Dojrzałe banany rozgnieć widelcem. Mogą być w czarne kropki. Ważne, żeby nie były zielone, bo chlebek nie będzie słodki (2,5 sztuki).
Dodaj mąkę, olej, cynamon, proszek do pieczenia, sok z cytryny i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu dobrze ubij białka. Dodaj do nich żółtka i delikatnie wymieszaj.
Połącz jajka z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
Jeśli pieczesz w silikonowej formie to przelej ciasto do naczynia. Jeśli używasz form z innego tworzywa, najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kolejno przelej na nią masę.
Wymiary naczynia: 23x10 cm
Na wierzch pokrój pół banana. Możesz posypać gorzką czekoladą, rodzynkami lub orzechami włoskimi (Wartość kaloryczna i makroskładników będzie policzona bez dodatków, natomiast są one dobrym urozmaiceniem i często źródłem witamin)
Piec około 30-35 minut w 180*C.