salatka -

Sałatka z kiełkami rzodkiewki i serem feta

Sałatka z kiełkami rzodkiewki i serem feta stanowi doskonały dodatek do różnych dań. Możesz dodać ją do dania obiadowego lub zjeść na kolację.

Co więcej, jeśli planujesz jeść poza domem, bez problemu wciśnie się w pojemniczek. Ta sałatka naprawdę chce, żebyś ją wypróbował/a! Można zjeść ją solo lub z kanapkami. Dodatkowa energia na kolejne godziny pracy lub nauki gwarantowana.

Okres od maja do września to niewątpliwie czas grillowania. Podczas tych spotkań spożywamy sporo grillowanych potraw, warto wzbogacać te posiłki w surowe warzywa czy sałatki. Warzywne dodatki zawierają mnóstwo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia.

Sałatka z kiełkami rzodkiewki – dlaczego warto jeść ją regularnie?

Zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść sałatę. Niektórzy krzywią się na widok zielonych liści, innym ślinka cieknie na samą myśl o zieleninie na talerzu. Niezależnie do której grupy osób należysz, warto wprowadzić do swojej codziennej diety różne sałatki.

Czy wiesz, że sałata…?

  • zawiera sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit i wpływa na sytość posiłku.
  • jest źródłem witamin i składników odżywczych.
  • ma mało kalorii, a ponadto długo się ją żuje, więc czas posiłku wydłuża się zwiększając szanse na zjedzenie mniej.
  • zawiera żelazo.

Kiełki w sałatce

Kiełki są jedną z najprostszych roślin w uprawie. Cały proces robienia kiełek zawarłam w osobnym artykule, w którym znajdziesz praktyczne rady oraz poradnik jak zrobić je krok po kroku.

Nie ma jednego smaku kiełek. Kiełki smakują inaczej w zależności od warzywa, z którego pochodzą. Jeśli masz ochotę na bardziej łagodne oblicze kiełek, to wybierz kiełki mung, lucerny lub soczewicy. Być może wolisz bardziej ostry smak dań? W takim razie przypadną Ci do gustu kiełki brokułu, rzodkiewki lub rzeżuchy.

Do zrobienia tej sałatki użyłam kiełek rzodkiewki, które są dosyć intensywne w smaku. Możesz spokojnie zamienić je swoją ulubioną odmianą kiełek.

Dip do sałatki

Jeśli chcesz użyć gotowej mieszanki przypraw do sałatki to spójrz na grafiki poniżej. Dowiesz się z nich, które przyprawy wybierać, a z których lepiej zrezygnować.

przyprawy do sałatek
TAK
przyprawy do sałatek
NIE

Propozycje dań z sałatką

Jeśli chcesz, możesz zjeść sałatkę jako osobny posiłek. Jednak jeśli czujesz, że sama sałatka nie nasyci Cię na długo, w takim razie podsuwam kilka propozycji na dania, które możesz zjeść razem z sałatką z kiełkami.

  1. Kurczak z soczewicą w sosie pomidorowym.
  2. Vegeburger dla prawdziwych smakoszy.
  3. Gofry z niskim indeksem glikemicznym.

Sałatka ma niski indeksy i ładunek glikemiczny, więc osoby z IO śmiało mogą korzystać z przepisu i dodawać ją do swoich dań.

sałatka z kiełkami
IMG 20210402 122609 -

Sałatka z kiełkami i rzodkiewką

Czas przygotowania 10 minutes

Składniki
  

  • ilość dowolna sałata
  • ilość dowolna rzodkiewki
  • ilość dowolna kiełki
  • sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz oraz ulubione przyprawy

Wykonanie
 

  • Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Sałatkę umyć i pokroić na małe kawałki.
  • Sałatkę, rzodkiewkę i kiełki wymieszać, dodać pokruszony ser feta.
  • Posypać przyprawami i wszystko polać oliwą z oliwek.
Słowa kluczowe kiełki, sałata], warzywa

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top