Omlet z warzywami to prosty, tani i szybki w przygotowania przepis, w którym możesz przemycić sporą ilość warzyw.
Tym razem dodałam do mojego omleta cukinię, cebulę, pomidor i szpinak. Jednak możesz wykorzystać inne warzywa, który masz akurat w lodówce. Zrób szybki skan lodówki, a znajdziesz tam być może produkty, które razem stworzą oryginalny farsz. Jeśli nie masz pomysłu na zgrany dodatek do omleta, to polecam Ci wypróbować omlet ze szpinakiem, czosnkiem, pieczarkami i serem feta. Ten zestaw nie zawodzi!
Dlaczego oprócz smaku lubię tak bardzo robić omlet z warzywami? Jest to u mnie tak zwany przepis bez reguł. Wystarczy, że mam jajka, a resztę tworzą warzywa dostępne w lodówce i to, na co mam akurat ochotę. Można śmiało robić je w stylu #zerowaste.
9 mln jedzenia rocznie…
Dokładnie tyle ton jedzenia co roku w Polsce wyrzucane jest do kosza. Czy możemy temu jakoś zaradzić?
Małe zmiany i własne zaangażowanie mogą dać duże rezultaty.
Po pierwsze, świadome wybory i wykorzystywanie produktów na 100%
Najczęściej warzywa i owoce lądują w koszu na śmieci ze względu na ich krótką datę ważności. Jednym ze sposobów na wydłużenie ich terminu ważności jest trzymanie ich w lodówce. Jeśli widzisz, że Twój pomidor traci wigor w oczach, ponieważ od 4 dni leży w koszyczku obok lodówki, to zrób z niego coś pysznego! Możesz zrobić z jego udziałem mix warzywny na patelni – pomidor i spółka (inne zielone, czerwone, żółte warzywa). Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Zresztą jeśli brak Ci pomysłów na jedzenie w ramach czyszczenia lodówki, to podrzucam Ci kilka inspiracji: naleśniki lub frittata.
Nie należy jednak popadać w skrajności. Niemarnowanie jedzenia czy wykorzystywanie wszystkiego do ostatniego okruchu czy ostatniej pestki pomidora, ma swoje granice. Zasadniczą oznaką sygnalizującą, że produkt nie nadaje się do spożycia, jest pleśń. Nie wolno jeść owoców i warzyw, na których pojawił się nawet niewielki szary meszek. Oznacza to, że cały produkt może być zainfekowany przez grzyba. W kwestii owoców i warzyw lepiej kupować je mrożone lub z myślą o przyrządzeniu dania a nie na zapas.
Omlet z warzywami
Jajka na śniadanie są bardzo powszechne i chętnie wybierane. Nic dziwnego, w końcu można zrobić z nich bardzo szybko różne dania.

Omlet z warzywami
Składniki
- 3 szt jajek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szt cukinii
- 1 mały pomidor
- 0,5 szt cebuli
- kostka mrożonego szpinaku
- kawałek sera feta
- mieszanka ziół włoskich, sól, pieprz.
Wykonanie
- Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać zioła, sól i pieprz. Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy i wlać na nią omlet.
- Smażyć z jednej strony ok. 3-5 min na średnim ogniu. Następnie obrócić omlet na 2 minuty.
- Cukinię, pomidor i cebulę pokroić na kawałki. Rozgrzać oliwę dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić resztę warzyw, mrożony szpinak i przyprawy.
- Dusić wszystko na średnim ogniu przez 10 min pod przykryciem.
- Gotowy omlet wyłożyć na talerz, do środka dodać farsz i ser feta.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
450 kcal | 29 g | 30 g | 17 g |
Indeks glikemiczny | IG = 18,5 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 2,2 |