Burger z buraka i kaszy gryczanej 6 -

Burger z buraka i kaszy gryczanej

Przepis na wegański burger z buraka i kaszy gryczanej jest świetną opcją dla osób nie jedzących mięsa, chcących ograniczyć potrawy mięsne albo mających ochotę wypróbować czegoś nowego! Burger z buraka zachęca do przetestowania swoimi żywymi kolorami, nietuzinkowym smakiem i aromatycznym zapachem. Z doświadczenia już mogę Ci powiedzieć, że lepiej zrobić ich więcej niż mniej, bo potrafią przyciągnąć on nie jednego domownika do kuchni. Mają tę moc. 🙂 Możesz oczywiście zabrać je ze sobą na wynos w lunch boxie.

Burak właściwości

Buraki są bardzo bogatym we wartości odżywcze produktem. Zawierają sporo żelaza niehemowego, który ma bardzo korzystny wpływ na układ krwionośny.

Buraki swój krwisty kolor zawdzięczają betaninie, która jest silnym przeciwutleniaczem i niszczy wolne rodniki. Nie można zapomnieć o tym, że są obfitują w kwas foliowy, który jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu.

Buraki dla sportowców

Buraki zawierają azotany, które w organizmie przekształcają się do tlenku azotu. Związek ten wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i regulację ciśnienia tętniczego. Oznacza to, że zjedzenie buraków (ok. 200 g buraków) lub wypicie 0,5 l soku z buraka przed aktywnością fizyczną sprawi, że naczynia krwionośne rozszerzą się, a do mięśni dotrze więcej tlenu i składników odżywczych. Spowoduje to zwiększenie wydolności.

Jak przyrządzić smaczne dania z buraka?

Buraka można przygotować na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów:

  • Ugotować i zjeść startego buraka z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
  • Wycisnąć sok ze świeżego buraka w połączeniu z jabłkiem.
  • Buraki można rownież zamknąć w słoikach i rozkoszować się nimi, kiedy za oknem mróz i śniegu puch.
przepis na burger z buraka

Ciemna strona buraka

Burak ma bardzo dużo korzyści zdrowotnych i dobrze jest umieścić to warzywo w swojej diecie.

Natomiast jest kilka rzeczy, o których chcę wspomnieć. Burak jest warzywem o wysokim fodmap. Dla osób zdrowych nie ma to znaczenia, ale u osób z jelitem drażliwym lub chorobami układu pokarmowego może powodować problemy jelitowe. Ilość, która nie spowoduje problemów to max. 20g, czyli 1 plaster.

Kolejną rzeczą jest smak buraków. Jeśli chcemy zrobić sok z surowego buraka, to może się okazać, że ma lekko ziemisty smak. Rozwiązaniem jest zrobienie soku z jabłka i buraka, wtedy smak buraka jest stłumiony, a jabłko nadaje napojowi delikatnej słodyczy.

Burak indeks glikemiczny

Burak gotowany ma IG = 65, natomiast surowy jedynie IG = 30. Jak na warzywo to burak gotowany ma stosunkowo wysoki indeksy glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że osoby z insulinoopornością powinny z niego zrezygnować. Kluczowa jest zasada – ilość ma znaczenie. Zjedzenie 200 g buraków będzie okej. Zachowany zostanie wtedy niski ładunek glikemiczny równy 10.

Przepis na burger z buraka i kaszy gryczanej

Głównym bohaterem tego dania jest kotlet buraczany zrobiony tego warzywa i kaszy gryczanej. Jednak oprócz zawartości, liczy się również to, co na wierzchu, czyli pieczywo. Najlepiej wybierać pieczywo ziarniste zrobione na mące razowej, bułki typu graham, wieloziarniste lub żytnie. Takie bułki mają niższy indeks glikemiczny, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika, który odpowiada za dłuże uczucie sytości po posiłku. W burgerze nie może również zabraknąć warzyw, ja wybrałam pomidor i ogórek kiszony.

przepis na burger z buraka i kaszy gryczanej
burger z buraka i kaszy gryczanej
Burger z buraka i kaszy gryczanej 1 -

Burger z buraka i kaszy gryczanej

Czas przygotowania 1 hour
5 sztuk

Składniki
  

Kotlety z buraka

  • 150 g ugotowanych buraków można kupić już ugotowane lub samemu ugotować
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 50 g zmielonych na mączkę nasion pestki dyni, nasiona słonecznika, orzeszki pin, ziemne lub migdały, można mieszać dowolnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sos miodowy

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki

  • bułka wieloziarnista, graham, żytnia
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • roszponka

Wykonanie
 

  • Przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować na gładką masę ugotowaną kaszę gryczaną, buraki i ząbek czosnku.
  • Po chwili do masy dodać siemię lniane i wcześniej zmielone nasiona. Ponownie zmiksować. Dodać przyprawy. Około 1/3 łyżeczki soli i pieprz.
  • Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie (1 łyżka). Dodać do masy i zmiksować.
  • Patelnię rozgrzać i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Przy pomocy dwóch łyżek formować kotlety na paletni (1 kotlet = 2 łyżki masy). Smażyć na średnim ogniu po 8-10 minut z każdej strony, cały czas obserwując.
  • Następnie przewrócić buraczany kotlet na drugą stronę i ponownie pozostawić na 8-10 min.
    Burger z buraka i kaszy gryczanej -

Sos miodowy

  • Wszystkie składniki razem wymieszać.

Burger

  • Bułki przekroić na pół i chwilę podpiec na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Można również włożyć na 5 min do piekarnika.
  • Spód bułki posmarować sosem, położyć kotlet, roszponkę, pomidor i kiszony ogórek.
    Burger z buraka i kaszy gryczanej 4 -
Słowa kluczowe burak, burger, kasza gryczana

Wartości odżywcze dla porcji:

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
420 kcal15 g 18 g46 g


Dla porcji:

Indeks glikemiczny NISKIIG = 44
Ładunek glikemiczny dla porcjiŁG = 23
przepis na burger z buraka i kaszy

Zachęcam również do wypróbowania moich innych przepisów na zdrowe, sycące i pyszne dania obiadowe np. makaronu z cukinią i serkiem ricotta.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top