na ten makroskładnik z źródeł roślinnych. Warto patrzeć na swoje odżywianie w perspektywie tygodnia a nie jednego posiłku. Dobrymi źródłami roślinnego białka są: tofu, soczewica, hummus, nasiona. Dobrze jeść je przynajmniej 2 razy w tygodniu, a w resztę dni można spożywać mięso, owoce morza, jajka lub ryby. Ważna jest różnorodność w diecie.

Nieważne, czy ograniczysz spożywanie mięsa ze względów zdrowotnych, środowiskowych czy z powodu cierpienia zwierząt. Samo ograniczenie mięsa wpłynie korzystnie na każdy z tych aspektów.

Korzyści ze zmniejszenia spożycia mięsa

Korzyści z ograniczenia mięsa jest mnóstwo!

  • Łatwiejsze odchudzanie – produkty roślinne są zwykle niskokaloryczne oraz zawierają sporo błonnika, dlatego pomagają łatwo przejść przez proces odchudzania. Więcej o tym, jak podejść do odchudzania i zmienić swoją sylwetkę raz na zawsze przeczytasz w tym artykule.
  • Dużo witamin i minerałów – warzywa i owoce zawierają cenne witaminy i minerały, które wspomagają pracę całego organizmu.
lasagne ze szpinakiem i ricottą pomysł na obiad!

Lasagne ze szpinakiem i ricottą na pyszny obiad

Lasagne ze szpinakiem i ricottą to świetne danie na Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa, ponieważ nie zawiera ani grama mięsa. Główną rolę odgrywa szpinak w połączeniu z serakiem ricotta, które razem pełnią niezłym duetem!

lasagne ze szpinakiem i ricottą

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Czas przygotowania 45 minuty

Składniki
  

  • 150 g makaronu
  • 250 g ricotta
  • 300 g szpianku, mrożonego
  • 500 g passata pomidorowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szt cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 60 g ser, twardy np. parmezan
  • sól, pieprz

Wykonanie
 

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię z oliwą i wrzucić na nią czosnek oraz cebulę – chwilę podsmażyć.
  • Dodać mrożony szpinak. Dusić przez 10 minut pod przykryciem.
  • Gotowy szpinak (po ostygnięciu) wymieszać z serkiem ricotta.
  • Passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem, oregano i 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 20×14 cm. Dno wysmarować ok. trzema łyżkami passaty i ułożyć pierwszą warstwę makaronu lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
  • Następnie wylać połowę passaty pomidorowej na płaty lasagne i rozprowadzić po całej powierzchni. Dodać warstwę serka ze szpinakiem i posypać parmezanem. Powtórzyć wszystko jeszcze raz.
  • Lasagne włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).

Danie dla 4 osób

Wartości odżywcze dla 1 porcji

Wartość energetycznaBiałkoTłuszcze Węglowodany
400 kcal20 g 16,5 g40 g
Indeks glikemiczny IG = 44
Ładunek glikemiczny dla porcji ŁG = 16
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top