IMG 20220112 111001 1 -

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem to szybkie i proste danie dla zapracowanych. Dzielę się z wami tym przepisem, ponieważ można go zrobić dosłownie w 15 min. Myślę, że ta miska makaronu znajdzie swoich fanów ze względu na smak, kolor i błyskawiczne przygotowanie.

Jaki makaron wybrać?

O makaronach możecie przeczytać w artykule – Makarony z niskim indeksem glikemicznym. Pisze tam wiele o indeksie glikemicznym poszczególnych rodzajów makaronów. Oczywiście nie zabrakło też przepisów i porad jak skomponować danie z użyciem makaronu.

Czy dania z makaronem są dla osób z IO?

Makaron należy do grupy węglowodanów złożonych. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dla cukrzycy typu II ilość węglowodanów w codziennej diecie powinna wynosić od 45-60%. Produkty węglowodanowe muszą być równomiernie rozłożone w ciągu dnia. Dlatego makaron czy inne produkty mogą być spożywane, ważne, żeby zachować umiar i dobrze skomponować posiłek pod względem B, T, W (Białko-Tłuszcze-Węglowodany).

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

Pomidory z puszki w swoim składzie mają jedynie pomidory, sok pomidorowy, sól, czasem zdarza się dodatek kwasu cytrynowego, który nie jest szkodliwy. Pomidory są źródłem likopenu, podgrzewanie pomidorów wpływa na zwiększenie tego związku w produkcie. Likopen jest antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki i w pewnym stopniu opóźnia procesy starzenia się. Jest istotnym składnikiem diety, ponieważ stres lub uboga w witaminy i mikroelementy dieta jest prozapalna, a likopen wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dodam jeszcze, że insulinooporności towarzyszy przewlekły stan zapalny, więc dieta musi wykazywać działanie protekcyjne.

Więcej likopenu znajduje się w pomidorach z puszki, pasacie lub koncentracie pomidorowym niż w świeżych pomidorach. Oczywiście nie jest to powód, żeby w sezonie nie sięgać po świeże pomidory one również mają mnóstwo innych właściwości odżywczych.

IMG 20220112 110952 1 -
Makaron z tuńczykiem

Wisienka na torcie, czyli czarnuszka

W tym daniu nie można pominąć czarnuszki, jeśli ktoś nigdy nie jadł to znajdziecie ją na dziale przyprawy praktycznie w każdym sklepie. Pomimo swoich małych rozmiarów zawiera mnóstwo bioaktywnych składników. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe (polecana jest dla diabetyków i osób z IO). Polecane jest jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, twarogu lub gofrów. W sklepach można również znaleźć olej z czarnuszki.

IMG 20220112 111001 1 -

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

2 porcje

Składniki
  

  • 120 g makaron
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów z puszki krojonych
  • 150 g tuńczyk w sosie własnym
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie
  • 10 szt oliwek zielonych
  • 1 łyżeczki nasion z czarnuszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól/pieprz
  • 2 kostki szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgonie z instrukcja na opakowaniu (al dente).
  • Oliwę rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
  • Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i przyprawy – dusić przez 7-10 min.
  • Następnie zmiksować pomidory na sos.
  • Dodać mrożony szpinak i poczekać aż się rozmrozi. Dodać tuńczyk, pokrojone oliwki i wymieszać.
  • Gotować pod przykryciem 3-5 min.
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Jeśli będzie potrzeba doprawić.
  • Gotowe danie posypać tartym parmezanem lub innym serem (np. mozzarellą)

Wartość odżywcza dla 1 porcji

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
425 kcal35 g 12 g50 g
Indeks glikemiczny NISKIIG = 45
Ładunek glikemiczny dla porcji ŁG = 21

Ładunek glikemiczny dania wyszedł wysoki, ale dodatek białka (tuńczyk), tłuszczy (oliwa, oliwki, parmezan) oraz obecność błonnika (makaron al’dente, pełnoziarnisty, warzywa) sprawią, że węglowodany z dania będą wolniej się wchłaniać do krwiobiegu a poziom cukru we krwi powinien nie powinien gwałtownie skakać. Proponuję osobą z zaburzoną gospodarką glikemiczną użyć mniej makaronu do wykonania przepisu.

IMG 20220112 111015 1 -
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top