Sezon na truskawki trwa w pełni. Dziś serwuję szybki, obłędny w smaku i prosty w wykonaniu deser z truskawkami w pucharku. Śmiało możesz wykorzystać do jego zrobienia to, co jest aktualnie dostępne na straganach i w przydomowych ogródkach.
Dlaczego warto jeść truskawki? Najważniejsze informacje na temat truskawek zamieściłam na infografice poniżej.
W skrócie, zawierają one mnóstwo witamin, minerałów i cudownie działającego na układ pokarmowy błonnika. W zależności od stopnia dojrzałości są bardziej lub mniej słodkie, ale ich smak jest nie do porównania!
Ten deser z truskawkami zawiera 100g truskawek, ale jeśli chcesz, możesz udekorować go większą ich ilością. 🙂


Truskawkowo-jogurtowy deser
Składniki
- 50 g płatków owsianych
- 6 szt. daktyli
- 50 ml mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 20 g żelatyny galaretki truskawkowej bez cukru
- 100 g truskawek
- 1 łyżka miodu lub 1,5 łyżki cukru
- 100 ml wody do rozpuszczenia galaretki
Wykonanie
- Galaretkę/ żelatynę rozpuścić w wodzie.
- Truskawki zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt, a następnie wlać galaretkę i miód (opcjonalnie cukier).
- Wszystko dokładnie połączyć.
- Wstawić do lodówki na około 20 min.
- Płatki owsiane ugotować razem z daktylami.
- Wszystko zmiksować z odrobiną mleka, żeby uzyskać gładką konsystencję.
- Do pucharków nałożyć owsianą warstwę i poczekać 10 minut.
- Następnie nałożyć truskawkową warstwę.
- Deser ozdobić truskawkami i włożyć do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.
Uwagi
Masz ochotę na więcej przepisów w pucharku? W takim razie co powiesz na deser o smaku toffifee?
Chętnie zrobiłabym ten deser. Prezentuje się smakowicie. 🙂
Koniecznie przetestuj. Mimo tego, że sezon na truskawki jest latem, to zawsze można użyć w przepisie mrożonych.😊