Orkiszowe naleśniki na słodko lub na wytrawnie

Naleśniki są daniem, które nie jedna osoba mogłaby jeść codziennie (należę do tych osób:).

Można je przygotować na wytrawnie lub na słodko. Można je zjeść jeszcze ciepłe w domu na kanapie lub zimne w pracy, bo są zawsze dobrą opcją na wynos.

Orkiszowe naleśniki mają w swoim składzie więcej błonnika niż te przygotowane z mąki pszennej. W smaku są praktycznie takie same. Jednak najważniejsze jest użycie odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu naleśniki są sprężyste i nie rozpadają się.

Zachęcam do przetestowania i podzielenia się w komentarzu własną opinią na ich temat!

Orkiszowe naleśniki

dominikaklimek
3 osób

Składniki
  

  • 150 g mąki orkiszowe
  • 2 szt. jajka
  • 350 ml mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy

Wykonanie
 

  • Wszystkie składniki wymieszać przy użyciu blendera.
  • Smażyć na patelni do naleśników – bez użycia tłuszczu
  • lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju.
  • Naleśniki można jeść z owocami, serkiem, dżemem lub na wytrawnie z pastami czy innymi dodatkami.
Słowa kluczowe naleśniki

Za tej proporcji wyszło mi 9 naleśników.

Wartości odżywcze dla 1 sztuki:

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
91 kcal4,1 g1,8 g15 g
Posts created 45

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top