Nasiona chia w ostatnich latach stały się popularnym składnikiem zdrowej kuchni i można je znaleźć w wielu sklepach. Również w mojej kuchni od jakiegoś czasu goszczą coraz częściej. Prawdę mówiąc, nasiona chia nie są wynalazkiem nowoczesnej żywności, ponieważ są znane od ponad 5500 lat. Były one jednym z najważniejszych składników diety Majów i Azteków.
Przepis na deser z nasion chia i dyniowym musem ma niski indeks glikemiczny, dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby z insulinoopornością.
W tym poście znajdziesz odpowiedź na to, dlaczego nasiona chia są zaliczane do żywności superfoods oraz przepis na ich wykorzystanie.


Czym są produkty super-foods?
Jest to żywność mająca szczególne właściwości. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka, wzmocnia go i odżywia.
Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością:
- błonnika pokarmowego,
- kwasów tłuszczowych omega-3,
- białka,
- związków o działaniu antyoksydacyjnym,
- cennych minerałów (żelazo, selen, magnez, wapń).
Wykazują korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, ale również dzięki obecności omega-3 są polecane dla osób dbających o piękną skórę. Nasiona chia są źródłem kwercetyny, która jest przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz serca.
Przepis na deser z nasion chia i musem dyniowym
Dodatkiem i uzupełnieniem deseru jest mus z dyni. Sama w sobie dynia nie ma smaku, ale dodatek jabłka oraz przypraw nadaje jej charakterystycznego smaku. Dzięki dopasowaniu się do dania, dynia jest świetnym warzywem, z którego można śmiało robić przepisy zarówno na wytrawnie, jak i na słodko.
Dynia jest bogata w beta-karoten, który wspiera odporność oraz wpływa na piękny wygląd skóry i utrzymanie opalenizny.

Deser z nasionami chia i musem z dyni
Składniki
- 400 ml jogurtu lub mleczka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 3 łyżki erytrolu lub 2 łyżki miodu
Mus z dyni
- 200 g dyni
- 1 duże jabłko lub 2 małe
- 2 łyżki erytrolu lub 1 łyżkę miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Dodatkowo do musu
- szczypta mielonych goździków
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wykonanie
- Nasiona chia wymieszać z jogurtem lub mleczkiem, dodać słodzik.
- Podzielić na 4 porcje i przełożyć do naczyń.
- Odstawić do lodówki na co najmniej 3h.
- Dynię i jabłka obrać, a następnie gotować przez 15 min.
- Do ugotowanych jabłek i dyni dodać słodzik oraz przyprawy, a następnie zblendować na gładki mus.
- Po wystygnięciu musu i zagęszczeniu nasion chia, wyłożyć mus na wierzch deseru.
- Całość udekorować i można jeść 😉
Wartości odżywcza dla 1 porcji:
Ważne! Obliczenia są przy użyciu jogurtu i erytrolu!
Co zmieni się, jeśli użyjemy wymienników?
Zastąpienie jogurtu mleczkiem kokosowym nie wpłynie na indeksy i ładunek glikemiczny, natomiast dodatek cukru zwiększy indeks i ładunek glikemiczny deseru. Warto podkreślić, że nasiona chia są bogate w błonnik i tłuszcz, a jeśli dodamy jogurt, to wzbogacimy danie o źródło białka (lub mleczko kokosowe – źródło tłuszczu), więc węglowodany z cukru nie wchłoną się tak szybko i nie spowodują nagłych wahań glukozy we krwi.
Kolejną zmienną jest kaloryczność deseru. Mleczko kokosowe ma więcej kalorii niż jogurt. Miód również jest bogatokaloryczny (324 kcal/ 100g) w porównaniu do erytrolu (0 kcal).
Pamiętajmy, że liczy się całość dania, a nie tylko poszczególne składniki. Można wszystko, ale z umiarem i najlepiej obserwować siebie, szczególnie osoby mające problem z gospodarką glikemiczną ;).
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|
200 kcal | 9,5 g | 6,6 g | 20 g |
Wartości odżywcze
Indeks glikemiczny NISKI | IG = 40 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 8 |

Szukasz innych przepisów na jesienne dania? Wypróbuj przepis na pieczone jabłka z kaszą jaglaną!