Projekt bez tytulu 9 -

Spaghetti bolognese z makaronem ryżowym

A co jeśli do kuchni włoskiej wpleciemy trochę smaków z kuchni azjatyckiej? Spaghetti bolognese to pyszne danie obiadowe.

W tym przepisie nie użyłam pszennego makaronu spaghetti. Zrobiłam to danie na bazie makaronu ryżowego.

Dlaczego warto jeść makaron ryżowy? 

Makaron ryżowy jest lekkostrawny oraz bez glutenu, dlatego bez problemu mogą go jeść osoby chore na celiakię lub mające nadwrażliwość na ten alergen.

I mimo że na początku wahałam się, czy to spaghetti będzie smakować jak tradycyjne, to ani trochę się nie zawiodłam. Jest pysznie!

 

Kcal 530 2 -

Spaghetti bolognese

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 25 mins
1 osoby

Składniki
  

  • 50 g makaronu ryżowy lub orkiszowy
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szt. pomidor
  • 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szt. cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano świeże lub suszone

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę i pomidor pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni z łyżką oliwy z oliwek przez 5 min.
  • Następnie dodać przyprawy, posiekane świeże oregano, koncentrat i przecier pomidorowy i gotować wszystko przez 5 min.
  • Sos pomidorowy zmiksować na gładko.
  • Na patelni rozgrzać ponownie łyżkę oliwy dodać mięso mielone, sól i pieprz. Wszystko smażyć przez 5 min cały czas mieszając.
  • Dodać sos pomidorowy, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 7-10 min.
  • Wyłożyć na talerz pierwsze makaron, a następnie polać sosem pomidorowym.
Słowa kluczowe pamidory, Spaghetti bolognese
Kcal 530 3 -


Dodaj smaku z Gallo!

Posts created 70

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top