Jest taki dzień, tylko jeden raz do roku… I to jest ten dzień, na który piecze się świąteczne pierniczki!
Świąteczne pierniczki wykonane są na bazie mąki orkiszowej, dzięki czemu mają zwartą konsystencję. Mąka ta ma więcej błonnika i mikroelementów niż standardowa.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. I co ważne, nie trzeba czekać kilku tygodni, żeby pierniczki nabrały charakterystycznego smaku.
Kiedy pierniczki już ostygną, nadchodzi czas na ich dekorację. Możesz do tego użyć zwykłych pisaków do wypieków dostępnych w różnych supermarketach albo możesz przyrządzić je na bazie naturalnych produktów. Tutaj jest czas, żeby wykazać się kreatywnością.
To jak, pieczemy?


Ciasteczka świąteczne
Składniki
- 200 g mąki orkiszowe
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 szt. jajka
- 100 g masła
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieścić w jeden misce i dokładnie wymieszać. Z cista powinna powstać kulka.
- Ugniecione ciasto owinąc w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 min.
- Po upływie 30 min wyjąć ciasto, rozwałkować i wyciąć formkami ciasteczka. Masa jest dość krucha, dlatego lepiej delikatnie z nią postepować.
- Wycięte ciasteczka umiescic na blasze wyłożonej paierem do pieczenia i piec 12-14 min w 180 stopni.
- Gotowe ciasteczka ozdobić czekoladą lub wedle uznania.
Zwykle w tym miejscu znajduje się kaloryczność dań, ale to jest przekąska świąteczna, więc tu kalorie się nie liczą! 😉

Tutaj znajdziesz mój inny zdrowy świąteczny przepis: kutia z kaszą jaglaną.
Przyznam szczerze, że miło i przyjemnie się czyta Twój Portal. Masz wielki talent, ambicję i lekkie pióro… gratuluję 🙂