Długo kombinowałam nad pysznym przepisem z cukinii, który dobrze smakowałby na śniadanie. Choć śmiało można również przyrządzić to danie na obiad czy kolację. A jako, że lubię dzień rozpoczynać od porcji warzyw, to narodził się w mojej głowie pomysł, żeby połączyć cukinię z dobrym źródłem białka – jajkiem – i tak oto powstały delikatne i puszyste placuszki z cukinii.
Można je podawać z różnymi dodatkami. U mnie sprawdziło się jajko w koszulce, świeża papryka i zapach lata w postaci pietruszki. Smakowało obłędnie!
Z czym świetnie komponują się placuszki z cukinii?
- śmietankowym serkiem i koperkiem,
- sosem czosnkowym,
- łososiem.
Placuszki z cukinii są również świetną propozycją dla osób, które nie przepadają za wytrawnymi śniadaniami. Pozwalają przełamać pierwsze lody i przyzwyczaić się do warzywnych poranków na talerzu.
Daj znać w komentarzu, z czym Ty najchętniej podał(a)byś te placuszki?


Placuszki z cukinią i serem feta
Składniki
- 400 g cukinii 1 średnia sztuka
- 70 g sera feta
- 5 łyżek mąki orkiszowej lub gryczanej
- 1 szt jajko
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek olej rzepakowy
- sól i pieprz
Wykonanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól i chwilę odczekać.
- Odcisnąć nadmiar wody z cukinii. Dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, pokruszony ser feta i przyprawy – dokładnie wymieszać.
- Obserwować konsystencję, jeśli będzie potrzeba to należy dodać trochę mąki.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i smażyć placki (2 płaskie łyżki = 1 placek) po 2-3 min z jednej strony.
- Świetnie smakują i wyglądają podane z jajkiem w koszulce lub jogurtem.

1 porcja (4 sztuki) *
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
200 kcal | 11 g | 7 g | 23 g |
Indeks glikemiczny | IG = 44,3 |
Ładunek glikemiczny dla porcji | ŁG = 7,8 |
Szukasz pomysłów na obiad? Sprawdź przepis na makaron z soczewicy z warzywami.