Cukinia smakuje najlepiej, kiedy pochodzi prosto z ogródka lub ze straganu na targu. Sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale już w połączeniu z różnymi przyprawami, odpowiednią obróbką oraz dodatkami smakuje zaskakująco dobrze! Co powiesz na makaron z cukinią i ricottą?

Wartości odżywcze cukinii
Cukinia jest bogata w witaminy (B, A, C oraz K) i składniki mineralne (potas, magnez, niehemowe żelazo). Ponadto cukinia jest bardzo nisko kaloryczna – w 100 g produktu znajduje się zaledwie 16 kcal. Będzie to miało znaczenie dla osób odchudzających się lub dbających o linię. W swoim składzie ma sporo wody, więc wpływa korzystnie na poziom sytości po zjedzeniu posiłku. Cukinia cechuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym (15 IG), dlatego może śmiało gościć na talerzach osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu I lub II.
Trik dla osób z insulinoopornością – sposobem na zmniejszenie indeksu glikemicznego makaronu z cukinia i serkiem ricotta jest ugotowanie makronu al dente.
Ważne – cukinia dla dzieci
Cukinia nie kumuluje (np. metali ciężkich lub azotanów) zanieczyszczeń pochodzących z zewnątrz, dlatego jest bezpiecznym i zdrowym produktem dla małych dzieci podczas rozszerzania ich diety.
Sposób podania makaronu z cukinii i serem ricotta
Cukinię można przygotować i podać na wiele sposobów. W letnie wieczory świetnia sprawdzi się jako warzywo na grila. Natomiast można przyrządzić z niej również smakowitą przekąskę do wieczornego filmu, przerwy w pracy lub meczu. Wystarczy cukinię pokroić i można chrupać ją na surowo z różnymi dipami lub sosami. Świetnie sprawdzi się do przygotowania makaronu, kaszotto, placów z cukinii, chlebka, a nawet ciasta. A więc każdy znajdzie swoje oblicze cukinii, które przypadnie mu do gustu!
Dzisiaj mam dla Was lekki przepis na obiad lub kolację, który doskonale sprawdzi się w upalne dni. Jest szybki w przygotowaniu. Do zrobienia tego dania będzie potrzeba zaledwie kilku składników. Nie ma nic lepszego niż przygotowywanie dań z sezonowych produktów. Wtedy można czerpać z nich najwięcej korzyści.
Zapraszam do wypróbowania przepisu! Jak zawsze poniżej znajdziecie dokładny przepis, obliczone wartości odżywcze oraz indeks i ładunek glikemiczny całego dania.


Makaron pełnoziarnisty z cukinią i ricottą
Składniki
- 120 g makaronu pełnoziarnistego razowy
- 0,5 cukinii duża sztuka lub 1 cała mała – 300 g
- 1-2 szt ząbków czosnku wg uznania
- 3 łyżki serka ricotta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano świeże lub suszone
- sól, pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i czosnek (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Chwilę smażyć na średnim ogniu.
- Cukinię pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Wszystko dusić przez 10-15 min.
- Dodać serek ricotta i wymieszać.
- Dodać przyprawy do smaku.
- Makaron można wymieszać z sosem lub podać osobno.
- Gotowe dania można udekorować pomidorkami koktajlowymi lub posypać pestkami dyni.
Wartości odżywcze dla porcji
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
360 kcal | 13,5 g | 14 g | 44,5 g |
Dla porcji
Indeks glikemiczny NISKI | IG = 34 |
Ładunek glikemiczny dla porcji ŚREDNI | ŁG = 15,5 |
