Delikatne, kruche i lekko kokosowe pyszne ciasteczka. To połączenie jest przerażająco dobre!
Jestem zwolenniczką samodzielnego przygotowywania słodkości na różne okazje. Możemy wtedy kontrolować ilość i jakość użytych składników.
W tym przepisie użyłam nierafinowanego oleju kokosowego, dzięki czemu delikatnie czuć zapach i smak kokosa. Olej koksowy ma mnóstwo zalet, ale istnieją też przeciwskazania do jego spożywania.
Na pewno do jednych z głównych korzyści zaliczymy jego wyrazisty smak i zapach. Co więcej, olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które odpowiadają za jego stałą konsystencję. Nadaje się on do smażenia i pieczenia, ponieważ wykazuje stabilność w wysokich temperaturach. Osiąga punkt dymienia w około 200 stopniach C, dlatego spokojnie można z niego przygotowywać ciasteczka, ciasta. Można go również jeść na zimno.
Kto powinien unikać lub zdecydowanie ograniczyć spożywanie oleju kokosowego?
Nie zaleca się spożywać oleju kokosowego przez osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi lub wysokim cholesterolem. Tak samo jak masło, olej palmowy czy smalec, olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym i kiedy dostarczamy go w zbyt dużych ilościach, to wątroba zaczyna produkować nadmiar LDL, czyli „zły” cholesterol.
Osoby aktywne fizycznie, dbające o zbilansowaną dietę nie mają się czym przejmować i śmiało mogą używać olej kokosowy do produkcji swoich słodkości.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na te pyszne ciasteczka i czekam na efekty waszych kulinarnych wyczynów!


Strasznie pyszne ciasteczka
Składniki
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g oleju kokosowego
- 3 szt żółtka
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki miodu
Wykonanie
- Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, płynny olej i miód dokladnie wymieszać w jednej misce. Wszystkie składniki powinny połączyć sie w zbitą kulkę.
- Włożyć ciasto do lodówki na 20 min.
- Nastepnie rozwałkować ciastko i wyciąć ciasteczka za pomocją szklanki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10-13 minut.
- Ozdobić tak, jak się lubi: czekoladą, zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
40 sztuk (średnica foremki 6 cm)
Wartość odżywcza dla jednego ciasteczka:
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
56 kcal | 1,2 g | 2,6g | 7,2g |
