Projekt bez tytulu 9 -

Strasznie pyszne ciasteczka nie tylko na Halloween

Delikatne, kruche i lekko kokosowe pyszne ciasteczka. To połączenie jest przerażająco dobre!

Jestem zwolenniczką samodzielnego przygotowywania słodkości na różne okazje. Możemy wtedy kontrolować ilość i jakość użytych składników.

W tym przepisie użyłam nierafinowanego oleju kokosowego, dzięki czemu delikatnie czuć zapach i smak kokosa. Olej koksowy ma mnóstwo zalet, ale istnieją też przeciwskazania do jego spożywania.

Na pewno do jednych z głównych korzyści zaliczymy jego wyrazisty smak i zapach. Co więcej, olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które odpowiadają za jego stałą konsystencję. Nadaje się on do smażenia i pieczenia, ponieważ wykazuje stabilność w wysokich temperaturach. Osiąga punkt dymienia w około 200 stopniach C, dlatego spokojnie można z niego przygotowywać ciasteczka, ciasta. Można go również jeść na zimno.

Kto powinien unikać lub zdecydowanie ograniczyć spożywanie oleju kokosowego?

Nie zaleca się spożywać oleju kokosowego przez osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi lub wysokim cholesterolem. Tak samo jak masło, olej palmowy czy smalec, olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym i kiedy dostarczamy go w zbyt dużych ilościach, to wątroba zaczyna produkować nadmiar LDL, czyli „zły” cholesterol.

Osoby aktywne fizycznie, dbające o zbilansowaną dietę nie mają się czym przejmować i śmiało mogą używać olej kokosowy do produkcji swoich słodkości.

Zachęcam do wypróbowania przepisu na te pyszne ciasteczka i czekam na efekty waszych kulinarnych wyczynów!

Kruche ciasteczka Halloween
Projekt bez tytulu 63 -

Strasznie pyszne ciasteczka

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 1 hour

Składniki
  

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g oleju kokosowego
  • 3 szt żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu

Wykonanie
 

  • Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, płynny olej i miód dokladnie wymieszać w jednej misce. Wszystkie składniki powinny połączyć sie w zbitą kulkę.
  • Włożyć ciasto do lodówki na 20 min.
  • Nastepnie rozwałkować ciastko i wyciąć ciasteczka za pomocją szklanki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10-13 minut.
  • Ozdobić tak, jak się lubi: czekoladą, zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Słowa kluczowe ciasteczka, halloween

40 sztuk (średnica foremki 6 cm)

Wartość odżywcza dla jednego ciasteczka:

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
56 kcal1,2 g2,6g7,2g
IMG 20201031 103414 -
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Posts created 98

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top