Sałatka z kiełkami rzodkiewki i serem feta stanowi doskonały dodatek do różnych dań. Możesz dodać ją do dania obiadowego lub zjeść na kolację.
Co więcej, jeśli planujesz jeść poza domem, bez problemu wciśnie się w pojemniczek. Ta sałatka naprawdę chce, żebyś ją wypróbował/a! Można zjeść ją solo lub z kanapkami. Dodatkowa energia na kolejne godziny pracy lub nauki gwarantowana.
Okres od maja do września to niewątpliwie czas grillowania. Podczas tych spotkań spożywamy sporo grillowanych potraw, warto wzbogacać te posiłki w surowe warzywa czy sałatki. Warzywne dodatki zawierają mnóstwo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia.
Sałatka z kiełkami rzodkiewki – dlaczego warto jeść ją regularnie?
Zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść sałatę. Niektórzy krzywią się na widok zielonych liści, innym ślinka cieknie na samą myśl o zieleninie na talerzu. Niezależnie do której grupy osób należysz, warto wprowadzić do swojej codziennej diety różne sałatki.
Czy wiesz, że sałata…?
- zawiera sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit i wpływa na sytość posiłku.
- jest źródłem witamin i składników odżywczych.
- ma mało kalorii, a ponadto długo się ją żuje, więc czas posiłku wydłuża się zwiększając szanse na zjedzenie mniej.
- zawiera żelazo.
Kiełki w sałatce
Kiełki są jedną z najprostszych roślin w uprawie. Cały proces robienia kiełek zawarłam w osobnym artykule, w którym znajdziesz praktyczne rady oraz poradnik jak zrobić je krok po kroku.
Nie ma jednego smaku kiełek. Kiełki smakują inaczej w zależności od warzywa, z którego pochodzą. Jeśli masz ochotę na bardziej łagodne oblicze kiełek, to wybierz kiełki mung, lucerny lub soczewicy. Być może wolisz bardziej ostry smak dań? W takim razie przypadną Ci do gustu kiełki brokułu, rzodkiewki lub rzeżuchy.
Do zrobienia tej sałatki użyłam kiełek rzodkiewki, które są dosyć intensywne w smaku. Możesz spokojnie zamienić je swoją ulubioną odmianą kiełek.
Dip do sałatki
Jeśli chcesz użyć gotowej mieszanki przypraw do sałatki to spójrz na grafiki poniżej. Dowiesz się z nich, które przyprawy wybierać, a z których lepiej zrezygnować.


Propozycje dań z sałatką
Jeśli chcesz, możesz zjeść sałatkę jako osobny posiłek. Jednak jeśli czujesz, że sama sałatka nie nasyci Cię na długo, w takim razie podsuwam kilka propozycji na dania, które możesz zjeść razem z sałatką z kiełkami.
- Kurczak z soczewicą w sosie pomidorowym.
- Vegeburger dla prawdziwych smakoszy.
- Gofry z niskim indeksem glikemicznym.
Sałatka ma niski indeksy i ładunek glikemiczny, więc osoby z IO śmiało mogą korzystać z przepisu i dodawać ją do swoich dań.


Sałatka z kiełkami i rzodkiewką
Składniki
- ilość dowolna sałata
- ilość dowolna rzodkiewki
- ilość dowolna kiełki
- sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
Wykonanie
- Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Sałatkę umyć i pokroić na małe kawałki.
- Sałatkę, rzodkiewkę i kiełki wymieszać, dodać pokruszony ser feta.
- Posypać przyprawami i wszystko polać oliwą z oliwek.