Chcesz zjeść coś pysznego o poranku, ale nie masz czasu stać długo przy garach? Mam dla Ciebie doskonałą propozycję na śniadanie! Czekoladowa pieczona owsianka, jak sama nazwa wskazuje, robi się praktycznie sama w piekarniku.
Czekoladowa owsianka jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy, że nagrzejesz piekarnik i w międzyczasie połączysz składniki. Później możesz iść robić swoją rutynę o wschodzie słońca, a za kilka minut owsianka będzie gotowa!
Pieczona owsianka do pracy w lunch boxie
Możesz zrobić ją również jako drugie śniadanie czy przekąskę i zabrać ze sobą, gdziekolwiek zmierzasz. Świetnie smakuje również na zimno.
Innym przepisem, który świetnie się u mnie sprawdza na wynos jest pieczona szarlotka. Na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz jabłka i szybkie śniadania!

Płatki owsiane są bogactwem wielu witamin i minerałów. Zawierają m.in.:
- magnez,
- potas,
- wapń,
- cynk (ważny dla zdrowej skóry!).
Oprócz tego mają dużo błonnika, więc wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego.
To jak, pieczesz owsiankę, pakujesz ją do torby i jesz, gdzie chcesz? Jeśli jesteś na tak, to łap przepis!
Oczywiście Twój lunch box musi być szklany i żaroodporny, żeby można było go umieścić w piekarniku.
Czekoladowa pieczone owsianka przepis

Pieczona czekosianka
Składniki
- 40 g płatków owsianych
- 1 szt jajko lub 2 białka
- 1 łyżka budyniu czekoladowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szt banana
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 100 ml mleka
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szt kiwi
Wykonanie
- Jogurt, mleko, jajko, płatki owsiane, banan, budyń, kakao i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą konsystencję.
- Masę przelać do foremki i posypać drobno pokrojoną czekoladą.
- Czekosiankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
- Gotowe danie udekorować kiwi lub innymi owocami.
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
500 kcal | 21 g | 17 g | 72 g |
Indeks glikemiczny | IG = 46 |
Ładunek glikemiczny dla całości | ŁG = 33 |
Ładunek glikemiczny dla połowy | ŁG = 16,5 |
Pytanie: co z tym jajkiem? Jest podane w przepisie na górze, a później nic, żadnej wzmianki. Rozumiem, że trzeba zmiksować je z resztą?
Dzięki za spostrzegawczość! Umknęło mi to. Tak, jajko zmiksować z resztą składników. 😉
Robiłam, pychota!
Zadiscilo u mnie na stałe!
Dziękuję za pomysł.
Super, cieszę się! 🙂