Projekt bez tytulu -

Omlet z warzywami na sycące śniadanie! #zerowaste

Omlet z warzywami to prosty, tani i szybki w przygotowania przepis, w którym możesz przemycić sporą ilość warzyw.

Tym razem dodałam do mojego omleta cukinię, cebulę, pomidor i szpinak. Jednak możesz wykorzystać inne warzywa, który masz akurat w lodówce. Zrób szybki skan lodówki, a znajdziesz tam być może produkty, które razem stworzą oryginalny farsz. Jeśli nie masz pomysłu na zgrany dodatek do omleta, to polecam Ci wypróbować omlet ze szpinakiem, czosnkiem, pieczarkami i serem feta. Ten zestaw nie zawodzi!

Dlaczego oprócz smaku lubię tak bardzo robić omlet z warzywami? Jest to u mnie tak zwany przepis bez reguł. Wystarczy, że mam jajka, a resztę tworzą warzywa dostępne w lodówce i to, na co mam akurat ochotę. Można śmiało robić je w stylu #zerowaste.

9 mln jedzenia rocznie…

Dokładnie tyle ton jedzenia co roku w Polsce wyrzucane jest do kosza. Czy możemy temu jakoś zaradzić?

Małe zmiany i własne zaangażowanie mogą dać duże rezultaty.

Po pierwsze, świadome wybory i wykorzystywanie produktów na 100%

Najczęściej warzywa i owoce lądują w koszu na śmieci ze względu na ich krótką datę ważności. Jednym ze sposobów na wydłużenie ich terminu ważności jest trzymanie ich w lodówce. Jeśli widzisz, że Twój pomidor traci wigor w oczach, ponieważ od 4 dni leży w koszyczku obok lodówki, to zrób z niego coś pysznego! Możesz zrobić z jego udziałem mix warzywny na patelni – pomidor i spółka (inne zielone, czerwone, żółte warzywa). Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Zresztą jeśli brak Ci pomysłów na jedzenie w ramach czyszczenia lodówki, to podrzucam Ci kilka inspiracji: naleśniki lub frittata.

Nie należy jednak popadać w skrajności. Niemarnowanie jedzenia czy wykorzystywanie wszystkiego do ostatniego okruchu czy ostatniej pestki pomidora, ma swoje granice. Zasadniczą oznaką sygnalizującą, że produkt nie nadaje się do spożycia, jest pleśń. Nie wolno jeść owoców i warzyw, na których pojawił się nawet niewielki szary meszek. Oznacza to, że cały produkt może być zainfekowany przez grzyba. W kwestii owoców i warzyw lepiej kupować je mrożone lub z myślą o przyrządzeniu dania a nie na zapas.

Omlet z warzywami

Jajka na śniadanie są bardzo powszechne i chętnie wybierane. Nic dziwnego, w końcu można zrobić z nich bardzo szybko różne dania.

Projekt bez tytulu -

Omlet z warzywami

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 20 minuty
1 osoby

Składniki
  

  • 3 szt jajek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szt cukinii
  • 1 mały pomidor
  • 0,5 szt cebuli
  • kostka mrożonego szpinaku
  • kawałek sera feta
  • mieszanka ziół włoskich, sól, pieprz.

Wykonanie
 

  • Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać zioła, sól i pieprz. Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy i wlać na nią omlet.
  • Smażyć z jednej strony ok. 3-5 min na średnim ogniu. Następnie obrócić omlet na 2 minuty.
  • Cukinię, pomidor i cebulę pokroić na kawałki. Rozgrzać oliwę dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić resztę warzyw, mrożony szpinak i przyprawy.
  • Dusić wszystko na średnim ogniu przez 10 min pod przykryciem.
  • Gotowy omlet wyłożyć na talerz, do środka dodać farsz i ser feta.
Słowo kluczowe omlet, warzywa

Wartości odżywcze:

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
450 kcal29 g30 g17 g
Indeks glikemiczny IG = 18,5
Ładunek glikemiczny dla porcji ŁG = 2,2
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top