Powróć
Drukuj
Zdjęcie przepisu
Uwagi
Smaller
Normal
Larger
Babeczki z musem dyniowym
dominikaklimek
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
45
minutes
mins
12
sztuk
Składniki
3
szt
jajek
70
g
mąki orkiszowe
2
łyżki
oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
30
g
cukru trzcinowego
250
g
musu z dyni + 2 łyżki cukru
lub 8 tabletek stewi
cynamon
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Następnie do białek dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Do ubitych białek powoli wrzucać żółtka cały czas używając miksera włączonego na najniższych obrotach.
Do jajek powoli dodawać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.
Dodać oliwę lub olej rzepakowy.
Mus dyniowy należy wymieszać ze słodzikiem (w przypadku stewii należy ją najpierw rozpuścić w odrobinie ciepłej wody).
Masę należy nakładać do foremek i łyżkę musu dyniowego dodawać do niej.
Babeczki włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
Uwagi
Babeczki moża posypać cukrem pudrem lub kakao.
Słowa kluczowe
babeczki, dynia