Ciąg dalszy jesiennych przepisów. Dziś w powietrzu unosi się zapach pieczonej dyni, delikatnego ryżu i aromatycznych przypraw. To połączenie pozwala poczuć jesienny klimat wszystkimi zmysłami – risotto z dynią i indykiem.
Dobrze przyrządzone risotto powinno mieć kremową konsystencję. Z dodatkami można nieco poeksperymentować, jednak z umiarem. Różne wersje tego dania pozwolą Ci smakować go za każdym razem w odmienny sposób.
Poniżej udostępniam moje ulubione risotto z dynią w roli głównej.
Jeśli szukasz więcej przepisów na dania obiadowe, to polecam wypróbować ten przepis na tortillę z łososiem.

Risotto z dynią i indykiem
Czas przygotowania 45 minutes mins
2
Składniki
- 100 g ryżu
- 0,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 łyżka sera feta
- natka pietruszki
- 600 g dyni
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 200 g piersi z indyka
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma
Wykonanie
- Obrać dynię i pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawami i polać olejem. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C (najlepiej z włączonym termoobiegiem).
- Indyka pokroić na małe kawałki, posypać przyprawami, dodać olej i wszystko wymieszać w misce. Następnie umieścić na patelni i smażyć do momentu, aż mięso zmięknie.
- Ryż ugotować na rosole z kurkumą, pieprzem, solą, curry i słodką papryką
- Pod koniec gotowania dodać ser feta, posiekaną natkę pietruszki i kilka kawałków dyni. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na talerz kolejno ryż, pierś z indyka, dynię. Opcjonalnie na koniec wszystko posypać serem feta.
Słowa kluczowe dynia, risotto
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Pycha 🙂
Uwielbiam ciasto dyniowe i zupę dyniową. Chyba najwyższy czas spróbować dyni w risotto. Danie wygląda naprawdę smakowicie 🙂
O tak, dynia ma mnóstwo twarzy. 🙂