Projekt bez tytulu 14 -

Vegeburger dla prawdziwych smakoszy

Popularne fast foody z dodatkiem mięsa można równie smacznie przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Takim smaczkiem dziś na blogu wyróżnia się Wegeburger. Choć tradycyjny hamburger zawiera kotlet wołowy, to nie oznacza to, że nie można go zastąpić bogactwem roślinnych produktów.

Wegeburger składa się z roślinnego kotleta zrobionego z soczewicy. Można oczywiście zrobić go z innych roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca czy bób. Jako że zostało mi jeszcze pół paczki soczewicy w szafce, więc postanowiłam zrobić właśnie z tej rośliny strączkowej coś smacznego, a zarazem prostego.

Czy wyszło? Sam możesz to ocenić testując ten przepis w swojej kuchni. U mnie zniknęły w ciągu kwadransa…

Warto jeść soczewicę, bo:

  • jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów m.in. potasu, kwasu foliowego i żelaza,
  • zawiera błonnik, którego warto spożywać dziennie 30-50 g,
  • bogata w dobrze przyswajalne białko, które jest świetną alternatywą mięsa dla osób na diecie roślinnej.
Projekt bez tytułu 36 -

Vegeburger

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 40 minutes
2 osób

Składniki
  

  • 2 szt  bułka grahamka lub pełnoziarnista
  • 80 g soczewicy
  • 1 szt jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej ewentualnie skrobia ziemniaczana
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawa curry
  • sól,pieprz, zioła
  • pomidor, sałata lub rukola

Wykonanie
 

  • Soczewicę ugotować na miękko.
  • Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju, następnie startą na małych oczkach marchewkę dodać na patelnie. Wszystko dusić pod przykryciem 5-10 min. 
  • Do ugotowanej soczewicy wrzucić warzywa z patelni, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem na wolnych obrotach, jeśli preferuje się gładszą konsystencję. 
  • Uformować burgery i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu po około 5 minut na każdej stronie. 
  • sos
  • Jogurt wymieszać z oliwą, musztardą i przyprawami.
  • Spód bułki posmarować sosem, dodać sałatę, a następnie ułożyć burger z soczewicy, pomidor, można dodać jeszcze sos i przykryć wszystko drugą częścią bułki. 

Uwagi

Burger najlepiej smakuje z chrupiącą bułką, podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni lub z odrobiną tłuszczu.
Słowa kluczowe burger, soczewica, vege

Wartość energetyczna dla jednej porcji:

Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany
560 kcal 25 g 18 g 80 g
Projekt bez tytulu 13 -
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Posts created 98

4 thoughts on “Vegeburger dla prawdziwych smakoszy

  1. Będę robić 🙂 Do tej pory burgery/kotlety lepiłam z ciecierzycy, soczewica – bardziej do nadzień pierogów/krokietów… Dzięki 🙂

    1. Super! Daj później znać jak wyszły. 😊
      U mnie najczęściej ciecierzyca ląduje w sałatkach, a burgery urozmaicam sobie soczewicą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top