
Przepis
Ciasto
– 120 g mąki pszennej
pełnoziarnistej lub orkiszowej
– 2 średnie marchewki ok. 160 g
– 1 jajko
– 1 banan
– 1 łyżka masła orzechowego
– 50 ml oleju rzepakowego
– 4 łyżki cukru trzcinowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– cynamon
Nadzienie
– 1 łyżka masła orzechowego
– 200 g serka ricotta
– 1 lub 2 łyżki miodu
Wykonanie
Ciasto
-
Wymieszać jajko, banan, łyżkę masła orzechowego i olej w jednej misce.
-
Zetrzeć na małych oczkach marchewkę i dodać do masy.
-
Dodać cukier i wymieszać.
-
Dodać przesianą przez sito mąką, sodę, proszek i cynamon.
-
Połączyć dokładanie wszystkie składniki.
-
Wyłożyć papierem formę o średnicy 20 cm i piec w 180 stopniach przez 35-40 min.
Nadzienie
-
Serek ricotta wymieszać z masłem orzechowym i miodem.
-
Jak ciasto ostygnie, przekroić ciasto w poprzek na 2 części i posmarować serkiem.
-
Można posmarować również wierzch ciasta i udekorować owocami.
-
Wstawić całość do lodówki na 2 godziny.