Kto powiedział, że osoby na diecie z niskim indeksem glikemiczny nie mogą jeść deserów? Na pewno nie ja! Dziś mam dla Ciebie pyszny deser z niskim indeksem glikemicznym, który możesz na spokojnie wpleść w swój dzienny jadłospis.
Racuchy z jabłkiem z niskim IG
Przepis na racuchy z jabłkiem jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, rozgrzać patelnię i uzbroić się w troszkę cierpliwości. Smak wynagradza podjęte wysiłki!
Przepis dla osób z insulinoopornością
Zdaję sobie sprawę, jak trudno może być przygotowanie deseru dla osób z insulinoopornością. Trzeba wziąć pod uwagę wiele zależnych. Jednak jeśli chodzi o insulinooporność liczy się nie tylko jakość, ale i ilość. Bardzo ważne są te dwa aspekty.
Najlepiej przyrządzać desery z naturalnych produktów o niskim indeksie glikemicznym, których listę możesz znaleźć w sieci. Oprócz jakości, bardzo ważne jest jak dużo zje się danego produktu. Często mała dawka nie powoduje dużego wyrzutu insuliny, podczas gdy większa może już bardzo namieszać w krwioobiegu.
Lepiej mniej a częściej, to doskonała strategia dla osób z insulinoopornością. Pomaga utrzymać poziom cukru na stabilnym poziomie przez cały dzień. Co przekłada się na lepsze samopoczucie w ciągu dnia, większą koncentrację i mniejsze uczucie zmęczenia.
Z czym jeść racuchy z jabłkiem z niskim indeksem glikemicznym?
Ogólnie nie warto dodawać do nich za dużo dodatków, jeśli masz insulinooporność. W diecie z niskim indeksem glikemicznym bardzo ważna jest wielkość posiłku, dlatego należy dodawać do racuchów dodatki z umiarem.
Pyszne propozycje na dodatki do racuchów z jabłkami:
- masło orzechowe,
- jogurt naturalny,
- owoce z niskim indeksem glikemicznym — maliny, truskawki, kiwi,
- orzechy,
- tahini.



Szukasz pomysłów na inne dania z niskim indeksem glikemicznym? Koniecznie sprawdź przepis na te gofry.
Racuchy z jabłkiem
Składniki
- 1 szt jabłka
- 100 ml kefiru
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej może być orkiszowa, gryczana
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 1 szt jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej lub oliwa z oliwek
Wykonanie
- Żółtko oddzielić od białka.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- W osobnej misce połączyć żółtko, kefir, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i słodzik.
- Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do masy.
- Na koniec dodać ubite białko – wszystko delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem, smażyć placki po około 2 min na jedną stronę.
- Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk.
Porcja | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|---|
10 sztuka = całość | 490 kcal | 20 g | 13 g | 66 g |
5 sztuk = porcja | 240 kcal | 10 g | 6,5 g | 33 g |
Indeks glikemiczny NISKI | 32,2 |
Ładunek glikemiczny dla porcji = ŚREDNI | 13 |
Ładunek glikemiczny dla całości = WYSOKI | 26 |
Jeśli zależy nam na obniżeniu ładunku glikemicznego lepiej jest użyć słodzika np. ksylitol, erytrytol, który ma zero węglowodanów i zerowy IG. Wartości wyżej obliczone są przy użyciu cukru.
W wielkim skrócie:
Indeks glikemiczny niski (IG ≤55), średni (IG =56-69) oraz wysoki (IG ≥70).
Ładunek glikemiczny niski (<10), średni (wartość = 10-20) i wysoki ŁG (> 20).

Witam
czy zamiast kefiru można dać jogurt naturalny lub grecki?
pozdrawiam
Jak najbardziej można zamienić na jogurt 😉