Owsianka czekoladowa z dodatkiem jogurtu i siemienia lnianego zapewnia sytość na dłużej. Szukasz pomysłu na smaczne i proste w wykonaniu śniadanie? Ten przepis sprawdzi się!
Posiłek dzięki dodaniu siemienia lnianego zyskuje porcję błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie glukozy do krwi i zapewnia stabilniejszy poziom cukru we krwi po posiłku.
Owsianka czekoladowa – kilka słów o płatkach owsianych
Płatki owsiane są bogactwem wielu witamin i minerałów. Zawierają m.in.:
- magnez (ważny dla układu nerwowego),
- potas (niezbędny składnik mineralny dla prawidłowej pracy mięśni),
- wapń (dla zdrowych kości),
- cynk (ważny dla skóry!)
Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Siemię lniane należy do super-foods, ponieważ charakteryzuje się ponadprzeciętnymi właściwościami odżywczymi:
- Źródło błonnika pokarmowego.
- Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA).
- Źródło antyoksydantów.
- Obniża indeks glikemiczny potraw.
- Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych (magnez, witaminy z grupy B).

Błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego. Forma podania płatków owsianych może być dowolna. Na blogu znajdziesz wiele przepisów właśnie z tym składnikiem: ciasteczka, pieczona czeko-owsianka lub omlet owsiany.



Owsianka czekoladowa
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 kostki czekolady gorzkiej 70% kakao
- 2 łyżeczki siemienia lnianego zmielone
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 pół pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu ewentualnie
Wykonanie
- Płatki owsiane ugotować na wodzie.
- Płatki przełożyć do miseczki/słoika i jeszcze do gorącej owsianki dodać czekoladę. Wymieszać.
- Jogurt wymieszać z siemieniem lnianym i miodem (ewentualnie). Wyłożyć na płatki.
- Pomarańczę pokroić w kostkę. Dodać do owsianki.

Wartości odżywcze owsianki:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
410 kcal | 14 g | 12 g | 61 g |
Wartości odżywcze:
Indeks glikemiczny | IG = 40 |
Ładunek glikemiczny | ŁG = 24 |
Ładunek glikemiczny owsianki jest wysoki, dla osoby zdrowej nie powinno stanowić to problemu. Natomiast dla osoby z insulinoopornością lub cukrzycą może spowodować zbyt duży wzrost glukozy we krwi. Jednym ze sposobów, żeby uniknąć tego efektu, jest zamiana miodu na ksylitol lub erytrytol. Kolejnym sposobem jest zjedzenie połowy porcji, wtedy zostanie zachowany średni ładunek glikemiczny (ŁG=12). Można zastosować obie rady jednocześnie, czyli posłodzić erytrolem i zjeść połowę porcji wtedy ŁG będzie niski.