placuszki z cukinii bez jajek

Placuszki z cukinii bez jajek – propozycja na wegański obiad

Placuszki z cukinii bez jajek to pomysł na szybki i lekki obiad, w którym główną rolę odgrywa cukinia. Placuszki cukiniowe są bardzo szybkie w przygotowaniu i można jeść je z różnymi dodatkami. Są przyjazne dla osób z insulinoopornością, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. To jak, wypróbujesz?

Wegański obiad – placuszki z cukinii bez jajek

Co ważne, ten przepisy nie zawiera produktów odzwierzęcych, wszystko jest pochodzenia roślinnego, dlatego śmiało mogą go wypróbować osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Oczywiście jajka w rozsądnych ilościach nie są złe. Natomiast warto eksperymentować w kuchni i do swojej diety wplatać również roślinne dania.

placuszki z cukinii bez jajek

Placuszki cukiniowe – przepis

Nie mogę zaprzeczyć, że lubię od czasu do czasu przyrządzić placuszki cukiniowe. Zresztą na blogu już na początku lutego pojawił się przepis na placki z cukinii i serem feta, który podbił Wasze serca. Tym razem zdecydowałam się przygotować podobny przepis, ale bez jajek. Jajka w przepisie zastępuje siemię lniane, które z powodzeniem zastępuje ten składnik w wielu wegańskich daniach.

Cukinia indeks glikemiczny

Na blogu staram się dodawać jak najwięcej przepisów dla osób z insulinoopornością. Warzywa w diecie osób z IO są świetną sprawą, ponieważ większość warzyw ma bardzo niski indeks glikemiczny. Nie inaczej jest w przypadku cukinii, której indeks glikemiczny wynosi 15. Oprócz niksiego indeksu glikemicznego, cukinia składa się w ok. 95% z wody, zamiera błonnik i jest niskokaloryczna, bo ma 15 kcal w 100 g produktu.

placuszki z cukinii bez jajek

Z czym jeść placki z cukinii?

Pewnie ile osób, tyle pomysłów na dodatki. 🙂 Jednak, aby zachować niski indeks glikemiczny całego posiłku, warto sięgać również po dodatki z niskim lub średnim indeksem glikemicznym. Placuszki z cukinii można urozmaicić o:

  • jogurt naturalny lub twaróg,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sos pomidorowy lub czosnkowy,
  • ogórki,
  • czerwoną paprykę,
  • plasterek szynki, łososia wędzonego.
placuszki z cukinii bez jajek

Placuszki z cukinii BEZ JAJEK

Czas przygotowania 25 minutes
2 porcje

Składniki
  

  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielone odtłuszczone
  • 300 g cukini
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Dodatki

  • pomidroki koktajlowe
  • ser feta
  • passata pomidorowa lub inny sos pomidrowoy

Wykonanie
 

  • Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól i pozostawić na 5-10 min.
  • Następnie odcisnąć nadmiar wody z cukini.
  • Dodać siemię lniane, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i pieprz.
  • Wszystko wymieszać.
  • Patelnię posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i nakładać placki. 1 placek = 1 łyżka.
  • Smżyć placki po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Gotowa placki można dowolnie udekorować np. serem feta, passatą pomidrową, pomidorkami koktajlowymi lub rukolą.
Słowa kluczowe bez jajek, cukinia, placuszki

Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk, a porcja = 4 placuszki.

Wartości odżywcze dla porcji:

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
250 kcal12 g 11 g20 g

Dla porcji

Indeks glikemiczny NISKIIG = 47,6
Ładunek glikemiczny dla porcji NISKIŁG = 9
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top