Z propozycji przepisów pachnących świętami zachęcam do zrobienia budyniu o smaku piernika. Aksamitna konsystencja i wszystkim dobrze znany korzenny zapach pozwolą na chwilę przyjemności i poczucie magi chwili z pysznym deserem u boku.
Aromatyczny i szybki w wykonaniu budyń jaglany to dobra opcja na drugie śniadanie lub deser. Jest sycący i bogaty w wartości odżywcze.
Piernikowy budyń jaglany
Kasza jaglana jest świetną opcją dla osób nietolerujących glutenu, jednak nie tylko! Warto, aby sięgał po nią każdy, bo to zboże ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zawiera cenną lecytynę, która wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i stężenia triglicerydów.
Dzięki zawartości żelaza i cynku kasza jaglana wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Zboże to można wykorzystywać do dań jednogarnkowych.
Dobrze sprawdza się w daniach głównychm jak i do deserów. Na blogu możecie znaleźć inne przepisy z kaszą jaglaną takie jak: kutia z kaszą jaglaną, jaglana szarlotkę lub pieczone jabłko z kaszą jaglaną.
Budyń o smaku piernikowym
Do wykonania budyniu niezbędna jest dobrej jakości przyprawa do piernika. Można ją przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na przyprawę do piernika.
Natomiast jeśli zdecydujesz się na sklepową wersję, wybierz przyprawę, która w swoim składzie NIE zawiera mąki pszennej lub cukru. Wybranie przyprawy wysokiej jakości i z dobrym składem, wpłynie korzystnie na zdrowie i portfel, ponieważ przyprawy bez dodatków zawierają więcej smaku i aromatu ;). Osobiście mogę polecić przyprawę korzenną do piernika marki Kotanyi. Skład przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, koper, goździki, ziele angielskie, anyż, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon.
Do wykonania przepisu potrzebna będzie czekolada. Warto postawić na gorzką czekoladę z zawartością kakao w graniach 60-80%.
Indeks glikemiczny mleka waha się między 30-35 IG. Często u diabetyków po śniadaniu lub po posiłku z dużą ilością mleka wzrasta ponad przeciętnie poziom glukozy we krwi. Może to być spowodowane przez zawartość laktozy, która jest dwucukrem (połączeniem glukozy i galaktozy). Alternatywą dla mleka są napoje roślinne. Dobrym zamiennikiem może być napój migdałowy, kokosowy, sojowy (IG około 30), natomiast odradzam napój ryżowy, ponieważ ma wysokie IG = 85.



Budyń jaglany o smaku piernika
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 ml wody
- 200 ml mleka 1,5% lub napoju roślinnego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przprawy do piernika
- 4 łyżeczki powideł śliwkowych
Wykonanie
- Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
- Do garnuszka z wrzącym mlekiem wsypać kaszę i dodać szczyptę soli.
- Zmniejszyć na mały ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy kasza wchłonie całe mleko. Należy obserwować i w razie potrzeby można dodać trochę wody lub mleka.
- Jeszcze gorącą kaszę zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
- Dodać czekoladę, przyprawę do piernika, miód i jogurt. Poczekać aż czekolada rozpuści się i ponownie zblendować.
- Gorący budyń podzielić na 3 porcje i przełożyć do miseczek.
- Na wierzch dodać po łyżeczce powideł śliwkowych. Można dodatkowo skropić cytryną do przełamania smaku.
- Deser świetnie smakuje na ciepło lub zimno. Można go przechowywać 24h w lodówce.
Uwagi
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
260 kcal | 6,6 g | 9,25 g | 37,5 g |
Wartości odżywcze
Indeks glikemiczny ŚREDNI | IG = 56 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 21 |
Ładunek glikemiczny budyniu o smaku piernika jest wysoki, dla osoby zdrowej nie będzie to problem. Natomiast dla osoby z insulinoopornością lub cukrzycą może spowodować zbyt duży wzrost glukozy we krwi. Jednym ze sposobów, żeby uniknąć tego efektu, jest zamiana miodu na ksylitol lub erytrytol. Kolejnym sposobem jest zjedzenie połowy porcji wtedy zachowamy niski ładunek glikemiczny (LG=10,5).