Placuszki z cukinii bez jajek to pomysł na szybki i lekki obiad, w którym główną rolę odgrywa cukinia. Placuszki cukiniowe są bardzo szybkie w przygotowaniu i można jeść je z różnymi dodatkami. Są przyjazne dla osób z insulinoopornością, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. To jak, wypróbujesz?
Wegański obiad – placuszki z cukinii bez jajek
Co ważne, ten przepisy nie zawiera produktów odzwierzęcych, wszystko jest pochodzenia roślinnego, dlatego śmiało mogą go wypróbować osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Oczywiście jajka w rozsądnych ilościach nie są złe. Natomiast warto eksperymentować w kuchni i do swojej diety wplatać również roślinne dania.

Placuszki cukiniowe – przepis
Nie mogę zaprzeczyć, że lubię od czasu do czasu przyrządzić placuszki cukiniowe. Zresztą na blogu już na początku lutego pojawił się przepis na placki z cukinii i serem feta, który podbił Wasze serca. Tym razem zdecydowałam się przygotować podobny przepis, ale bez jajek. Jajka w przepisie zastępuje siemię lniane, które z powodzeniem zastępuje ten składnik w wielu wegańskich daniach.
Cukinia indeks glikemiczny
Na blogu staram się dodawać jak najwięcej przepisów dla osób z insulinoopornością. Warzywa w diecie osób z IO są świetną sprawą, ponieważ większość warzyw ma bardzo niski indeks glikemiczny. Nie inaczej jest w przypadku cukinii, której indeks glikemiczny wynosi 15. Oprócz niksiego indeksu glikemicznego, cukinia składa się w ok. 95% z wody, zamiera błonnik i jest niskokaloryczna, bo ma 15 kcal w 100 g produktu.

Z czym jeść placki z cukinii?
Pewnie ile osób, tyle pomysłów na dodatki. 🙂 Jednak, aby zachować niski indeks glikemiczny całego posiłku, warto sięgać również po dodatki z niskim lub średnim indeksem glikemicznym. Placuszki z cukinii można urozmaicić o:
- jogurt naturalny lub twaróg,
- pomidorki koktajlowe,
- sos pomidorowy lub czosnkowy,
- ogórki,
- czerwoną paprykę,
- plasterek szynki, łososia wędzonego.

Placuszki z cukinii BEZ JAJEK
Składniki
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki siemienia lnianego mielone odtłuszczone
- 300 g cukini
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól, pieprz
Dodatki
- pomidroki koktajlowe
- ser feta
- passata pomidorowa lub inny sos pomidrowoy
Wykonanie
- Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól i pozostawić na 5-10 min.
- Następnie odcisnąć nadmiar wody z cukini.
- Dodać siemię lniane, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i pieprz.
- Wszystko wymieszać.
- Patelnię posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i nakładać placki. 1 placek = 1 łyżka.
- Smżyć placki po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Gotowa placki można dowolnie udekorować np. serem feta, passatą pomidrową, pomidorkami koktajlowymi lub rukolą.
Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk, a porcja = 4 placuszki.
Wartości odżywcze dla porcji:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
250 kcal | 12 g | 11 g | 20 g |
Dla porcji
Indeks glikemiczny NISKI | IG = 47,6 |
Ładunek glikemiczny dla porcji NISKI | ŁG = 9 |