Mazurek wielknocny prosty przepis 2 -

Mazurek wielkanocny prosty przepis 2021

Mazurek wielkanocny – prosty przepis z olejem kokosowym i kremem daktylowym, który nie zawiera zbędnych składników. Doskonale oddaje klimat tego wyjątkowego deseru, mimo że nieco różni się od jego tradycyjnej wersji. Nie zawiera również laktozy, dlatego świetnie sprawdzi się u osób wykluczających go z diety.

Święta wielkanocne są pełne różnych potraw, ale moim ulubieńcem od małego był mazurek. Uwielbiałam go piec! Najlepszym momentem było strojenie ciasta – w kształcie jajka wielkanocnego z czekoladą lub masą kajmakową.

Jednak proponuję ozdobić mazurek wielkanocny bardziej naturalnymi produktami, takimi jak orzechy włoskie, migdały czy wiórki kokosowe. Pięknie udekorują mazurka, a jednocześnie dostarczą wartościowych witamin i minerałów. Sytuacja win win.

Mazurek wielkanocny – prosty przepis z kremem daktylowym

W tym przepisie masę kajmakową zastąpiła aksamitna masa daktylowa. Jest ona również bardzo słodka, dzięki czemu oddaje smak tradycyjnego mazurka wielkanocnego. Krem daktylowy składa się z kilku prostych składników, takich jak daktyle, kakao oraz mleczko kokosowe.

Ten mazurek jest treningiem silnej woli, ponieważ powinien chwilę poleżeć w lodówce, zanim trafi na stół wielkanocny. Choć wiem, że czasem ciężko powstrzymać apetyt, jednak mimo to, przed zjedzeniem warto włożyć go na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Pozwoli to zastygnąć masie, dzięki czemu nie będzie ona aż tak krucha.

mazurek wielkanocny zdrowy prosty przepis!
mazurek wielkanocny zdrowy prosty przepis
Mazurek wielknocny prosty przepis 3 -

Mazurek wielkanocny z kremem daktylowym

Składniki
  

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 110 g oleju kokosowego
  • 70 g cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 2 szt żółtek jaja kurzego
  • 1 puszka mleczka kokosowego 12-14% tłuszczu 400 ml
  • 100 g daktyli napoczyć w gorącej wodzie przez 15 min
  • 1 łyżka kakao opcjonalnie

Wykonanie
 

  • Spód: Wszystkie składniki na ciasto (żółtka, słodzik, olej kokosowy (miękki) i mąka) umieścić w malakserze/misce i zmiksować/wyrobić ręcznie.
  • Ciasto uformować w kólkę, owinąć w folię aluminiową i włóżyć do lodówki na 20 min.
  • Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 23×18 cm, na grubość około 5 mm oraz zrobić 1 cm rantu. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
    1615967040635 -
  • Włożyć do lodówki na 30 min.
  • Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec około 16-18 minut w temperaturze 200ºC, aż mazurek będzie wypieczony i zarumieniony. Wyjąć i wystudzić.
    IMG 20210315 204326 -
  • Krem: Namoczone daktyle zmiksować ze stałą częścią mleczka kokosowego na gładką masę
  • Dodać kakao i całość wymieszać.
  • Wystudzony mazurek posmarować kremem daktylowym i zostawić w lodówce na co najmniej 3h, a najlepiej na całą noc.
  • Ozdobić wedle uznania.
Słowa kluczowe daktyle, kokos, mazurek, wielkanoc
mazurek wielkanocny - prosty przepis

Całość 8 kawałków

Wartości odżywcze dla jednej porcji

Wartość energetyczna BiałkoTłuszczeWęglowodany
375 kcal5 g26 g34 g

Szukasz przepisu na zdrowe przyjemności? Być może również zainteresuje Cię przepis na deser bounty z płatkami jaglanymi i gorzką czekoladą.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top