Popularne fast foody z dodatkiem mięsa można równie smacznie przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Takim smaczkiem dziś na blogu wyróżnia się Wegeburger. Choć tradycyjny hamburger zawiera kotlet wołowy, to nie oznacza to, że nie można go zastąpić bogactwem roślinnych produktów.
Wegeburger składa się z roślinnego kotleta zrobionego z soczewicy. Można oczywiście zrobić go z innych roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca czy bób. Jako że zostało mi jeszcze pół paczki soczewicy w szafce, więc postanowiłam zrobić właśnie z tej rośliny strączkowej coś smacznego, a zarazem prostego.
Czy wyszło? Sam możesz to ocenić testując ten przepis w swojej kuchni. U mnie zniknęły w ciągu kwadransa…
Warto jeść soczewicę, bo:
- jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów m.in. potasu, kwasu foliowego i żelaza,
- zawiera błonnik, którego warto spożywać dziennie 30-50 g,
- bogata w dobrze przyswajalne białko, które jest świetną alternatywą mięsa dla osób na diecie roślinnej.

Vegeburger
Składniki
- 2 szt bułka grahamka lub pełnoziarnista
- 80 g soczewicy
- 1 szt jajka
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej ewentualnie skrobia ziemniaczana
- 1 szt marchewka
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawa curry
- sól,pieprz, zioła
- pomidor, sałata lub rukola
Wykonanie
- Soczewicę ugotować na miękko.
- Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju, następnie startą na małych oczkach marchewkę dodać na patelnie. Wszystko dusić pod przykryciem 5-10 min.
- Do ugotowanej soczewicy wrzucić warzywa z patelni, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem na wolnych obrotach, jeśli preferuje się gładszą konsystencję.
- Uformować burgery i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu po około 5 minut na każdej stronie.
- sos
- Jogurt wymieszać z oliwą, musztardą i przyprawami.
- Spód bułki posmarować sosem, dodać sałatę, a następnie ułożyć burger z soczewicy, pomidor, można dodać jeszcze sos i przykryć wszystko drugą częścią bułki.
Uwagi
Wartość energetyczna dla jednej porcji:
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
560 kcal | 25 g | 18 g | 80 g |

Wygląda smakowicie 🙂
A jeszcze lepiej smakuje! 🙂
Będę robić 🙂 Do tej pory burgery/kotlety lepiłam z ciecierzycy, soczewica – bardziej do nadzień pierogów/krokietów… Dzięki 🙂
Super! Daj później znać jak wyszły. 😊
U mnie najczęściej ciecierzyca ląduje w sałatkach, a burgery urozmaicam sobie soczewicą.