IMG 20210729 132724 -

Makaron z cukinią i ricottą na pyszny i niskokaloryczny obiad

Cukinia smakuje najlepiej, kiedy pochodzi prosto z ogródka lub ze straganu na targu. Sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale już w połączeniu z różnymi przyprawami, odpowiednią obróbką oraz dodatkami smakuje zaskakująco dobrze! Co powiesz na makaron z cukinią i ricottą?

makaron z cukinią i ricottą

Wartości odżywcze cukinii

Cukinia jest bogata w witaminy (B, A, C oraz K) i składniki mineralne (potas, magnez, niehemowe żelazo). Ponadto cukinia jest bardzo nisko kaloryczna – w 100 g produktu znajduje się zaledwie 16 kcal. Będzie to miało znaczenie dla osób odchudzających się lub dbających o linię. W swoim składzie ma sporo wody, więc wpływa korzystnie na poziom sytości po zjedzeniu posiłku. Cukinia cechuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym (15 IG), dlatego może śmiało gościć na talerzach osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu I lub II.

Trik dla osób z insulinoopornością – sposobem na zmniejszenie indeksu glikemicznego makaronu z cukinia i serkiem ricotta jest ugotowanie makronu al dente.

Ważne – cukinia dla dzieci

Cukinia nie kumuluje (np. metali ciężkich lub azotanów) zanieczyszczeń pochodzących z zewnątrz, dlatego jest bezpiecznym i zdrowym produktem dla małych dzieci podczas rozszerzania ich diety.

Sposób podania makaronu z cukinii i serem ricotta

Cukinię można przygotować i podać na wiele sposobów. W letnie wieczory świetnia sprawdzi się jako warzywo na grila. Natomiast można przyrządzić z niej również smakowitą przekąskę do wieczornego filmu, przerwy w pracy lub meczu. Wystarczy cukinię pokroić i można chrupać ją na surowo z różnymi dipami lub sosami. Świetnie sprawdzi się do przygotowania makaronu, kaszotto, placów z cukinii, chlebka, a nawet ciasta. A więc każdy znajdzie swoje oblicze cukinii, które przypadnie mu do gustu!

Dzisiaj mam dla Was lekki przepis na obiad lub kolację, który doskonale sprawdzi się w upalne dni. Jest szybki w przygotowaniu. Do zrobienia tego dania będzie potrzeba zaledwie kilku składników. Nie ma nic lepszego niż przygotowywanie dań z sezonowych produktów. Wtedy można czerpać z nich najwięcej korzyści.

Zapraszam do wypróbowania przepisu! Jak zawsze poniżej znajdziecie dokładny przepis, obliczone wartości odżywcze oraz indeks i ładunek glikemiczny całego dania.

makaron z cukinią i ricottą
IMG 20210729 132035 -

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i ricottą

Czas przygotowania 30 minutes
2 porcje

Składniki
  

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego razowy
  • 0,5 cukinii duża sztuka lub 1 cała mała – 300 g
  • 1-2 szt ząbków czosnku wg uznania
  • 3 łyżki serka ricotta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano świeże lub suszone
  • sól, pieprz

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i czosnek (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Chwilę smażyć na średnim ogniu.
  • Cukinię pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Wszystko dusić przez 10-15 min.
  • Dodać serek ricotta i wymieszać.
  • Dodać przyprawy do smaku.
  • Makaron można wymieszać z sosem lub podać osobno.
  • Gotowe dania można udekorować pomidorkami koktajlowymi lub posypać pestkami dyni.
Słowa kluczowe cukinia, makaron, sezonowość, warzywa

Wartości odżywcze dla porcji

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
360 kcal13,5 g 14 g44,5 g

Dla porcji

Indeks glikemiczny NISKIIG = 34
Ładunek glikemiczny dla porcji ŚREDNIŁG = 15,5
przepis na makaron z cukinią i serkiem ricotta
To jak, skusisz się? 🙂

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top