Placuszki bananowe z jagodami

Placuszki bananowe to przepis, który się nie nudzi. 

Można je podawać na różne sposoby. Latem ze świeżymi jagodami lub zimą z konfiturą jagodową.

Jeśli nie masz pod ręką jagód, możesz zjeść placuszki bananowe z jogurtem, masłem orzechowym, masłem migdałowym lub domową nutellą. Wszystkie opcje dozwolone.  

Placuszki bananowe

dominikaklimek
Czas przygotowania 20 mins
1 osoby

Składniki
  

  • 1 szt jajka
  • 1 szt banana
  • 2 łyżki mąki orkiszowej/ ryżowej
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • olej rzepakowy

Wykonanie
 

  • Banan rozgnieść widelcem dodać jajko, mąkę, sodę, mleko i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Rozgrzać patelnie i posmarować ją tłuszczem. 
  • Smażyć małe placuszki na średnim ogniu. 
  • Do środka surowej masy można dodać maliny, jagody lub truskawki. 
  • Podawać z konfiturą, masłem orzechowym, jogurtem lub świeżymi owocami. 
Słowa kluczowe banany, placuszki

Wartość odżywcza:

Kalorie

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

290 kcal

11 g

10 g

42 g

Posts created 45

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top