Wolisz śniadanie na słodko czy na wytrawnie? Jeśli masz ochotę na trochę słodyczy o poranku, to jesteś we właściwym miejscu.
Omlet z truskawkami składa się z samych podstawowych składników, a jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę. Pewnie dlatego ostatnie czasy tak często decyduję się robić go na śniadanie.
Jeśli czytasz ten post w innym miesiącu niż czerwcu, to możesz zastąpić świeże truskawki mrożonymi albo zamienić je na inne owoce. Jednak pamiętaj, że jeśli dodasz inny owoc niż truskawki, to koniecznie uwzględnij to w makro, jeśli je obliczasz.

Omlet na słodko
Czas przygotowania 20 minutes mins
1 osoby
Składniki
- 3 szt. jajek
- 1 szt. banana dojrzały
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 150 g truskawek
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szczypta cynamonu
Wykonanie
- Ubić białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
- Na osobnym talerzu rozgnieść żółtka z bananem, a następnie na wolnych obrotach miksera wymieszać je z ubitymi wcześniej białkami.
- Dodać do mieszanki przesiewając przez sitko mąkę z cynamonem. Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnie z łyżkę oliwy i wlać omleta.
- Na wierzch pokroić truskawki (można użyć innych owoców np.: malin, jagód).
Uwagi
Podawać z jogurtem, masłem orzechowym lub ulubionym dżemem.
Słowa kluczowe omlet, truskawki
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]