IMG 20210517 161156 -

Pyszny chleb razowy z niskim IG

Kto ma ochotę na chrupki chleb razowy z niskim IG? Chlebek razowy pełen pyszności – nasion słonecznika, dyni i ziaren.

Jest to świetny przepis na chleb razowy dla osób zmagających się z insulinoopornością, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Przynosi tylko wtedy pożądane efekty, jeśli zje się jedną porcję (pamiętaj, ważny jest ładunek glikemiczny!).

Chleb razowy z niskim IG – dlaczego warto go jeść?

Chleb razowy w porównaniu do chleba pszennego zawiera znacznie więcej błonnika, który spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Więcej na temat dwóch bardzo ważnych wskaźników dla osób z insulinoopornością możesz przeczytać w tym artykule. Dieta z niskim indeksem glikemicznym polecana jest nie tylko osobom z zaburzoną glikemią.

Często pozytywne efekty w postaci zmniejszonych zmian skórnych zauważają osoby borykające się z trądzikiem lub innymi problemami skórnymi.[1][3] Trądzik może występować nie tylko u nastolatków.[2] Coraz częściej ten problem dotyka również dorosłe osoby, dlatego warto wsiąść pod uwagę dietę z niskim IG, ponieważ może być pomocna przy tego rodzaju przypadłościach.

Dodatki do chleba razowego

To właśnie dodatki sprawiają, że ten chleb razowy ma takie niskie IG. Do pieczywa można dodawać:

  • orzechy: laskowe, włoskie,
  • płatki migdałów,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona sezamu.

Często można spotkać się z mitem, że pieczywo nie jest odpowiednie dla osób z IO. Nie wiem, skąd się to wzięło. Pieczywo może być wartościowym produktem w diecie i źródłem węglowodanów dla osób z insulinoopornością. Jedyne co trzeba pamiętać, to żeby wybierać odpowiednie rodzaje pieczywa lub piec je samemu.

przepis na chleb razowy z niskim ig - pychota
przepis na chleb razowy z niskim ig, chleb dla io przepis

Chleb razowy z niskim IG – z czym podawać?

Chlebek można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Oto kilka propozycji podania:

  • twaróg + rzodkiewka + szczypiorek
  • twaróg + konfitura z jagód
  • ser żółty + papryka + ogórek
  • ser feta + burak
  • łosoś + rukola

Najlepiej wybierać dodatki z niskim lub średnim IG, żeby nie powodować nagłych skoków glukozy we krwi.

Prosty przepis na chleb razowy

Ten przepis na prawdę nie wymaga umiejętności kulinarnych liczonych w latach. Sama nie mam ogromnego talentu do pieczenia, jednak po kilku próbach ten chlebek wyszedł naprawdę spoko. Dzięki temu, że jest on bardzo prosty w zrobieniu, znikają wymówki typu: „ale ja nie umiem…”.

Jedyne czego potrzeba podczas robienia chlebka, to odrobiny cierpliwości i kilku składników na kuchennym blacie.

Nie obiecam Ci, że zrobisz ten chleb w 5 minut, ponieważ potrzebuje on nieco czasu, żeby wyrosnąć.

Choć w sumie pół pracy robi się za Ciebie – Ty wygniatasz, ciasto na chleb samo rośnie. Ty wkładasz do piekarnika, chleb się piecze. Ty jesz. Ty wygrywasz.

IMG 20210517 161338 -

Chleb razowy z niskim IG

5 from 1 vote
Czas przygotowania 3 hours
Czas robienia 20 minutes

Składniki
  

  • 250 g mąki razowej pszennej typ 1850
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 1 paczka suchych drożdży 7 g
  • 1 łyżka cukru
  • dowolne dodatki siemię lniane, pestki słonecznika/dyni, orzechy, płatki owsiane/orkiszowe

Wykonanie
 

  • Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać letnią wodę (40-50 stopni).
  • Wszystko dokładnie wymieszać i dokładnie zagnieść ciasto. Do środka można dodać pestki słonecznika, dyni lub siemię lniane.
  • Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5h przykryte ręcznikiem.
  • Następnie zagnieść ciasto jeszcze raz i przełożyć do foremki o dł. 26 cm.
  • Ozdobić chleb nasionami lub pestkami oraz delikatnie wyrównać powierzchnię łyżką.
  • Pozostawić na 30 min.
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez 45 min.
  • Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Uwagi

Cały chleb = 26 kromek 
Słowa kluczowe chleb

Wartości odżywcze dla porcji = 1 kromka

Wartość energetycznaBiałkoTłuszczeWęglowodany
70 kcal2 g 1 g14 g
Chleb razowy ze słonecznikiem
Indeks glikemiczny NISKI46
Ładunek glikemiczny dla 1 kromki BARDZO NISKI5,5
Ładunek glikemiczny dla 2 kromek ŚREDNI11
IG/ŁG

przepis na chleb razowy z niskim ig
Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 3.7]
Posts created 98

9 thoughts on “Pyszny chleb razowy z niskim IG

    1. Hej, myślę, że ciężko zrobić ten chlebek bez pszenicy. Natomiast proponuję zrobić chleb z kaszy gryczanej. Niestety przepisu nie ma na moim blogu, ale na pewno znajdziesz w internecie ;).

    1. Cześć, proponuję nie zamieniać, ponieważ cukier jest pożywką dla drożdży i dzięki niemu zaczyn pracuje i chleb wyrośnie. Robiąc zaczyn z dodatkiem erytrolu lub ksylitolu zaczyn nie wyrośnie. 😉

    2. Cześć, nie można zamienić cukru na ksylitol lub erytrytol, ponieważ cukier jest pożywką dla drożdży. Bez dodatku cukru do zaczynu chleb nie urośnie. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top