Kto ma ochotę na chrupki chleb razowy z niskim IG? Chlebek razowy pełen pyszności – nasion słonecznika, dyni i ziaren.
Jest to świetny przepis na chleb razowy dla osób zmagających się z insulinoopornością, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Przynosi tylko wtedy pożądane efekty, jeśli zje się jedną porcję (pamiętaj, ważny jest ładunek glikemiczny!).
Chleb razowy z niskim IG – dlaczego warto go jeść?
Chleb razowy w porównaniu do chleba pszennego zawiera znacznie więcej błonnika, który spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Więcej na temat dwóch bardzo ważnych wskaźników dla osób z insulinoopornością możesz przeczytać w tym artykule. Dieta z niskim indeksem glikemicznym polecana jest nie tylko osobom z zaburzoną glikemią.
Często pozytywne efekty w postaci zmniejszonych zmian skórnych zauważają osoby borykające się z trądzikiem lub innymi problemami skórnymi.[1][3] Trądzik może występować nie tylko u nastolatków.[2] Coraz częściej ten problem dotyka również dorosłe osoby, dlatego warto wsiąść pod uwagę dietę z niskim IG, ponieważ może być pomocna przy tego rodzaju przypadłościach.
Dodatki do chleba razowego
To właśnie dodatki sprawiają, że ten chleb razowy ma takie niskie IG. Do pieczywa można dodawać:
- orzechy: laskowe, włoskie,
- płatki migdałów,
- nasiona słonecznika,
- nasiona sezamu.
Często można spotkać się z mitem, że pieczywo nie jest odpowiednie dla osób z IO. Nie wiem, skąd się to wzięło. Pieczywo może być wartościowym produktem w diecie i źródłem węglowodanów dla osób z insulinoopornością. Jedyne co trzeba pamiętać, to żeby wybierać odpowiednie rodzaje pieczywa lub piec je samemu.


Chleb razowy z niskim IG – z czym podawać?
Chlebek można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Oto kilka propozycji podania:
- twaróg + rzodkiewka + szczypiorek
- twaróg + konfitura z jagód
- ser żółty + papryka + ogórek
- ser feta + burak
- łosoś + rukola
Najlepiej wybierać dodatki z niskim lub średnim IG, żeby nie powodować nagłych skoków glukozy we krwi.
Prosty przepis na chleb razowy
Ten przepis na prawdę nie wymaga umiejętności kulinarnych liczonych w latach. Sama nie mam ogromnego talentu do pieczenia, jednak po kilku próbach ten chlebek wyszedł naprawdę spoko. Dzięki temu, że jest on bardzo prosty w zrobieniu, znikają wymówki typu: „ale ja nie umiem…”.
Jedyne czego potrzeba podczas robienia chlebka, to odrobiny cierpliwości i kilku składników na kuchennym blacie.
Nie obiecam Ci, że zrobisz ten chleb w 5 minut, ponieważ potrzebuje on nieco czasu, żeby wyrosnąć.
Choć w sumie pół pracy robi się za Ciebie – Ty wygniatasz, ciasto na chleb samo rośnie. Ty wkładasz do piekarnika, chleb się piecze. Ty jesz. Ty wygrywasz.

Chleb razowy z niskim IG
Składniki
- 250 g mąki razowej pszennej typ 1850
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- 1 paczka suchych drożdży 7 g
- 1 łyżka cukru
- dowolne dodatki siemię lniane, pestki słonecznika/dyni, orzechy, płatki owsiane/orkiszowe
Wykonanie
- Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodać letnią wodę (40-50 stopni).
- Wszystko dokładnie wymieszać i dokładnie zagnieść ciasto. Do środka można dodać pestki słonecznika, dyni lub siemię lniane.
- Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5h przykryte ręcznikiem.
- Następnie zagnieść ciasto jeszcze raz i przełożyć do foremki o dł. 26 cm.
- Ozdobić chleb nasionami lub pestkami oraz delikatnie wyrównać powierzchnię łyżką.
- Pozostawić na 30 min.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez 45 min.
- Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Uwagi
Wartości odżywcze dla porcji = 1 kromka
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
70 kcal | 2 g | 1 g | 14 g |
Indeks glikemiczny NISKI | 46 |
Ładunek glikemiczny dla 1 kromki BARDZO NISKI | 5,5 |
Ładunek glikemiczny dla 2 kromek ŚREDNI | 11 |

Nie mogę pszenicy Jaka inna mąka zastąpić
Hej, myślę, że ciężko zrobić ten chlebek bez pszenicy. Natomiast proponuję zrobić chleb z kaszy gryczanej. Niestety przepisu nie ma na moim blogu, ale na pewno znajdziesz w internecie ;).
Malwa z tego samego powodu co Ty piekę chleb żytni jeśli Dominiko nie obrazisz się to podam przepis
https://wbabcinejkuchni.blogspot.com/2021/12/chleb-zytni-na-zakwasie.html
Fajny chlebek cała rodzina przerzuciła się na ten właśnie. Jedna kromka i jesteś najedzona do obiadu
Jasne, super przepis bardzo prosty i o to chodzi! 🙂
Upiekłem według przepisu … i Jestem mega zadowolony
Zamieniłem tylko drożdże na zakwas żytni . * pychota *
Super, cieszę się, że przepis sprawdził się. 😉
Cześć, czy mogę zamienić cukier na erytrytol bądź ksylitol?
Cześć, proponuję nie zamieniać, ponieważ cukier jest pożywką dla drożdży i dzięki niemu zaczyn pracuje i chleb wyrośnie. Robiąc zaczyn z dodatkiem erytrolu lub ksylitolu zaczyn nie wyrośnie. 😉
Cześć, nie można zamienić cukru na ksylitol lub erytrytol, ponieważ cukier jest pożywką dla drożdży. Bez dodatku cukru do zaczynu chleb nie urośnie. 😉