Projekt bez tytulu 15 -

Marchewkowo-orzechowy torcik

Projekt bez tytułu 31 -

Przepis
Ciasto
– 120 g mąki pszennej
pełnoziarnistej lub orkiszowej
– 2 średnie marchewki ok. 160 g
– 1 jajko
– 1 banan
– 1 łyżka masła orzechowego
– 50 ml oleju rzepakowego
– 4 łyżki cukru trzcinowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– cynamon
Nadzienie
– 1 łyżka masła orzechowego
– 200 g serka ricotta
– 1 lub 2 łyżki miodu

Wykonanie
Ciasto

  1. Wymieszać jajko, banan, łyżkę masła orzechowego i olej w jednej misce.

  2. Zetrzeć na małych oczkach marchewkę i dodać do masy.

  3. Dodać cukier i wymieszać.

  4. Dodać przesianą przez sito mąką, sodę, proszek i cynamon.

  5. Połączyć dokładanie wszystkie składniki.

  6. Wyłożyć papierem formę o średnicy 20 cm i piec w 180 stopniach przez 35-40 min.

Nadzienie

  • Serek ricotta wymieszać z masłem orzechowym i miodem.

  • Jak ciasto ostygnie, przekroić ciasto w poprzek na 2 części i posmarować serkiem. 

  • Można posmarować również wierzch ciasta i udekorować owocami.

  • Wstawić całość do lodówki na 2 godziny.

16 -

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top