Powróć

Chlebek bananowy

dominikaklimek
5 from 1 vote
Czas przygotowania 50 minuty
Czas robienia 20 minuty

Składniki
  

  • 3 szt. banany
  • 3 szt. jajka
  • 180 g gryczanej/orkiszowej/ pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
 

  • Dojrzałe banany rozgnieć widelcem. Mogą być w czarne kropki. Ważne, żeby nie były zielone, bo chlebek nie będzie słodki (2,5 sztuki).
  • Dodaj mąkę, olej, cynamon, proszek do pieczenia, sok z cytryny i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W osobnym naczyniu dobrze ubij białka. Dodaj do nich żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Połącz jajka z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli pieczesz w silikonowej formie to przelej ciasto do naczynia. Jeśli używasz form z innego tworzywa, najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kolejno przelej na nią masę.
  • Wymiary naczynia: 23x10 cm
  • Na wierzch pokrój pół banana. Możesz posypać gorzką czekoladą, rodzynkami lub orzechami włoskimi (Wartość kaloryczna i makroskładników będzie policzona bez dodatków, natomiast są one dobrym urozmaiceniem i często źródłem witamin)
  • Piec około 30-35 minut w 180*C.

Uwagi

Orzechy włoskie są bogate w antyoksydanty i witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne. Wykazuje dobroczynne działanie min. na układ sercowo-naczyniowy. 
Chlebek można jeść z:
- owocami, cynamonem i jogurtem naturalnym/masłem orzechowym i kiwi/twarożkiem i truskawkami
Słowo kluczowe banany, chlebek bananowy, śniadanie