

Naleśniki orkiszowe są daniem, które nie jedna osoba mogłaby jeść codziennie (należę do tych osób:).
Można je przygotować na wytrawnie lub na słodko. Można je zjeść jeszcze ciepłe w domu na kanapie lub zimne w pracy, bo są zawsze dobrą opcją na wynos.
Orkiszowe naleśniki mają w swoim składzie więcej błonnika niż te przygotowane z mąki pszennej. W smaku są praktycznie takie same. Jednak najważniejsze jest użycie odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu naleśniki są sprężyste i nie rozpadają się.
Naleśniki orkiszowe – z czym podawać?
Naleśniki są jednym z najbardziej uniwersalnych sposobów na śniadanie, ponieważ można przygotować je na multum sposobów.
Wolisz wersję na słodko czy na wytrawnie? U mnie zdecydowanie częściej występują one w wersji na słodko, dlatego podrzucę Ci kilka pomysłów, jak szybko dodać smaku Twoim naleśnikom. Po pierwsze, owoce. Tym razem postawiłam na kiwi i banana, ale równie świetnym wyborem będą owoce jagodowe. Po drugie, na co masz ochotę? W ten dzień od rana chodziła za mną czekolada, aż w końcu się na nią skusiłam. Lepiej jest wybierać czekolady gorzkie niż mleczne.
Jak zachować niski indeks glikemiczny naleśników?
Jeśli chcesz zachować niski indeks glikemiczny naleśników warto wybrać dodatki takie jak:
- warzywa
- owoce np. jagody, truskawki, odradzałabym banan
- jogurt naturalny, twaróg
- masło orzechowe
- hummus lub pasta jajeczna
- farsz z warzywami i mięsem/grzybami/togu
Tak skomponowany posiłek zapewni niski indeks glikemiczny dania. Dodanie dżemu lub nutelli nie będzie dobrym pomysłem dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Dla nich lepszym rozwiązaniem będą naleśniki na wytrwanie z dodatkiem warzyw.
Zachęcam do przetestowania!
Z czym Ty najchętniej jesz naleśniki?


Orkiszowe naleśniki
Składniki
- 150 g mąki orkiszowe
- 2 szt. jajka
- 350 ml mleka 1,5% lub napoju roślinnego woda
- szczypta soli
- olej rzepakowy
Wykonanie
- Wszystkie składniki wymieszać przy użyciu blendera.
- Smażyć na patelni do naleśników – bez użycia tłuszczu
- lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju.
- Naleśniki można jeść z owocami, serkiem, dżemem lub na wytrawnie z pastami czy innymi dodatkami.
Za tej proporcji wyszło mi 9 naleśników.
Wartości odżywcze dla 1 sztuki:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
91 kcal | 4,1 g | 1,8 g | 15 g |
Dla porcji (1/3)
Indeks glikemiczny NISKI | IG = 42 |
Ładunek glikemiczny dla porcji ŚREDNI | ŁG = 15 |
PS. Wartości odżywcze oraz indeks i ładunek glikemiczny są podane tylko do naleśników (bez dodatków!).
Odczuwasz niedosyt pomysłów na zdrowe i słodkie śniadania? Łap przepis na sycące i smaczne gofry, ponieważ są one moim numerem dwa, jeśli chodzi o śniadania!
Witam,
naleśniki przygotowane są z mąki orkiszowej, moje pytanie biala czy pelnoziarnista?
Witam, ja robiłam z jasnej, ale z pełnoziarnistej również naleśniki wyjdą. Ponad to mąka orkiszowa pełnoziarnista ma więcej błonnika, co wpłynie na zmniejszenie ładunku glikemicznego całego dania. 🙂